Bursa’nın yılan hikayesine dönen Hızlı Treni!

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu, son dönemlerde Yüksek Hızlı Tren konusunu sürekli gündeme taşıyor.

2012 yılında temeli atılan, 2016 yılında dönemin Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım tarafından biteceği müjdelenen (!) Yüksek Hızlı Tren’le ilgili çelişkili bilgiler gelmeye devam ediyor.

AK Parti Bursa İl Başkanı Ayhan Salman’ın yaklaşık bir ay önce düzenlediği basın toplantısında hem Başkan Salman hem Başbakan eski Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu hem de Milletvekili Dr. Mustafa Esgin, projede bir değişiklik olmadığını söylediler.

Ancak Bursa Milletvekili, Prof. Dr. Tatlıoğlu ısrarla, Yüksek Hızlı Tren’in yük trenine dönüştüğünü öne sürüyor.

Pazar günü gerçekleştirilen İYİ Parti Karacabey Kongresi’ndeki konuşmasında Prof. Dr. Tatlıoğlu şunları söyledi:

“6 milyar dolar dış ticaret fazlası veren bir şehirden söz ediyoruz. Bu şehir Türkiye’nin en pahalı suyunu içen şehir olamaz. Bu şehir Türkiye’nin en zor ulaşılan şehri olamaz. Yüksek Hızlı Tren dediler, Hızlı Tren’e çevirdiler. Bursa’dan binecek olan biri Osmaniye’ye gidip, Yüksek Hızlı Tren’i bekleyecek. Sivas’tan, Erzurum’dan gelen ise hızlı trenle gelecek. Bizim trenimiz ikinci sınıf oldu.”

***

Tartışmanın bir boyutu bu…

Bir başka boyutunu da CHP Bursa İl Başkanı İsmet Karaca gündeme getirecek gibi görünüyor.

‘enBursa.com’ ziyareti sırasında bir kez daha tekrarladı:

“Test sürüşleri bitsin, Yozgat’a gidip basın toplantısı yapacağım. Yozgat’ı küçümsemek için söylemiyorum ama bizim Gemlik-İnegöl kadar. İhracat ve üretim rakamlarına bakarsan bizim ilçelerimiz daha önde. Oraya Hızlı Tren geliyor, Bursa hala yerinde sayıyor. Sesimizi buradan duymadılar, bir de oradan seslenelim.”

***

İşin bir başka boyutunu da ben aktarmış olayım.

31 Mart yerel seçimleri öncesinde kamuoyuna bilgi veren AK Parti Kütahya Belediye Başkanı Adayı Kamil Saraçoğlu, yaptığı açıklamada, uzun süredir devam eden hızlı trenin Kütahya’dan geçip geçmeyeceği tartışmalarına son noktayı koyarak, “Eskişehir-Antalya arası YHT hattının Kütahya’dan geçeceği artık kesinleşmiştir” demişti.

***

Çok ilginç, AK Parti Kütahya milletvekillerinin hazır bulunduğu o toplantıda, Kamil Saraçoğlu, Cumhur İttifakı’nın diğer ortağı MHP’yi eleştirirken, tam da İsmail Hoca’nın dikkat çektiği bir noktanın altını çizmişti:

“Dikkatinizi çekiyorum hızlandırılmış değil, Yüksek Hızlı Tren. Bunu özellikle söylememin bir sebebi var. Zira, bu memlekete, iktidar ortağı olduğu dönemde bir çivi dahi çakamayan MHP, Yüksek Hızlı Tren projesinin gerçekleşeceğini anlayınca, bu defa projenin hızlandırılmış Tren olduğu yalanını savurmaya başlamıştır. Projenin ilk etapta tamamlanması planlanan bu kısmıyla Kütahya’mız önce Eskişehir’e, sonra Ankara-İstanbul ve Konya’ya bağlanacaktır. Yine elimde gördüğünüz, Tamamlanmış Yüksek Hızlı Tren Projesi’nin ikinci kısmı, Kütahya -Afyon-Burdur ve Antalya bağlantısıdır. Projenin ikinci kısmı da bittiğinde, Kütahya’mız, Hızlı tren ağının tam ortasında, stratejik olarak çok önemli bir konuma gelecektir. Deniz, İnanç ve Kültür turizmini birleştiren bu projenin merkez üssü Kütahyalı hemşerilerime, bu büyük müjdeyi verirken kendimi çok huzurlu, gururlu ve mutlu hissediyorum.”

***

Galiba, sadece Sivas’a, Erzurum’a değil, Yüksek Hızlı Tren, Yozgat, Kütahya hatta Denizli’ye gelecek ama Bursa’ya bir türlü yolu düşmeyecek!

Bu da Bursa siyasetinin trajedisi diyelim!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.