CHP

CHP
Ulu Önder Mustafa Kemal ATATÜRK tarafından 09 Eylül 1923 günü kurulan ilk siyası parti. “Anadolu ve Rumeli Müdafa-i Hukuk Cemiyeti” 1935 yılında “Cumhuriyet Halk Partisi” oldu.
Kuruluşundan bu yana nice başkanlar gördü.
Mustafa Kemal ATATÜRK,
İsmet İNÖNÜ,
Bülent ECEVİT,
Deniz BAYKAL,
Hikmet ÇETİN,
Altan ÖYMEN,
84 yıllık bu parti içerisinde muhtelif zaman aralıklarında partiyi sırtlarında taşıdılar.
1923-1938 yılları aralığında Mustafa Kemal ATATÜRK.
1938-1972 yılları aralığında İsmet İNÖNÜ.
1972-1983 yılları aralığında Bülent ECEVİT.
1992-1995 yılları aralığında Deniz BAYKAL.
14 ŞUBAT 1995-9 EYLÜL 1995 aralığında Hikmet ÇETİN.
EYLÜL 1995 tarihinde Deniz BAYKAL.
23 MAYIS 1999 yılında Altan ÖYMEN.
Şu anda CHP Genel başkanı yine Deniz BAYKAL.
1946 yılına kadar başarı ile iktidarını sürdüren parti bu zamandan sonra 10 yıl muhalefette kaldı.1970’li yıllarda kesintili olarak iktidar oldu. 12 Eylül 1980 darbesi ile CHP’ de diğer siyasi partiler gibi kapatıldı. Demokrasiye verilen bu aradan 9 yıl sonra CHP 9 Eylül 1992’de yeniden açıldı.
Sosyal demokrasinin evrensel ilkelerini benimseyen, “özgürlük, eşitlik, dayanışma, emeğin üstünlüğü, gelişmenin bütünlüğü ve etkinliği ile demokratikleşme ilkelerini benimseyen bu parti neden sancılı? Hele hele Karacabey de.
Ben kendimi bildim bileli, Karacabey de CHP adına elle tutulur, gözle görülür kayda değer bir başarı görmedim. Bu partiye hizmetleri geçenler geçmişte Karacabey’i bir kenara mı ittiler diye aklımdan geçiyor. Böyle değilse Cumhuriyetimizin kuruluşu ile özdeş bu parti Karacabey gibi bir yerde neden başarılı olamıyor? Neden Karacabey’deki sol seçmen yerelde daha çok başka partilere oy vermek zorunda kalıyor? Yoksa Karacabey’deki seçmen biz genel seçimlerde CHP’li, yerel seçimlerde işimize gelen CHP dışındaki partilerdeniz mi diyor? Yok böyle bir şey, anlayamıyorum, hatta anlamakta zorluk çekiyorum. Güçlü veya güçsüz, eğer senin görüşünü paylaştığın parti bir aday belirlemişse oyunu ona vereceksin. Neymiş efendim ben genelde CHP’li, yerelde başka partiliyim. Neler oluyor bu Karacabey de, sol seçmen nelerden etkilenerek böyle ikilemli düşünüyor. Anlatayım: 32 yıldır Karacabey de yaşıyorum. İlk, orta, lise, ve yarım kalan üniversite tahsilimi Karacabey’deki yaşantım içerisinde tamamladım. Çocukluğum, gençliğim ve olgunluk dönemlerinde Karacabey’in her türlü havasını soludum. Hala solumaya devam ediyorum. 1987 yılından bu yana Karacabey içerisinde çeşitli alanlarda Karacabey halkı ile iç içe ticaret yapıyorum. Karınca kararınca Karacabey’e yararlı birey olmaya gayret gösteriyorum. Mücadeleyi sevdiğim için olsa gerek haksızlıklara karşı durmaya gayret gösteriyorum. Karacabey’i yönetenlere aklımın yettiğince doğruları söylemeye çalışıyorum. Düşüncelerimi genelde kimseden çekinmeden ortaya koyduğumu söyleyebilirim.Doğru bildiğim konuda her zaman ısrarcıyımdır.Yaşadığım yer olan Karacabey’in deresini de bilirim tepesini de. Karacabey konusunda sık sık fikir jimnastiği yaparım.Yaşadığım yere hıyanet etmem ve edenlerin her zaman karşısına çıkmaya çalışırım.
Böyle bir partili olduğum halde; Karacabey’deki yerel seçimlerde kendi partime oy vermek son üç seçimdir kısmet olmadı. Hata bende mi? Ben kendi özeleştirimi yaptım. Fikirlerimde pek yanılmadığımı gördüm. Kendi partim dediğim CHP Karacabey’de ne yaptı? Çalışmaları parti tüzüğüne uygun mu? Halkın benimseyeceği kadroları var mı? Adına yakışır biçimde halk temsil ediliyor mu? Tabanla tavan arasında uçurum var mı? Yerel yöneticiler kasıntı mı? Yerel yöneticiler halkla bütünleşebiliyor mu? Yoksa mühür bende Sultan Süleyman benim mi diye düşünüyorlar. Karacabey’in gençleri önemseniyor mu? Çiftçisi düşünülüyor mu? Sanayicisi ile fikir alış verişi yapılıyor mu? Kamu çalışanları ile kontak kuruluyor mu?…….
Bu örnekler daha da çoğaltılabilir. Şimdiye kadar yapılan yanlışlar düzeltilmez ise CHP Karacabey’de potansiyel yakalayamaz. Eğer CHP bu partinin gönül verenlerini içtenlikle kucaklarsa, bilinmelidir ki Karacabey de üst sıralarda yer alacaktır.
Karacabey’de son yapılan Genel Kurulda CHP’nin ilçe yönetimi yeniden yapılandı.Çok da iyi oldu. Partinin başına eğitimli, genç, dinamik, idealist, halkla bütünleşebilecek, Karacabey’i ve Karacabey’de yaşayanı her yönüyle tanıyan, bölgesel sorunlarımızı halktan biri olarak gören ve bilen ; Orhan KARABAŞ seçildi. Kendisini ve ekibini kutluyorum. Bana ne arkadaş kimin ne hali varsa görsün demeden bu taşın altına ellerini soktukları için bu ekibi kutluyorum.Umarım Orhan KARABAŞ ile CHP Karacabey’ de hakla bütünleşir ve hakkettiği yeri alır. En azından, Karacabey’de CHP var mı sorusunu ortadan kaldırırlar.
Sivil Toplum Örgütlerinin en etkini olan Siyasi partilere herkes kendi fikirleri doğrultusunda üye olmalı. En etkili temsil yerleri siyasi parti kuruluşlarıdır.
CHP’nin yeni yönetimine tavsiyem bütün küskünlükleri ve kırgınlıkları bir tarafa bırakarak partiye katılımları çoğaltmalı, halktan uzaklaşmamalı, halkın dertlerine ama iktidarda , ama muhalefette ilgi göstermeli. Koltuk sevdalısı olunmamalı. Halkı hak gibi görüp ona sarılmalı ve onu yüceltmeliyiz.Yoksa yücelen sadece parti ve parti başkanları olursa CHP’nin bugünkü yaşadığı kaotik durum hiçbir zaman değişmez.
CHP nin yeni Karacabey İlçe Örgütü tüm Karacabey’e hayırlı olsun…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.