Borç ertelemesi için yapılması gerekenler anlatıldı!

Ziraat Odası ile İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkilileri, muhtarları bilgilendirdi:

Karacabey Ziraat Odası ile İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkilileri, dün köy muhtarları ile bir araya gelerek “Borç ertelemesi” konusunda bilgilendirmede bulundu.

            Toplantının en dikkat çekici konusu ise borç ertelemesinden yararlanan çiftçilerin hasaları oranında desteklemelerini eksik alacak olmasıydı. Bu konuda tepkisini dile getiren bazı çiftçiler, “Bu nasıl devlet desteği? Borçlarımızı erteliyor ancak, yine de alacağını bırakmıyor. Devlet baba çiftçisine sahip çıkmıyor” diyerek eleştiride bulundu.

Şükran Yemişçioğlu Kültür Merkezi’nde gerçekleşen toplantıda Ziraat Odası Başkanı Hasan Karahasanoğlu, Meclis Başkanı Nuri Karaca ile İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nden Ziraat Mühendisleri Yunus Saraçoğlu ve Osman Çakır, afetten zarar gören çiftçilerin borç ertelemesinden nasıl yararlanacakları hakkında bilgiler verdi.

            Karacabey Ziraat Odası Başkanı Hasan Karahasanoğlu ile Meclis Başkanı Nuri Karaca, afetten zarar gören çiftçilere bir kez daha “Geçmiş olsun” derken, borç ertelemesi konusunda mutlaka İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’ne başvurmalarını istedi.

            Çiftçilerin ilk olarak bir dilekçeyle İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’ne başvurmaları gerektiğine dikkat çeken Ziraat Mühendisleri Yunus Saraçoğlu ile Osman Çakır, borç ertelemesinden ürünleri en az yüzde 30 oranında zarar gören çiftçilerin yararlanabileceğini söyledi.

            Çiftçilerin borçlu bulunduğu Tarım Kredi Kooperatifi ve Ziraat Bankası’na da dilekçeyle başvurmaları gerektiğini belirten İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkilileri bundan sonraki süreci şu şekilde anlattı; “Çiftçilerimiz kurumumuza dilekçeyle başvurduktan sonra İlçe Hasat Tespit Komisyonunu oluşturacağız. Ürünleri en az yüzde 30 oranında zarar gören çiftçilerimiz borç ertelemesinden yararlanabilecek. Daha sonra tespit tutanağı hazırlayarak 28 Eylül 2012 tarihinden sonra askıya çıkaracağız. İtiraz ve kesin icmallerin belirlenmesinden sonra da Ekim ayında borç ertelemesinden yararlanacak çiftçilerimizi ilgili kurumlara bildireceğiz. Bu nedenle muhtarlarımızın çiftçileri en kısa sürede bilgilendirmeleri ve bize yönlendirmeleri gerekmektedir.

            Diğer taraftan Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı olmayan hiçbir üretici bu haktan yararlanamayacaktır. Son olarak da borç ertelemesinden yararlanan çiftçiler, hasar oranları kadar desteklemelerini eksik alacaklar.”    

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.