“Haykırıyoruz; sesimizi duyun!”

Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem, “İktidar ve muhalefet birlik olup çiftçiye sahip çıkmalı.
Çiftçimizi perişan eden bu zamlı elektrik faturalarına çare bulunsun” dedi.

İlçenin kanayan yarası haline gelen ve sıklıkla gerçekleşen elektrikleri kesintileri Karacabeyliler’i ciddi anlamda perişan ederken, yeni yılla birlikte zamlanan yüksek fatura bedelleri de vatandaşın iyice canını yakmaya başladı. Bu mağduriyeti yaşayan en ciddi kesim ise Karacabeyli çiftçiler oldu. Geçen yıllarla kıyaslandığında yüzde 100’ü aşan fatura bedelleriyle karşı karşıya kaldıklarını belirten Ziraat Odası Başkanı Erdem, iktidar ve muhalefetin birlik olup çiftçiye sahip çıkmasını istedi.
Konuya dikkat çeken bir örnekle başlayan Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem, “Örneğin 2018 yılında bir çiftçi tarım sezonunda 1 dekara 57 TL elektrik maliyeti öderken, bu oran 2019’da 116 TL’ye çıktı. Bu oranlardaki fiyatlar değişkenlik gösterebilir ancak gelen zam yüzde 100’ün üzerindedir. Şimdi soruyorum; bu çiftçiye reva mıdır? Yazıktır günahtır.” dedi.
Elektrik fiyatlarındaki bu artışın neredeyse mazotla aynı duruma geldiğine dikkat çeken Erdem, “El insaf diyoruz. Birileri buna ‘dur’ demeli. Bu şekilde elektrik tarımdaki cazibesini yitirdi. Mazotla çalışsak daha iyi. Haykırıyoruz; sesimizi duyun.” ifadesini kullandı.
Özellikle trafolardan alınan açma-kapama bedellerinin çok ağır olduğunu vurgulayan Başkan Erdem, şu ifadelere yer verdi: “Bir trafoda bazen 1, bazen 3, bazen 6, bazen de 10 ortak olabiliyor. UEDAŞ trafodaki her ortak için kişi başı açma ücretini ayrı, kapama ücretini de ayrı alıyor. Yani örneğin sadece bir ortaktan 203 TL açma, 203 TL kapama bedeli alınıyor. 10 ortaklı bir trafodan alınan bedeli gelin siz düşünün.
Biz çiftçiler zaten artan maliyetlerden ezilmiş durumdayız. Bir de bu yüzde 100’e varan elektrik faturaları bizim canımızı yakıyor. Bizler memur gibi değiliz. Sattığımız ürünün parasını bazen 3 ayda, bazen 6 ayda, bazen de 9 sonra alabiliyoruz. Bu sebeple elektrik faturalarını ödeyemediğimiz gibi anında hattımızı kapatıyorlar. Kapandıktan sonra açtırma işlemi de ayrı bir dert. Bir sürü prosedür isteniyor. Bu durum bizleri iyice mağdur ediyor.
Çiftçinin sesine kulak verilmeli ve bu önemli sorun bir an önce çözülmelidir. Başta iktidar partisinin bölge milletvekilleri, il ve ilçe başkanları olmak üzere, ana muhalefet ve diğer muhalefet partilerinin de bölge milletvekilleri, il ve ilçe başkanları bir olup çiftçinin yanında olduklarını göstermelidir. Lafla peynir gemisi yürümüyor. Siyasilerden çiftçi adına elini taşın altına koymalarını bekliyoruz. Ziraat Odası olarak bu konunun sonuna kadar takipçisi olacağız ve kimin çiftçinin yanında olduğunu göreceğiz. Elektrik zamlarına ve yanlış tarım uygulamalarına herkesin ‘dur’ diyebilmesi gerekiyor. Artık yeter. Bundan sonra susmayacağız. ‘Mazotun yarısı bizden’ diye söz verenler sözlerini tutsunlar. Girdi maliyetlerimizin azalması gerekiyor çünkü dayanacak gücümüz kalmadı. Bu zorluklardan dolayı çiftçiler bankalardan çıkamıyor, adeta bankaların esiri olmuş durumda. Yine haykırıyoruz; lütfen sesimize kulak verilsin ve çiftçimizi perişan eden bu zamlı elektrik faturalarına çare bulunsun.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.