Danişment’de tansiyon yükseldi

Karacabey Danişment Mahallesi’nde 1950 yılında 820 dönüm araziyi köylülerin satın alarak bağışlamasının ardından, Belediye tarafından bu alanda etüt çalışmasına başlanması köylünün ayaklanmasına neden oldu.
Belediye’nin etüt çalışmasına izin vermeyen Danişmentliler, dedeleri tarafından köye bağışlanan arazinin meraya çevrilmesini istediler.
Gergin saatlerin yaşandığı Danişment’de, Belediye’nin uygulamasına büyük tepki gösterildi. Köylüler, “Bizim dedelerimiz 52 kişi toplanarak Ziraat Bankası’ndan kredi çekip, toplam 820 dönüm araziyi satın alarak köye mera olarak kullanılmak üzere bağışlamışlardır. 2014 yılında Büyükşehir Belediye Yasası’ndaki köylerin tüzel kişiliğine ait arazileri hakkındaki kanunun değişmesiyle Belediye arazimizde zemin etüdü yapmak istedi. Karşı çıktık. Belediye arazimizi parselleyip satmak mı istiyor? Sanayi kuruluşuna vermek mi istiyor? Ne yapmak istiyor, bilmiyoruz. Belediye hiçbir açıklama yapmıyor. Biz köy halkı olarak bu işe karşıyız. Sonuna kadar da mücadelemizi de vereceğiz. Arazimizin tarla vasfından meraya çevrilerek köyümüze tekrar iade edilmesini istiyoruz. Cumhurbaşkanlığına, Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne, Tarım Bakanlığı’na ve Karacabey Belediyesi’ne de dilekçemizi gönderdik. Hayvancılıkla geçimini sağlayan bizler, yıllardır bu araziyi mera olarak kullanıyoruz. Tapularımız elimizde. Bu arazi dedelerimizden bize miras kaldı. Arazimize belediye tarafından el konulmak isteniyor. Bizler de mahkemeye başvurduk. Mahkememiz sürerken Belediye’nin arazimize gelip etüt çalışması yapmak istemesi bizi isyan ettirdi. Belediye Başkanımız Ali Özkan, köyümüze gelerek bize söz vermişti. “Köylünün istemediği hiçbir şeyi yapmayacağız” dedi. Bu söz ne çabuk unutuldu. Arazimizin satılmasını veya başka bir nedenle kullanılmasını istemiyoruz. Mahkeme sonuçlansın, ona göre hareket edelim. Dedelerimizin ne zorluklarla alıp bize bağışladığı arazimizi mera olarak kullanmak üzere geri istiyoruz. Bizim geçim kaynağımız elimizden alınmasın” dedi.
“Biz halka rağmen bir şey yapmayız”
Tansiyonun yükseldiği ve Jandarma ekiplerinin de geldiği Danişment’de Belediye’nin etüt çalışmasına izin vermeyen köylüler ayağa kalkınca, Belediye Başkan Yardımcıları İsmail Yozgat, Osman Çatak ve Mehmet Vural da araziye geldi.
Halkın istemediği bir şeyin yapılmayacağını söyleyen Belediye Başkan Yardımcısı İsmail Yozgat, etüt çalışmasının normal karşılanması gerektiğine dikkat çekti. Yozgat, “Biz halka rağmen bir şey yapmayız. Bu konuda içiniz rahat olsun. Etüt çalışmaları belediyelerin her arazide yaptığı bir uygulamadır. Bu çalışma her arazi için gereklidir. Çünkü arazi yapısının durumu da önemlidir. Farklı bir şey düşünmeyin. Belediye Başkanımız Sayın Ali Özkan’ın sözü sözdür.” diye konuştu. Öte yandan mahalle sakinleri tarafından konuşması istenilen Belediye Başkan Yardımcısı Osman Çatak’ın, “Siz buranın meraya çevrilmesini istiyorsanız onu da yaparız” demesi dikkatlerden kaçmadı.
‘Karar açıklanmadan çalışmalara başlanması akıl işi değil’
Danişmentlileri bu zor günlerinde, CHP İlçe Başkanı Murat Tanrıverdi yalnız bırakmadı. Destek için köye gelen Tanrıverdi, köylüye ait araziye hiçbir şeyin yapılmayarak mera olarak kullanılması gerektiğine vurgu yaptı. Danişment’li köylülerin geçimlerini hayvancılıkla sağladığına dikkat çeken Tanrıverdi, “Köye bağış yapanlar isteseydi, burası tarla olarak sürülürdü. Ama geçimini hayvancılıkla sağlayan bu köyde 4 bin hayvan bu meradan besleniyor. Bu mera da ellerinden alınırsa köylü ne yapsın? Şehre mi göç etsin? Hayvancılık bu köyde bitsin mi? Bu mu isteniyor. Belediye yine ince hesaplar içinde. Köylü bu araziyi mera olarak kullanmaya devam etmek istiyor. Mahkemesi devam eden bu yer için nasıl etüt çalışması yapılabiliniyor? Araçları gördükçe halk gergin hale gelmiş. Karar açıklanmadan Belediye’nin çalışmalara başlaması akıl işi değil. Danişment halkının yanındayız ve bu konunda sonuna kadar takipçisi olacağız” dedi.
‘Arazi mera olarak köylüye verilmeli’
Bursa Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Yıldırım Onan’da halkın mağdur olduğuna dikkat çekerek, arazinin mera vasfına çevrilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Onan, “Bu konunun güzellikle en kısa zamanda çözüleceğine ve aklın galip geleceğine inanıyorum. Yıllar önce köyün büyükleri bu araziyi satın alarak köye mera olarak kullanılmak üzere bağışlamışlar. Bu arazinin çevresi hep tarla. Büyükler isteselerdi burasını tarla olarak alırlardı. Ama hayvancılığın geçim kaynağı olan bu köyde bu arazi mera olarak faydalanılsın diye alınmış. Her zaman köylünün yanında olan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Sayın Faruk Çelik ve Belediye Başkanı Sayın Ali Özkan’ın da gereğini yapacağını düşünüyorum. Bu tür olaylar aile arasında olur. Danişmentliler devletini seven, memleket için canlarını ve topraklarını feda edecek kadar fedakâr insanlardır. Anlayış gösterilerek, bu olayın büyümeden en kısa sürede çözülmesi temennisindeyiz. Hatta güzel bir açılışla köylüye araziyi mera olarak verilmesini istiyoruz” şeklinde konuştu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.