Büyükşehir’den Dayı Karacabey’e vefa

Fatih Sultan Mehmet Han’ın dayısı Karacabey tarafından 570 yıl önce Karacabey’de yaptırılan İmaret Camii, Büyükşehir Belediyesi’nin girişimleriyle restore ediliyor. İlçe halkının büyük değer verdiği tarihi camide incelemelerde bulunan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, hazırlanan projelerin birkaç gün içinde onaylanacağını ve ardından restorasyon çalışmalarının başlayacağını açıkladı.
Başkan Altepe, Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan ve belediye bürokratlarıyla birlikte Tarihi İmaret Camii’nde incelemelerde bulundu. Camiye gelişinde Karacabey’in avluda bulunan kabrinde dua eden Başkan Altepe, çalışma yürütülecek alanlar hakkında Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Turizm Daire Başkanı Aziz Elbas’tan bilgiler aldı.
Restorasyona ilişkin açıklamalarda bulunan Başkan Altepe, ilçelerdeki başta anıtsal yapılar olmak üzere tüm eserlerin Büyükşehir desteğiyle ayağa kaldırıldığını söyledi. Bunlardan birinin de Fatih Sultan Mehmet Han’ın dayısı olan Karacabey tarafından 1456 yılında yaptırılan İmaret Camii olduğunu kaydeden Başkan Altepe, “Bu güzide eserin inşaatı, yaklaşık 570 yıl önce Karacabey tarafından başlatılmış. Daha sonra Balkanlar’da Belgrad’da şehit düştükten sonra naaşı yine buraya getirilip defnedilmiş. Ailesi tarafından da cami inşaatı tamamlanmış. Şimdi bu eser yüzyıllar sonra tekrar orijinal haliyle ortaya çıkmış olacak” dedi.
Tarihi İmaret Camii’nin restorasyonu için projelerin hazırlandığını ve onaya sunulduğunu belirten Başkan Altepe, onayın ardından inşaat safhasının başlayacağını ifade etti. Başta kubbeler olmak üzere tarihi yapının dışı ve içiyle, bahçe düzenlemeleriyle baştan aşağıya yenileneceğini kaydeden Başkan Altepe, “Çalışmalar tamamlandığında tarihi yapı ilk günkü özgün haline dönmüş olacak” diye konuştu.
Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan da Tarihi İmaret Camii’nin onarılmasında büyük katkı sağlayan Başkan Altepe’nin sadece tarihi ve kültürel mirasta değil sporda ve sanatta, her alanda Karacabey’e destek olduğunu vurguladı. Gösterdiği hassasiyet nedeniyle Başkan Altepe’ye teşekkür eden Özkan, İmaret Camii’nin vakfiyesinin de yine Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle aşevi olarak Esentepe Mahallesi’nde kurulacağını duyurdu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.