Çevre katliamına son verin!

İznik Gölü, atık cennetine döndü:
Güney Marmara Doğal ve Kültürel Çevreyi Koruma Derneği (GÜMÇED), İznik Gölü çevresinde faaliyet gösteren demir çelik fabrikasının on binlerce ton endüstriyel atığı çevreye dökerek, insan sağlığını hiçe saydığını açıkladı.
            Fabrika  çevresinde yaşayan insanların ağır metal kirliliğine bağlı hastalıklarla  boğuştuğunu belirten Gümçed Genel Başkanı Adnan Önürmen, atıkların bir an önce temizlenmesi ve hassas kirlenme bölgesi ilan edilmesi gerektiğini söyledi.
            Türkiye’de 2004 yılında İstanbul’un Tuzla ilçesinde toprağa gömülen 600 varil tehlikeli atık unutulmazken, son yılların en korkunç çevre katliamının Bursa’da ortaya çıktığı belirtildi. Birçok medeniyete ev sahipliği yapan, doğal güzellikleriyle Türkiye’nin 5. büyük gölü olan ve çevresi birinci derecede doğal SİT alanı olarak korunan İznik Gölü kıyısında yaşananlar akıllara durgunluk verdiği kaydedildi.
            Orhangazi’de faaliyet gösteren, dünyanın en büyük döküm fabrikalarından birisi olan Döktaş Demir Döküm Fabrikası, Bursa İl Jandarma Komutanlığı Doğal Hayatı Koruma Takım Komutanlığının yaptığı denetimler sonucunda, atıkların yıllardır İznik Gölü kıyısındaki alanlarla birlikte Orhangazi’nin çeşitli yerlerine döktüğü tespit edildi.
            Söz konusu firmanın yıllardır atıklarını kendileri değil, Orhangazi Belediyesine ait OBEFAŞ isimli şirket tarafından yürütmesi Jandarmanın yaptığı suçüstü baskınlarla ortaya çıkarken; dozerlerle yapılan kazılarda dökülen atıkların toprağa gömüldüğü ortaya çıktı. TUBİTAK’ın “Atıklar tehlikeli” raporuna rağmen, on binlerce ton atığın yerleşim alanlarına yakın bölgelerdeki arazilere ve SİT alanı kapsamında olan İznik Gölü’nün yanında bulunan piknik alanınına çevresine 60 bin metreküp döküldüğü ortaya çıktı. Konuyla ilgili başta Çevre İl Müdürlüğü olmak üzere yetkililerin sessiz kalması GÜMÇED’i harekete geçirdi.
            Bölgede geniş çaplı bir inceleme yapan GÜMÇED Genel Başkanı Adnan Önürmen, daha çarpıcı gerçeklerle karşı karşıya kaldı. Söz konusu firmanın yıllardır İznik gölü çevresindeki yerleşim alanlarına yakın bölgelere kaçak olarak döktükleri cüruf atıkların, yöre halkı tarafından evlerinin inşaatında harç malzemesi olarak kullanıldığı, ayrıca turşularıyla ün yapmış Gedelek köyünün yol yapımında dolgu malzemesi olarak kullanıldığını tespit eden GÜMÇED Genel Başkanı Adnan Önürmen, bölgedeki halk ile konuştu. Tesisin yakınlarda bulunan Örnekköy’de birçok insanın astım, uyku bozukluğu gibi sağlık sorunlarının olmasını ağır metal kirliliğinden kaynaklanan rahatsızlıklar olduğunu belirten Gümçed Genel Başkanı Adnan Önürmen, tesis civarındaki köylerde ciddi bir sağlık taraması yapılması konusunda yetkililerin bir an önce harekete geçmesi gerektiğini belirtti. Köylülerin sağlıklarının ve psikolojilerinin tamamen bozulduğunu gözlemleyen Önürmen, “Sağlık Bakanlığı yetkilileri bir an önce köyde ciddi bir sağlık taraması yapması gerekir” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.