Çiftçi yüksek maliyet ile düşük ürün fiyatı arasına sıkıştı

Karacabey Cumhuriyet Halk Partisi Başkanı Gönül Avil, çiftçilerin yüksek maliyet ve düşük ürün fiyatı arasına sıkıştığını söyledi. Son 10 yılda uygulanan ekonomik politikalarda tarım kesiminin yok sayıldığını ifade eden Avil, “Türkiye'de tarım sorunları kısa vadeli, bir, iki sezondan ya da bazı üründen kaynaklanmıyor. Çiftçinin gideri, gelirinden fazla. Bu durumu tersine çevirmek zorundayız” dedi.

Çiftçinin giderinin hızla arttığını söyleyen Avil, “Hesap ortada. Tarımda son 10 yılda mazot maliyeti 4 kat, tohum, gübre ve yem 3,5 kat, sulamada kullanılan elektrik 2,5 kat arttı. Buna karşın ürün fiyatları sadece 1,5 kat yükseldi. Hayvancılıkta sorun çok daha büyük. Devletin resmi rakamına göre karkas etin maliyeti 15,7 TL, piyasada satış fiyatı 15,3 TL. Sütün litresinin maliyeti 1,1 lira, fiyatı 90 kuruş. Çiftçi ürünü ucuza satıyor ama aracılar nedeniyle kasapta, pazarda fiyatlar yüksek.

Daha ucuza üretim yaptırarak hem vatandaşı rahatlatmamız, hem de çiftçinin yaşamını sürdürmesini sağlamamız gerekiyor. Hükümetin yaptığı altı delik kovayla su taşımaya çalışmaktır. Çiftçi yüksek maliyet ve düşük ürün fiyatı arasına sıkıştı kaldı” diye konuştu. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.