Doğalgazcılara “Kıyak mı” yapılıyor?

* Kaymakamlık ve Belediye sitelerinden 1.5 aydır “Doğalgaz için para yatırın” duyurusu yapılmasını eleştiren Hüseyin Sarı, halkın özel sektörün kucağına iteklendiğine dikkat çekti.

*Hüseyin Sarı, doğalgazla ilgili ilk başvurunun 2002 yılında yapıldığını ancak, Hüseyin Aysan'ın projeyi devam ettirmemesi nedeniyle şu anda sıkıntı yaşandığını söyledi.

Erdek Belediye Başkanı Aday Adayı ve eski CHP İlçe Başkanı Hüseyin Sarı, Kaymakamlık ile Belediye internet sitelerinden yapılan “Para yatırın, doğalgaz gelecek” duyurularına büyük tepki gösterdi. Hüseyin Sarı, halkı doğalgaz soygununa karşı uyararak, yapılmayan bir hizmet için para istenemeyeceğine dikkat çekti.

Doğalgazcıların hizmeti evin önüne kadar getirmekle yükümlü olduğunu belirten Hüseyin Sarı, yapılmayan bir iş için, vatandaştan para talep edilmesinin çok komik bir durum yarattığını açıkladı.

Hizmet getirilmeden, bankaya 335 TL yatırılması için internet sitelerinde duyuru yapılmasının, vatandaşın özel sektörün kucağına iteklenmesine neden olacağını dile getiren Hüseyin Sarı, “Bu uygulama çok yanlıştır. Komşu ilçelerde böyle bir uygulama yapılmamıştır. Kaldı ki, doğalgazcılar özel sektördür. Sonuçta, doğalgazı bedava vermeyecektir. Abonelerin doğalgaz faturasından bir kuruş eksik alınmayacaktır. Kaymakamlığın ve Belediye'nin yaklaşımı iyi niyetli de olsa yanlıştır. Kaymakamlık ve Belediye öncelikle halkı düşünmek ve halkın yanında yer almak zorundadır. Doğalgazcı ile vatandaş arasındaki bir ticaret işinde taraf olmamalıdır. Taraf almak hiç de etik değildir. Doğalgazcı yatırımını yapar, hizmeti getirir, abonelik ücreti neyse onu ister. Vatandaş da hizmet geldiyse ve istekliyse ödemesini yapar abone olur. Devletin, halkı doğalgazcının kucağına iteklenmesi söz konusu bile yapılmamalıdır. Doğalgazcılara  ille de kıyak yapılmak isteniyorsa, ilan verenler ceplerinden yapabilirler.

Neymiş, “Erdek halkının yüzde 60'ı 335 TL. yatırınca, doğalgaz gelirmiş.” Güler misin, ağlar mısın? Bu nasıl zihniyettir?

335 TL'nin toplamı 15 trilyon yapıyor. Doğalgazcı, bu parayı bankaya yatırsa, hizmeti getirene kadar hat parasını faizden kazanır. Vatandaş yolunacak kaz gibi görülmemelidir. Olmamış bir hizmet için vatandaştan para istenmemelidir. İsteniyorsa, bunun ne parası olduğu açıklanmalıdır. Dünyanın hiçbir ülkesinde böyle uygulama göremezsiniz. Bu uygulamayla, “Doğalgazcıya 15 trilyon sermaye verelim de bizi daha iyi gazlasın” demeye getiriliyor” dedi.

Hüseyin Sarı, Kaymakamlık ve Belediye'nin halkı yanlış yönde etkileme çabalarından vazgeçmelerini istedi.

Doğalgaz başvurusu 2002'de yapıldı!

Erdek'e doğalgaz gelmesi için ilk başvurunun 11. 03. 2002 tarihinde, dönemin Belediye Başkanı Hüseyin Sarı tarafından yapıldığı  ortaya çıktı. Sarı, alt yapı çalışmalarının kendi döneminde yapıldığını ve tüm protokollerin tamamlandığını ancak kazma vurulacak aşamada 2009 yerel seçimlerine takıldığını söyledi.

Hüseyin Sarı, doğalgaz süreci ile ilgili açıklamasını şöyle sürdürdü: “Belediye aynı projeyi devam ettirseydi, bu gün Erdek'te belki de her evde doğalgaz kullanılıyor olacaktı. Ne yazık ki, Belediye bu güzel hizmetin getirilmesi konusunda beceriksiz çıktı. 

Büyük depremden sonra, Düzce-Gölcük-Yalova ve çevresinden gelenlerle önemli bir göç aldık.  Erdek'in nüfus verileri incelendiğinde, son yıllarda önemli bir artış olduğu görülür. Mayın Filo Komutanlığının ilçemize taşınması da nüfus artışını yoğunlaştırdı. Buna, yaz aylarındaki nüfus artışı da eklendiğinde, Erdek'te çok ciddi bir hava ve çevre kirliliği yaşanmaya başlandı.

