Bursa’nın rüyası nasıl kabus haline geldi?

Bursa’nın rüyasıdır Yüksek Hızlı Tren…
2012 yılında temeli atıldığında büyük büyük laf etti AK Parti’nin önde, arkada, yanda, sağda, solda gelenleri!
Tıpkı şu yerli otomobil gibi gözümüze soktular henüz yapılmayan hizmeti…
Bakın neler söyledi o günün ve bugünün yetkilileri:


Önce Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a kulak verelim:
“Kısır çekişmelerin, kavgaların, yolsuzlukların, birbiri hakkında kötü şeyler yapmanın siyasete egemen olduğu dönemde maalesef ekonomik sıkıntıların insanları bir gecede yoksullaştırdığı dönemlerde kimsenin aklına Yüksek Hızlı Tren (YHT) gelmiyordu. Çok şükür bugün yapıyoruz, yapacağız ve hedefimize ulaşacağız.
Binali Yıldırım bakanımız da 11 yıldır kabinemizin en başarılı bakanlarından. Şimdi en büyük büyük eksiğini de fazlasıyla giderdiğini görüyorum, böyle ateşli bir konuşmayı ben bugüne kadar Binali Yıldırım’dan duymamıştım. Hop oturup hop kalktı. Bize söyleyecek bir şey bırakmadı.”
Bülent Arınç’ın konuşmasında dikkat çekici bir nokta daha vardı:
“Bakın YHT’nin üzerinden iki şey yapılacak. Bir, insan ulaştırması, yolculuğu; ikincisi de yük taşımacılığı. Ortalama 200 kilometre hızla, insanlar bu trenlerin içinde seyahat edecekler, ama 100 kilometre hızla da yük taşımacılığı yapılacak. Bu Bursa için ne kadar değerli.”


Arınç son noktayı da şöyle koymuştu:
“Son seçim sloganlarımızdan birisi, ‘hayaldi gerçek oldu’ sözü bizim için de aynen böyledir. Pek çok şeyi hayal ediyorduk, ama bu hayallerin ne zaman olacağını bilmiyor ve kestiremiyorduk.
İnşallah en kısa zamanda 2015 sonu gibi görünüyor, ama umarım ki Allah bu işe bir bereket verecek, belki daha öncesinde 2 saat 10 dakikalık yolculuğumuza bir an evvel başlayacağız.”
BÜYÜK LOKMA YE, BÜYÜK LAF SÖYLEME!
Atalarımızın bu sözleri AK Partililer için geçerli değil!
Bakın hızlı trenle ilgili dönemin Ulaştırma Bakanı Binalı Yıldırım neler söylemiş:
“Bursa türküsünde ‘Bursa’nın ufak tefek taşları’ sözleri geçer. Biz o taşları derledik topladık hızlı tren rayına, otoyoluna, bölünmüş yolunun altına döşedik. Çevrede görürsünüz inşaat yapanlar tabela asarlar ‘çevreye verdiğimiz rahatsızlıktan dolayı özür dileriz’ diye. Biz de memlekete hizmet yaptığımız için muhalefete verdiğimiz rahatsızlıktan dolayı özür dileriz. Kilometrelerce laf edip bir arpa boyu yol alamayanlardan değiliz. Biz kilometrelerce hizmet edip, bir arpa boyu laf ediyoruz. AK Parti’nin tek başına olan iktidarından geliyor bu güç. Yoksa ne petrol ne gömü bulduk. Biz laf değil iş üretiyoruz!”
İşte gelinen noktada durum bu?
Neden yerli otomobile oldu gözüyle bakamıyoruz, işte bu gerçekleşmeyen büyük laflar yüzünden!


Bu yazının dip notu: Bursa’daki pek çok sorunun çözümünde imzası olan Faruk Çelik, 2011 seçimlerinde Bursa’dan Şanlıurfa’ya gönderilmişti. Şanlıurfa yapılan 400 proje ile kazanmış, Bursa kaybetmişti. Çok samimi olarak inanıyorum ki, Faruk Çelik, Bursa’nın milletvekili ve bakanı olsaydı, bizim Hızlı Tren yavaşlamaz, yük treni haline gelmezdi.
BURSA’DA ‘YÜKSEK HIZLI TREN’İ KİMLER ENGELLİYOR?
İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu, “enBursa.com”un “Kırmızı Mikrofon Sokakta” videosunu “Sahipsiz ve Çilekeş Bursa” diye paylaştı.
Paylaşımın ardından telefonla konuştuk; Bursa’nın Ankara başta olmak üzere diğer şehirlerle bağlantısını hızlandıracak Yüksek Hızlı Tren’le ilgili son duruma ilişkin önemli bir ayrıntı anlattı:
“Biliyorsunuz, Yüksek Hızlı Tren, yük trenine döndü. TBMM’de Prof. Dr. Lale Karabıyık ile konuşurken, Demiryolları Genel Müdürü geldi. Konuyu konuştuk” dedi.

İsmail Hoca sonra da, “Yüksek Hızlı Tren, yük trenine nasıl dönüştü, sebebi ne biliyor musun?” diye sordu.
Aklımdan ekonomik gerekçeler, maddi zorluklar filan geçerken Tatlıoğlu başka bir şey söyledi:
“Bunun sebebi TEKNOSAB’ı gündeme getirip bunda ısrar eden bir grup işadamı Yüksek Hızlı Trenin yük treni olmasını, yük treninin de TEKNOSAB’dan geçmesini istemişler.”

Jeton düştü!
Bursa’nın kaymağını yiyen bir grup işadamı henüz hangi teknolojik yatırımın yapılacağı bilenmeyen TEKNOSAB’ın çevresinde 7 bin dönüm civarında araziyi toplamışlardı.
Tarla olarak aldıkları araziye sanayi imarı verilince, büyük rant kazanan bu işadamları için ballı kaymak, yük treninin buradan geçmesi olacaktı.
Henüz güzergahını bilmemekle birlikte galiba Bursa’nın aleyhine olsa da bunu başardılar!


Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu, Demiryolları Genel Müdürü ile konuşmamış olsaydı, bu gerçeği öğrenemeyecektik.
İsmail Hoca, “Bu iş AK Parti milletvekillerinin dışında kotarılmaya çalışılıyor” dedi.
Ohh ne ala iş, Yüksek Hızlı Tren, yük treni olsun; TEKNOSAB’ın içinden geçsin, oradan da Bandırma limanına ulaşsın; buradaki arsaların değeri artmaya devam etsin!
Buradan başta AK Parti olmak üzere bütün milletvekillerini çağrıda bulunuyorum.
Sadece Yüksek Hızlı Tren konusunda bir araya gelerek, bu konuyu bir avuç işadamı değil Bursa lehine sonuçlandırın!
Bursa sizden bunu bekliyor!


Bu yazının dip notu: Konuyu en iyi takip eden gazetecilerden biri olan Ahmet Emin Yılmaz’a aynı soruyu sordum, “Balat’la Gemlik arasındaki bağlantının neden ortadan kaldırıldığını açıklamıyorlar. Kamulaştırma yapıldığı ve demiryolu hatları için ağaçlar kesildiği halde neden bu işten vazgeçildi? Devlet Demiryolları bunu açıklasın, durum ortaya çıkar” dedi. Anladığım kadarıyla ağaların baskısıyla Nilüfer-Balat’tan Gemlik’e giden hat iptal edilerek, TEKNOSAB’dan geçerek Bandırma’ya ulaşacak hat konuldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.