Çiftçiyi perişan ettiniz!

CHP İlçe Başkanı Gönül Avil, iktidara yüklendi:

İktidarın insanların kaderleriyle dilediği gibi oynadığını ileri süren Avil, “İktidar çiftçi nüfusunu azaltmayı kafasına koymuş. Her duyduğu sözü doğru belleyen bir takım hastalıklı zihniyetler, ‘Çiftçi nüfusunu azaltmak gerek, çiftçi nüfusu fazla’ diye diye bu günlere geldik sonunda” diye konuştu.

Türkiye tarım ülkesi olduğuna dikkat çeken Avil, “Ülke topraklarımız da oldukça fazladır. Bu durumda çiftçi sayısının fazla olması normal değil mi? Memlekette alternatif iş olanakları mı sağlandı? Toprak namusumuzdur. Topraktan değerli hiçbir şeyimiz yoktur. Filistinlilere kızıyorduk topraklarını satıyorlar diye şimdi ancak şimdi biz aynı duruma düştük. Çiftçimiz topraksızlaşıyor. Kimlerin aldığı belli değil. Yabancıya toprak satışı korkunç oranda arttırıldı. Devlet olarak miras yedi evlat gibi çalışmadan, üretmeden sürekli satıyoruz” diyerek sıkıntıya işaret etti.

Bu sezon çok fazla sebze ekimi yaşandığını ifade eden CHP İlçe Başkanı Gönül Avil, “Bu nedenle çiftçi sıkıntıya girmiştir. Bunun sebeplerinden birisi de geçen yıl mısır fiyatlarının düşük bıraktırılması, dışarıdan kontrolsüz zirai ürün alımıdır. Niye birkaç kişi tarım ürünü ithal ederek şahsi menfaat sağlayacak diye binlerce on binlerce tarım emekçisi mağdur ediliyor? Sanayicinin korunduğu gümrük tedbirleri gibi birtakım koruyucu tedbirler ile bu insanların emekleri niye korunmuyor? İktidar partisi bunların cevabını verebiliyor mu?

Çiftçimiz bu sezon hiç bir üründe aradığını bulamadı. Bezelyesi, karpuzu tarlada kaldı. Biberi 25 kuruşa toplasan en az 15 kuruş sadece işçi parası verecek. Domates fiyatları da çiftçiyi memnun etmedi. Yaşanan verim kaybı da cabası. Geriye kaldı bir tek mısır. Buğday’da yaşananlar umut ediyoruz ki mısırda olmaz. Çiftçinin elinde mal kalmayınca fiyatlar sihirli bir şekilde yükselmez. Umarız biçim zamanı (sağlıksız, GDO'lu) mısır ithalatına müsaade edilmez.

Bu konuda Toprak Mahsulleri Ofisinin devreye sokulmasını eskiden olduğu gibi tüccarın değil, çiftçinin kara gün dostu olmasını bekliyoruz.

Sıkıntılı bir konuda tarım sigortası konusudur. İlçemizin yakın zamanda yaşadığı dolu ve yağış zararından sonra bu sorun iyice su yüzüne çıkmıştır. Ne yazık ki hükümet çiftçimizi burada da yüz üstü bırakmıştır. Bu konu ciddiyetle ve ivedilikle ele alınıp, mağdur çiftçilerin sorunları çözüme ulaştırılmalıdır.

Tarım politikalarında hükümetin ülkemiz içindeki yangını büyümeden bir an önce müdahale etmesini, çiftçilerimizin sorunlarına çözüm üretmesini bekliyoruz” şeklinde sözlerini noktaladı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.