  Doğalgazın Erdek'e gelmesi ile bu yoğunluğun yaratacağı hava kirliliği önlenecek, temiz yakıtla çevreye ve ekonomiye verdiğimiz zarar ortadan kalkacaktır. Çevreyi olumsuz yönde etkileyecek olan tüketim maddelerinin idaresi disiplin altına alınacaktır. Havada, kalıcı etki gösteren kirleticilerin, doğal zenginlikler ile ekolojik dengeyi bozması önlenecektir.

Bu sebeple, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na gönderdiğimiz 11-03-2002 tarih ve 01/125 sayılı yazıyla, “Doğalgaz hattının” Erdek'e uzatılarak gerekli yatırımın yapılmasını talep ettik.

EPDK ve BOTAŞ Genel Müdürlüğü'ne yaptığımız müracaatlarımız her yıl yenilendi. BOTAŞ Genel Müdürlüğü Teknik Heyeti Erdek'te inceleme yaparak ön rapor hazırladı. Bu rapor ışığında, Erdek'in de doğalgaz programına alınabilmesi için çalışmalara başladık. 2006-2008 yıllarında BOTAŞ'ın yaşadığı maddi kriz nedeni ile sonuç alınamadı.

BOTAŞ tarafından hazırlanan rapora göre, Edincik'ten geçen ana doğalgaz boru hattı ile Erdek sınırları içindeki 5 km'lik hattın ekonomik maliyeti 2.000.000 dolardır. Bu rakam bize yüksek gelmediği için Bandırma'da doğalgaz dağıtım işini alan AKSA Doğalgaz Dağıtım A.Ş. ile görüşmeler yaptık. Öncelikle Erdek' i hizmet sınırlarına almaları için ikna ettik. 5000 abone garantisi verdik. Dağıtım firması Erdek'i de programına aldı ve ilgili kararı EPDK'ya onaylattı.

Dağıtım firması ile yapılan görüşmeler sonrasında 5 km'lik ana hattın Erdek'e getirilmesi için gerekli olan 2.000.000 dolarla ilgili kaynak da bulduk. Kaynakla ilgili dağıtım firmasının şehir içinde yapacağı dağıtım esnasında bozulan yol ve tretuvarlara karşılık belediyeye ödemesi gereken onarım miktarından 2.000.000 dolarlık kısmın düşülmesi şeklinde anlaşma sağladık. Ancak söz konusu hattın kamulaştırma ve yapım yetkisi BOTAŞ'ta olduğu için AKSA Doğalgaz Dağıtım'a yetki devri yapması gerekmekteydi. Bu yetki devri talebi ile ilgili resmi yazış-malar bitmek üzereyken BOTAŞ, 2007-2008 yıllarında maddi krize girdi. BOTAŞ'ın krize girmesi, sona yaklaştığımız yazışmaları biraz aksattı. Ardından gelen 2009 yerel seçimleri nedeni ile de doğalgaz rüyası ne yazık ki rafa kalktı.

Seçimlerden sonra 4.5 yıl geçti ancak Belediye doğalgazın ilçemize getirilmesi ile ilgili hiçbir girişimde bulunmadı.

Kaybedilen 4,5 yıl sonunda, Erdek Körfezi'nde Doğalgaz Dönüşüm Santralleri inşa edildi. Körfez, uzun vadede ekolojik dengelerin bozulması gibi ciddi bir tehdit altına girdi. Ne yazık ki, ilçemiz temiz enerji fırsatını kaçırmış oldu.

Kızılcahamam, Gönen gibi Termal Enerji bulunan İlçelere bile doğalgaz gitmişken, bu kadar yakınımızdan geçen Türkiye-Yunanistan Doğalgaz Boru Hattından 5 km'lik bir yatırım İlçemize layık görülmedi.

Son 4.5 yılda, Devlet doğalgaz yatırımlarından vazgeçme noktasına geldi. Devletin görevlerini belirleyen Anayasa'daki ve ilgili yasalardaki, vatandaşa hizmet götürme zorunluluğu ve eşitlik ilkeleri unutuldu. Tüm bu Anayasal ve yasal zorunluluklara aykırı olarak Enerji Bakanlığının 13.02.2013 Tarih ve 206 Sayılı talebi üzerine, 22.02.2013 tarih ve 2013/4347 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı çıkarıldı. Bu kararla Devlet, doğalgaz konusundan elini, eteğini tamamen çekti.

Ne yazıktır ki, 4.5 yıldır işbaşında olan Belediye Başkanı Hüseyin Aysan, atı alan Üsküdar'ı geçerken resmen uyudu, ya da yan gelip yattı. Şimdi, internet sitelerinde, tarihin tozlu raflarından indirdiği doğalgaz masallarını anlatmaya başladı.

Halkı kandırmaya çalışmak ayıptır, günahtır. Bayram geçtikten sonra kınayı yüzünüze yakın.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.