Boykotlar, tarıma darbe vuruyor!

Son günlerde ve özellikle sosyal medyada gıda sanayiine yönelik yer alan sansasyonel haberler ve boykot çağrılarının tarım sektörüne büyük bir darbe vurmakta olduğuna dikkat çeken Balıkesir – Bursa Pancar Ekicileri Kooperatifi Denetim Kurulu Başkanı Nuri Karaca, “Sermayesinin tamamı çiftçilerin olan ‘TORKU’ markası üzerindeki oyunları şiddetle kınıyoruz” dedi.
Karaca, tarıma dayalı dev sanayi kuruluşlarına yönelik ‘boykot’ çağrılarına “Pire için yorgan yaktırmayız” diyerek büyük tepki gösterdi.
Karaca, yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı;
“Başta, yüzde yüz çiftçilerin üyesi olduğu Panko-Birlik’in (Pancar Ekicileri Kooperatifi) sahip olduğu ve sermayesinin tamamı çiftçilerin olan ‘TORKU’ markası üzerindeki oyunları şiddetle kınıyoruz. TORKU bir şahıs malı değildir. Pancar ekicisi olan çiftçilerin öz malı olan dev bir kuruluştur. Yönetimi seçimle gelir, seçimle gider. Sahibi Türkiye genelindeki 5 milyon pancar çiftçisidir. TORKU bünyesinde 10 bin kişi istihdam edilmekte ve ekmek yemektedir. Bunun dışında TORKU devletin bile başaramadığı tarımsal ve hayvansal ürün alımlarında çiftçinin ürünlerini değer fiyatına almakta, piyasayı regüle etmektedir. (Patates, mısır, et, süt, buğday, arpa gibi)
TORKU dışında birkaç dev sanayi kuruluşunun sahipleri, zaman zaman siyasi görüşlerini beyan etmektedirler. Her Türk vatandaşı gibi onların da bir siyasi görüşü doğal olarak olacaktır. Bunları açık olarak kamuoyuna deklare etmeleri hiç uygun değildir. Ancak, her ne görüşte olurlarsa olsunlar, sosyal medyanın da çok etkili olduğu günümüzde, çeşitli tepkiler oluşmaktadır. Bu tepkiler sektöre olumsuz olarak yansımakta ve zaten zor durumda olan üreticiyi daha da kötü yönde etkilemektedir.
TORKU, ÜLKER ve PINAR gibi dev tarıma dayalı sanayi kuruluşları, ülke tarım ve hayvancılık ürünlerini, sanayi ürünü haline getirerek çok büyük bir katma değer sağlamaktadır. Her gün ülkemiz aleyhine bir karar çıkaran yabancı ülkelerin ithal malları dururken, yüzde yüz yerli üretim yapan firmaların mallarına boykot nasıl izah edilebilir?
Bölgemizde başarı ile faaliyet gösteren Balıkesir – Bursa Pancar Ekicileri Kooperatifi, özelleşen Konya Şeker Fabrikası’nın hissedarıdır. Kooperatifimizin 47 bin aktif üyesi mevcuttur. Bu üyeler dolayısı ile TORKU’nun da ortağıdır. 5 milyon Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının sahip olduğu bir kuruluşa siyasi nedenlerle çamur atmaya hiç kimsenin hakkı yoktur ve bizler buna müsaade etmeyiz. Pire için yorgan yaktırmayız. TORKU öz be öz bir çiftçi kuruluşudur. Ortakları arasında her siyasi görüşten insan vardır ve bu da gayet doğaldır.
Tarıma dayalı sanayimiz Türkiye’nin gözbebeğidir. Çiftçi, hayvan yetiştiricileri ve çalışan işçilerin bu konuda hassasiyetleri üst seviyededir.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.