“Bursa’da deprem riski ciddiye alınmalı”

*CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, önceki gün Bursa’yı korkutan depremden önce TBMM başkanlığı’na verdiği önergede olası bir depreme Bursa’nın ne kadar hazır olup olmadığının tepsit edilmesi için meclis araştırması istedi.
*Altaca Kayışoğlu “Bursa İstanbul kadar önemli ve İstanbul kadar deprem riski taşıyor. İstanbul için alınan önlemler Bursa için de alınmalı” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, önceki gün sabah saatlerinde Bursa Gürsu merkez üstünde meydana gelen 4,6 büyüklüğündeki sarsıntıyla gündemimize yeniden giren depremle ilgili Mayıs ayında TBMM Başkanlığı’na verdiği önerge ile Meclis Araştırması istedi.
Altaca Kayışoğlu, 3 milyon kişinin yaşadığı Bursa’yla ilgili Nisan ayında Deprem uzmanı, Jeofizik Mühendisi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu’nun yaptığı açıklamaları hatırlatarak, “Uzmanlar, 1855’de yaşanan depremde büyük bir yıkım yaşayan Bursa’da riskin giderek arttığını vurguluyorlardı. Söyledikleri kamuoyunda ilgiyle izlenen isimlerinden birisi olan Gündoğdu, Nisan ayında Bursa’da yaptığı değerlendirmelerde Marmara Denizi’nde son gerçekleşen depremleri ‘hoş olmayan’ ve ‘algılanması zor işaretler verdiğini’ belirtmişti. 1855 yılındaki büyük Bursa depremi sonrası beklenen yeni hareketlenme ihtimalinin de giderek arttığını dile getiriyordu.
Önceki sabah yaşadığımız deprem, Gündoğdu’nun bu uyarılarını haklı çıkarıyor. Deprem Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu’nun Nisan ayında Bursa’ya ilişkin değerlendirmelerini dikkate alarak, sanayi, turizm ve tarım alanında Türkiye’nin en önemli şehirlerinden birisi olan Bursa’nın depreme ne ölçüde hazır olduğunun araştırılması için TBMM Başkanlığı’na önerge verdik” notunu düştü.
Altaca Kayışoğlu, “Bursa, Türkiye’nin katma değer üreten en önemli şehirlerinden birisi, İstanbul kadar önemli bir şehir. İstanbul’da yaşanacak bir depreme karşı devreye sokulan ve sokulması kararlaştırılan bütün önlemler harfiyen Bursa’yla ilgili devreye sokulmalı. Bursa, İstanbul kadar önemli, İstanbul kadar risk altında” uyarısında bulundu.
CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, Mayıs ayı içinde verdiği Meclis Araştırması kapsamında 1999 Körfez Depremi’nden sonra Bursa’nın deprem riskinin ne kadar arttığı, yapı stoku konusunda ne gibi çalışmalar yapıldığı ve bilim adamlarının öne sürdüğü deprem riskinin boyutlarının araştırılmasını istemişti.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.