’Çılgın otoyol’ kapalı!

Karacabey'i çok yakından ilgilendiren “Gebze-İzmir Otoyol Projesi”nin uygulanmasına Danıştay “Dur” dedi. Ege Çevre Plaformu'nun 'çılgın kalkınmacılık' olarak değerlendirdiği proje, '1993 yatırım programında vardı' denilerek ÇED raporları alınmadan hayata geçirilmek istenmişti.
Yargı, Türkiye'nin tek seferde gerçekleştirilen en büyük “Yap-İşlet-Devret” projesi olarak adlandırılan Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu'na bir kez daha “Dur” dedi. Yaklaşık 6.5 milyar dolara mal olacağı hesaplanan ve İzmir'in çılgın projesi olarak tanıtılan otoyol, son olarak Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'na (DİDDK) takıldı. DİDDK, otoyolun yan işleri için ÇED raporunun alınması yönündeki mahkeme kararına Başbakanlık tarafından yapılan itirazı reddetti. Bu da İstanbul-İzmir Otoyolu'nun yan işleri için ÇED alınması gerektiğini bir kez daha göstermiş oldu.
Proje hakkındaki kararlar İzmir iş dünyasında tepkiyle karşılanmış ve iş dünyasına ait örgütler otoyol için ÇED isteyen grupları “istemezükçü”lükle suçlamıştı. Bu arada çeşitli medya kuruluşlarında ise TMMOB yasasının değiştirilmek istenmesine dair gerekçelerden birinin de otoyol projesi aleyhine açılan davalar olduğu belirtilmişti.
Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz Ziraat Odası Meclis Başkanı Nuri Karaca, mahkemenin gerekçeli kararın ardından yol haritasının çizileceğini söyledi.
Mustafakemalpaşa ile birlikte Tarım Platformu kurduklarını dile getiren Karaca, “Mahkemenin gerekçeli kararını bekliyoruz. Büyük ihtimalle önümüzdeki Çarşamba gününe kadar durum netleşecek. Bursa'daki tüm akademik odalarla birlikte bir toplantı gerçekleştireceğiz ve durum değerlendirmesi yapacağız. Gerekçeli karara göre yargıya başvurabiliriz” açıklamasında bulundu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.