Çiftçiyi mağdur ediyorlar!

Demiröz’den hükümete tepki:

CHP Bursa Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi İlhan Demiröz, hükümetin bugüne kadar açıkladığı cüzi desteklere karşılık “bir kelime oyunuyla” üreticilerin ciddi anlamda hak kayıplarının yolunu açtığını söyledi.

İlhan Demiröz, Bakanlar Kurulu’nun 7 Mayıs 2012 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan “2012 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemelere İlişkin Karar” ile çok sayıda çiftçiyi etkileyecek bir karara imza attığını kaydetti. Hükümetin, yine 24 Şubat 2011 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan “2011 Yılı Tarımsal Destekleme Kararnamesinin Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeline Göre Fark Ödemesi Desteği” başlıklı kararı ile tarımda verimliliği artırmaya çalıştığını açıkladığını, ancak son alınan karar ile tarımda verimliliği artıran çiftçiyi cezalandıran bir tablonun ortaya çıktığını söyledi.

Sözcük oyunu!

İlhan Demiröz, son alınan karara kadar il bazında tarımsal desteklerde dekar başına verimlilik baremlerini Tarım İl Müdürlüğü, Ziraat Odası ve yerel üreticiden (mülk temsilcisi) oluşan yerel komisyonların belirlediğini, ancak değişiklikle TÜİK verilerinin baz alınmasıyla arada ciddi farklılıkların oluştuğunu dile getirdi.

Yerel komisyon ile TÜİK verileri arasında yüzde 40’a kadar fark oluştuğunu aktaran CHP Milletvekili Demiröz, “Bir kelime oyunuyla üreticiler ciddi anlamda sıkıntıya sokuldu. Bu karar verimliliğini artırma gayreti gösteren ve buna göre üretim teknikleri kullanan üreticileri güç durumda bırakacak” dedi.

İlhan Demiröz, havza bazındaki destekleme kararına göre Bursa’da bu durumdan en çok buğday üreticisinin etkileneceğini söyledi.

Bakan’a soru önergesi!

CHP Bursa Milletvekili İlhan Demiröz, 7 Mayıs’taki kararnameden ziraat odaları dışında henüz çok sayıda üreticinin haberdar olmadığını, konunun ayrıntılarının ortaya çıkmasıyla üreticilerin rahatsızlıklarının artacağını ifade etti.

Sorunu, bir soru önergesiyle TBMM gündemine de taşıdığını dile getiren İlhan Demiröz, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’e şu soruları yöneltti:

“Verim değerleri aynı il içindeki üretilen ürünlerde dahi farklılık gösterirken, hangi yılın ortalama değeri kullanılacaktır?  Rekoltenin düşük geliştiği bir yılın değerleri kullanılırsa, verimlerin yüksek olduğu bir yılda üretimin tamamı nasıl desteklenecektir? 2010 yılı TÜİK ve Bursa İl Tarım verilerindeki ciddi farklılık dikkate alındığında hangi kurumun değerlerine güvenmemiz gerekmektedir?”

İlhan Demiröz, Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu nezdinde de konunun takipçisi olacaklarını sözlerine ekledi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.