“Cumhuriyet Şehidi Kubilay’a büyük saygısızlık!”

Tarihçi-Yazar Mustafa Solak, Milli Eğitim Bakanlığı ders kitaplarından Menemen İsyanı ve Kubilay’ın şehit edilmesi ile ilgili ifadelerin çıkarıldığını söyleyerek, “ Önceki yıllarda 8. ve 11. sınıf “TC İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük” ders kitaplarında yer alan Menemen İsyanı ve Kubilay’ın katline dair ifadeler bu yılki ders kitaplarına konulmadı” dedi.
Tarihçi-Yazar Mustafa Solak’ın saptayarak kamuoyuyla paylaştığı Cumhuriyet Şehidi Kubilay’a saygısızlık eğitim dünyasında ve yurttaşlarca tepkiyle karşılandı.
Tarihçi-Yazar Mustafa Solak konuyla ilgili şu ifadelere yer verdi; “Geçen yılki 8. sınıf TC İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük ders kitabında Menemen İsyanı ve Kubilay’ın katli şu şekilde anlatılarak çok partili hayatın süremediği ortaya konmuştur.
Kuruluşundan kısa süre sonra Serbest Fırkayı laikliğe ve inkılaplara karşı olanların toplandığı bir merkez hâline getiren cumhuriyet karşıtları fesin tekrar giyileceği, tekkelerin yeniden açılacağı, eski alfabeye dönüleceği yönündeki propagandalarına devam ettiler. Bu çevreler Parti lideri Fethi (Okyar) Bey’in Ege gezisi sırasında gittiği yerlerde cumhuriyet ve laiklik aleyhine gösteriler yaptılar. Fethi Bey de kontrolü dışında gelişen ve tehlikeli bir hâl almaya başlayan bu olayların daha fazla büyümemesi için 17 Kasım 1930’da partisini kapatmak zorunda kaldı.
Fethi Bey’in partisini kapatmasından sonra yaşanan Menemen Olayı onun bu kararının ne kadar doğru olduğunu ortaya çıkardı.”
Tarihçi-Yazar Mustafa Solak Cumhuriyet Şehidi Kubilay’ın ve Menemen İsyanının ders kitaplarından çıkarılmasını şöyle yorumladı; “Menemen Olayı’nın ve Kubilay’ın katlinin ders kitabından çıkarılmasının nedeni cumhuriyetimizin yıkımına yönelik padişah ve halife yanlısı özlemcilerin suçlarını gizlemektir. Çünkü olay sadece cumhuriyet karşıtlığı değil, cumhuriyeti yıkmak isteyenlerin aynı zamanda padişahlığı, halifeliği, tekke ve zaviyeleri geri getirmek, laik düzene son vermek istemesidir.
Menemen Olayı’nı ve Kubilay’ı çıkarmak milleti gerer. Fırat’ın doğusunda operasyona başlanma kararının açıklandığı bu dönemde milli birliğe ihtiyaç vardır.”
Tarihçi-Yazar Mustafa Solak çağrıda bulunarak açıklamasına şu şekilde son verdi; “Emperyalizme karşı vatan mücadelesinin başarısı için Menemen Olayı ve Kubilay’ın katli ders kitaplarına eklenmelidir. Kitle örgütleri, partiler bunun için platformlar kurmalı, panel, konferans, sempozyumlar düzenlemeli, imza masaları açmalıdır.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.