CHP’de demokrasi şöleni

Türkiye Cumhuriyeti’ni kurmanın ve demokrasiyi getirmiş olmanın elbette ki bir sorumluluğu var. Bu bilinç içindeki CHP, 29 Mart’ta ön seçim yapıyor. CHP, Türkiye’ye bir kez daha örnek oluyor.
CHP ne yazık ki 32 parti içinde ön seçim yapan tek partidir. CHP’nin Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da ön seçime girerek demokratikleşmeye katkı sunan tek liderdir.
Bu fotoğrafa bakıldığında demokrasiyi istediğini söyleyen partiler içinde CHP’nin en içtenlikli olduğu çıkıyor ortaya.
Sözde demokrasi isteyenlerin, yetmedi deyip “İleri demokrasi” getireceğini söyleyenlerin “Kir gizleme maskesi”nin düştüğü bir kez daha görüldü.
Demokrasi; demokratik uygulamalarla beslendikçe büyür, tüm kurallarıyla kusursuzca işletildikçe kurumsallaşır. Bu nedenle Kılıçdaroğlu’nun aldığı ön seçim kararı tarihsel önem taşımaktadır.
Siyasal arenada örnek oluşturacağı kaçınılmaz durumdaki bu adımların yararı, uzun vadede daha iyi anlaşılacaktır.
Demokrasiyi, amaca ulaşıldıktan sonra ilk durakta inilmesi gereken trene benzeten iktidar partisi AKP ise padişahlık özentileri içinde girdiği açmaz sokaktan çıkamamanın doğum sancılarıyla boğuşmaktadır.
CHP ise Pazar günü gerçekleştireceği seçimle partisinin önünü açacak olan demokrasi şölenine ev sahipliği yapmaya hazırlanyor.
Ön seçim parti içi çekişmeleri bitireceği gibi CHP’ye dinamizm kazandıracaktır. CHP’yi gençleştirecektir. Dışa dönük mücadelede enerji küpü yapacaktır.
Ön seçimle gelen demokrasi yarışı, CHP’yi iktidara taşıyacak rüzgarları oluşturacaktır.
Hiç kuşkunuz olmasın, CHP’deki ön seçim çok özenilecektir. Gün gelecek, istemeseler bile tüm partiler ön seçim yapmak zorunda kalacaktır.
72 aday adayının kıskandıran yarışı
Bursa’da CHP’ye milletvekili olmak için 72 aday adayı başvuru yaptı. Çoğunluğunu gençlerin oluşturduğu aday adaylarının tümü donanımlı. Her biri diğerinden değerli. Yüzde 50’si için bakanlık yapabilecek kapasitede denilebilir. Bu durumda 18 aday belirlenirken CHP’li üyelerin çok zorlanacaklarını söyleyebiliriz.
CHP ön seçim yapmasaydı, bu zenginliği yakalayabilir miydi? Sanmıyorum. Ön seçim; kaliteyle birlikte, seçenek yoğunluğu getirdi. CHP’nin ilgi odağı olmasını sağladı.
Karacabey örneğini ele alalım: Yerel seçimlerden bir hayli yorgun ve yılgın çıkan CHP İlçe Başkanı Gönül Avil’in gözlerinin içi gülüyor. Avil, “Ön seçim heyecanı partimize hareket getirdi. Beklentilerin çok üzerinde bir ilgiyle karşılaşıyoruz. Parti binamız her gün dolup taşıyor” diye konuşurken, CHP”nin Karacabey’de düzenlediği “İktidara Yürüyoruz” yemeğinde görüntülenen olağanüstü kalabalığın altını çiziyor. Ufuktaki CHP iktidarını anımsatıyor.
CHP’nin yemeğindeki kalabalık gerçekten etkileyiciydi. Kırk küsür yıldır salonlardayım, böylesini görmedim.
CHP açısından umut verici gecede en fazla dikkatimi çeken milletvekili olmak için aday adayı olanların tümünün centilmenliği oldu. Kendini tanıtabilme adına mikrofonu alan aday adaylarının tümü rakibinin ve CHP’nin başarısını istemiş olmaları bence partide yıllardır özlemi duyulan sevgi yumağının büyümesini sağlayacaktır.
Güzel bir geceydi. Aday adaylarının tümü telli duvaklı gelin gibiydi. CHP’li üyelerin gözüne girebilme yarışındaki düzeyli sahne performansları ne kadar etkili olabilir bilemiyorum.
Bildiğim, seçeneği bol ortamda üyeye dokunabilen öne çıkacaktır.
Kazanan ise CHP olacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.