Ballıkaya karantinada, devlet nerede?

* Ballıkaya Köyü’nde yaklaşık 2 ay önce görülen kuduz hastalığının giderek yayılmasına karşın önlem alınmaması köylüleri isyan ettirdi.

* Konuya ilgisiz kalan yetkililer, hastalığın görülmesinden bir ay sonra kuduz teşhisi koyabildi. Bu sırada hasta hayvanların kesilerek satıldığı iddia edildi.

* Kuduz mikrobunun kendilerine bulaşmasından korkan köylüler dışarı çıkamaz hale geldi. Mikrobun, hayvanları ısıran sineklerden bile insanlara geçebileceği belirtildi ve Ballıkayalıların zaman geçirmeden aşı olması istendi.

Karacabey Ballıkaya Köyü’nde, Ramazan Arı’ya ait 13 büyük baş hayvan Temmuz ayında birer gün ara ile öldü. Beklenmedik ölüm nedenlerinin araştırılması için sığırların kafatasları Pendik Veteriner Kontrol Enstitüsü Müdürlüğü’ne gönderildi. Yapılan inceleme sonunda peş, peşe ölen sığırlarda kuduz mikrobu çıktı.

            Kuduz hastalığının yayılmasını önlemek amacıyla Karacabey Kaymakamı Ahmet Yurtseven, Belediye Başkanı Ergün Koç, Jandarma Komutanı Kerem Salkal, Halk Sağlığı Müdürü Volkan Çiğdem, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Çağdaş Çeki, Hükümet Veterineri Osman Akaya ile Ziraat Odası Başkanı Hasan Karahasanoğlu 15 Temmuz 2013 tarihinde bir araya geldi. Toplantıda birçok karar alınmasına karşın bugüne değin hiçbir adım atılmadı.

Ballıkaya kaderine terk edildi. Aradan tam bir ay daha geçti, ancak köyün karantinaya alınmasından başka hiç bir şey yapılmadı. Hayvan ölümleri her geçen gün artarak devam ederken köylülerin uyarılarına kulak veren olmadı.

Ölen hayvanları imha etmek için gelen veterinerlerin ilginç uygulaması ise şaşkınlık yarattı. Veteriner, kuduz mikrobu taşıyan hayvanları sahiplerine kestirerek, teşhis için sakatatlarını çıkarmasını istedi. Daha sonra hayvan sahibine kuduz aşısı olması için hastaneye gitmesi gerektiğini söyledi. Veterinerin, kuduz mikrobu taşıyan hayvanları bilinçsizce kestirmesi Ballıkaya’da tepki topladı. Çaresiz kalan köylüler, ne yapacaklarını bilemez hale geldi.

Hayvanların imha edilmesini yada sağlık raporu verilerek satılmasını isteyen köylüler, kuduz mikrobunun kendilerine bulaşmasından endişeleniyor. Uzmanlar ise tüm köylünün kuduz aşısı olması gerektiğini söylüyor. Mikrobun hayvanları ısıran sinekten dahi insanlara geçebileceğini vurgulanıyor.

Yetkililerin ise sessiz kalması sert eleştirilere neden oluyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının bir an önce devreye girmesini isteyen köylüler, “Defalarca İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’ne giderek önlem alınmasını istedik. Köyümüzde kuduz mikrobu yayılmaya başladığı günden bu yana hiçbir yetkili birim köyümüzde tedbir almadı. Kuduz aşısı yapılması için bile adım atılmadı. İnsanlar ve hayvanlar tehlike altında. Saldırgan hayvanlar kudurursa bunun önüne kimse geçemez. Bir an önce gerekli tedbirler alınmazsa mikrop çevre köylere de yayılacak. Evimizden ve köyümüzden dışarı çıkmaya korkuyoruz. İnsan hayatı bu kadar değersiz mi? Burada herkes kuduz mikrobuyla burun buruna yaşıyor. Hayvan ölümleri her geçen gün artarak devam ediyor. Ya hayvanlarımızın tümü imha edilsin ya da sağlık raporu verilsin.” şeklinde konuştu.

Karacabey Kaymakamlığınca karantina altına alınan Ballıkaya Köyü’nde giriş ve çıkışlar yasaklandı.

Bir aydır, ölüm korkusuyla yaşadıklarını dile getiren Ballıkayalılar çalmadık kapı bırakmadıklarını, durumu 20 gün önce AKP yöneticilerine de bildirdiklerini ancak bu güne kadar hiçbir gelişme olmamasından çok rahatsız olduklarını belirtti.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.