Son başvuru 30 Eylül!

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından, 2006 yılından bu yana uygulanan “Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı”nın 13. etabı ile ilgili tanıtım toplantısı önceki gün Karacabey Ziraat Odası’nda gerçekleştirildi.
Toplantıda, Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şubesi yetkilileri tarafından katılımcılara desteklemelerle ilgili bilgiler aktarıldı.
İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri konuşmalarında şu ifadelere yer verdiler: “2005 yılında 16 ilde, Dünya Bankası Fonları ile başlayan kırsal kalkınma destek modeli, 2006 yılından itibaren 81 ilde uygulanmaya başlanmış ve ülkemiz genelinde de 2018 yılı sonu itibariyle yaklaşık olarak 12 bin projeye 2,76 milyar lira kaynak aktarılmıştır.
Bursa’da ise yine aynı dönemde 146 proje tamamlanmış ve 40,6 milyon lira hibe ödemesi yapılmıştır.
Kırsalda gelişme temel eksenli programda asıl amaç ise tarımsal ürünlerin işlenerek ilave katma değer sağlayacak şekilde pazara sunulmasının sağlanması ve buna bağlı olarak tarımsal sanayinin geliştirilmesidir.
Bursa’da gerek bitkisel ve gerekse hayvansal üretim çeşitliliği ve üretim miktarı bakımından, ülke geneline ürün sunan, marka haline gelmiş süt işleme tesisleri, konserve ve salça fabrikaları ile dondurulmuş gıda ve meyve suyu üretim tesislerine sahip olup, bu desteklerin de etkisiyle gurur duyacağımız seviyeye ulaşmıştır.
Bu yıl yayınlanan kırsal kalkınma mevzuatı ile son 3 etaptır uygulanan IPARD illeri ayrımı kaldırılmış olup, programımız kapsamına artık tüm sektörler dâhil edilmiştir. Yani hayvansal ve su ürünlerinin işlenmesi yanı sıra, küçükbaş-büyükbaş hayvancılık ve hindi, kaz üretim tesisleri, mantar üretim tesisi için de artık ilimizde başvuruda bulunulabilecektir. Kırsal Altyapı Yatırımları kapsamında küçük üreticilerimize yönelik olarak örtü altı üretim, meyve bahçelerinin don ve dolu zararına karşı korunmasına yönelik tesisler, ahır-ağıl ekipmanları temini gibi makine ekipman alımları da proje kapsamında hibeden yararlanabilecektir.
Gerçek ve tüzel kişiler ile kooperatiflerin de başvurabileceği program kapsamında yeni yatırımlarda tüzel kişiler için hibeye esas tutar 2.500.000 TL, gerçek kişiler için ise 1.250.000 TL’dir. Teknoloji Yenileme ve Kapasite Artırımı yatırımları için ise bu tutarlar 1.250.000 TL ile 750.000 TL olup projesi uygun bulunan yatırımcılarımız bu tutarlar dâhilinde kalan harcamalarının % 50 sini hibe olarak alabileceklerdir”
Son başvuru 30 Eylül 2019
Yetkililer ayrıca, “Projeler için son başvuru tarihi 30 Eylül 2019’dur. Başvurular internet üzerinden kayıt yapılarak gerçekleştirilecektir. Programa yönelik tüm mevzuat bakanlığımız internet sitesinde yer almakta olup, istenilen belge ve dokümanlar ile hazırlanacak başvuru formu ve iş planı formatları da yine aynı siteden temin edilebilecektir” dediler.
Tanıtım Toplantısı, Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şubesi yetkililerinin yaptığı bilgilendirme sunumu ve alınan soruların cevaplandırılması ile sona erdi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.