Dağkadı’lı Yıldız 20 bin Ekinezya’yı toprakla buluşturdu

Karacabey’de geçtiğimiz yıl bir ilk olarak Ekinezya bitkisi yetiştiren Dağkadı Mahallesi üreticilerinden Aylin Yıldız bu yıl da 20 bin Ekinezya fidesini toprakla buluşturdu.

Karacabey  ‘Dağkadı Üreten Kadınlar Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’ karantina günlerinde de çalışmaya ve üretmeye devam ediyor. Aylin Yıldız başkanlığındaki kooperatif üyesi kadınlar, şimdi de 20 bin ekinezya fidelerini dikmeye başladı. Tarım ve Orman Bakanlığı’nca yürütülen “Itri, Tıbbi Bitkiler ve Boya Bitkileri Üretiminin Geliştirilmesi Projesi” çerçevesinde dikilen Ekinezya fideleri ile tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması hedefleniyor.

Ekinezya fidesi hakkında açıklama yapan Aylin Yıldız, “Coğrafyamız, ekolojimiz, insanımız, arazilerimiz tıbbi aromatik bitkileri yetiştirmeye son derece elverişli. Bu ürünler yetmediği zaman, ülkemiz dışarıdan ithal ediyor. Dolayısıyla bizim böyle bir açığı da uzun vadede kapatma hedefimiz var. Geçtiğimiz yıl Mayıs ayında Karacabey’de ilk kez dikilen Ekinezya fidelerimizin çiçek hasadını Eylül ayında yapmıştık. İlk yıl olmasına rağmen ürünümüzün hasadı çok güzeldi.  Bu yılda 20 bin Ekinezya fidesini toprakla buluşturduk. Önümüzdeki yıllarda üretimin ve kalitenin daha iyi artacağına inanıyorum” dedi.

Ekinezya bitkisinin birçok kullanım alanının bulunduğunu belirten Yıldız, bitkinin anavatanının Amerika olduğunu söyledi. Aylin Yıldız Ekinezya bitkisinin doğal antibiyotik olduğuna vurgu yaparak, faydalarını şöyle sıraladı: “Amerika yerlileri tarafından uzun yıllar zehirli böcek ve yılan sokması, öksürük, soğuk algınlığı, diş ağrısı, kızamık, çiçek gibi çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılan Ekinezya’yı yetiştiren Bursa genelinde ilk üretici ben olacağım. Ekinezya (Echinacea purpurea), Papatyagiller (Asteraceae) familyasına ait bir bitki türüdür. Ekinezya bitkisinin hem çiçekleri, hem gövdesi ve yaprakları hem de kökleri kullanılmaktadır. İçeriğindeki A, B2, C ve E vitaminlerinin yanı sıra çeşitli mineraller bakımından da zengin olan ekinezya, özellikle içerdiği polisakkaritler nedeniyle bağışıklık sistemi üzerinde çok güçlü etkilere sahip. Ekinezya interferon üretimini destekleyerek vücudun savunma sistemini güçlendirir. Özellikle enfeksiyon, grip, soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklarda kullanımıyla tanınmaktadır. Grip ve soğuk algınlığını önleyici etkisi nedeniyle hastalık öncesinde kullanılabileceği gibi hastalığın ilk belirtilerinin ortaya çıkması durumunda da kullanılabilir. Gribal enfeksiyonlara karşın vücut direncini arttırır, virüslerin boğaz ve akciğerlerde yol açacağı hasarı önlemede yardımcıdır. Yapılan araştırmalarda Ekinezya’nın akyuvar sayısında artışa neden olduğu tespit edilmiştir. Patojenik organizmalarla sağlıklı dokular arasındaki doğal savunma hattını yıkan bir enziminin oluşumunu önleyici etkisi olduğu saptanmıştır. Ekinezya ile ilgili araştırmalara göre bitkinin influenza virüsü, sinsityal virüsü ve uçuk virüsü gibi virüsler üzerinde öldürücü etkisi bulunmaktadır. Vajinal mantar enfeksiyonları, genital uçuk, kan dolaşımı enfeksiyonları, diş eti hastalıkları, bademcik iltihabı, tifo, difteri, sıtma, yılan ısırıkları ve egzama, sedef, sivilce gibi deri rahatsızlıklarında faydalıdır. Yaraların iyileşme sürecini azaltır. Ekinezya özellikle doğal ağrı kesicidir. Baş ağrıları, bağırsak ağrıları, uçuk hastalığı ile ilişkili ve bel soğukluğu ile ilişkili ağrılarda doğal bir ağrı kesici olarak kabul edilir. Ekinezya, bitki çayı olarak kullanılabildiği gibi tentür, kapsül veya tablet olarak da kullanılabiliyor.” diye konuştu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.