“Bizim derdimiz kanun dışı alınan kararlardır”

Karacabey İyi Parti Belediye Meclis Üyeleri Hüsnü Doğruoğlu ve Adnan Akın ile CHP Belediye Meclis Üyeleri Kemal Ziya Koşaner ve Ümit Vural ortaklaşa yaptıkları basın açıklamasında izinler tamamlanmadan Şahin Mahallesi’ne yapılmak istenen Erbil Koleji inşaatının başlamasına büyük tepki gösterdi.
Meclis kararı alınmadan, olur izni verilmeden tarım arazisi olan bir toprağa çivi bile çakılamaz diyen İyi Parti ve CHP’li meclis üyeleri, “Karacabey’e eğitim kurulması açılmasına kesinlikle karşı değiliz. Ancak, ilçemize eğitim kurumu kazandırılacaksa, bu durum doğru, dürüst kurallar içinde ve kanunlara uygun yapılmalıdır. Bizim derdimiz kanun dışı alınan kararlardır” dedi.
Erbil Koleji ile ilgili Belediye Meclisi’nin aldığı kararları eleştiren İyi Parti Belediye Meclis Üyesi Hüsnü Doğruoğlu ile CHP Belediye Meclis Üyesi Kemal Ziya Koşaner, önceki gün yazılı yapılan ortak basın açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Son zamanlarda basınımızın ve Karacabey’in gündeminden düşmeyen bir konu var. İlçemiz sınırları içerisine yapılmak istenilen özel bir eğitim kuruluşu; adı Erbil Koleji.
Basın açıklamamızdaki amacımız bu konuda sizleri ve değerli Karacabey halkını doğru bilgilendirmektir. Yaptığımız bu açıklama ile kesinlikle Karacabey ve Türkiye genelinde yapılacak olan eğitim kuruluşlarına karşı olmadığımızı belirtmek isteriz. Eğitimcilerin ve eğitim kurumlarının işlerini kanunlara uygun yapmaları gerekir. Toplumu ve Karacabey halkını yanlış bilgilendirip kanunsuzluklarını örtmeye çalıştıkları ve bu konuda Belediye Meclis Üyeleri’ni hedef göstermelerini kınıyoruz.
Biz yapılan bu eğitim yuvasının Karacabey’e yararı olacağını düşünüyoruz. Belediyenin ve inşaatı yapan eğitim kurumu sahiplerinin işlerini kanunlara ve imar yönetmeliklerine uygun olarak yapmasını istiyoruz.
Bu kolej ilgilileri 03.04.2018 tarihinde sosyal medya üzerinden paylaşımlarda bulunup Karacabey’e dünyada öncü olacaklarını, uluslararası bir eğitim kurumu kuracaklarını ancak son zamanlarda itibar suikastı yapan mankurtların hedefi olduklarını belirtmektedirler.
Ayrıca tüm izinlerin alındığını, 5403 sayılı yasa uyarınca parsellerin ova koruma kapsamında kaldığı söylentilerinin yayıldığını, aslında böyle bir olayın olmadığını, parsellerin köy yerleşik alan içerisinde kaldığından söz etmektedirler.
Bu paylaşımı okuduktan sonra Karacabey Belediyesi Şehircilik İmar Müdürlüğü yetkililerini arayarak adı geçen yer hakkında onaylı bir projenin gelip gelmediğini sorduğumuzda ise, böyle bir projenin olmadığını tarafımıza ilettiler.
Hukuk dışı bu işlem karşısında belediye hakkında suç duyurusunda bulunacağımızı belirtmemiz üzerine de, 03.04.2018 günü mesai saati bitimine yakın inşaatın mühürlendiği bilgisi tarafımıza iletildi.
Büyükşehir Yasası’nın kabulünden sonra köy yerleşik alanların kırsal yerleşim alanına dönüştüğü açıktır. Köy yerleşim alanı içinde kaldığı belirtilen Şahin Mahallesi 267 ve 268 numaralı parsellerdir. 267 No’lu parselin alanı 5400 m2’dir ve yaklaşık 1000 m2’lik kısmı köy yerleşik alanı içerisinde kalmaktadır. 268 No’lu parselin alanı 6300 m2’dir ve yaklaşık 5000 m2’lik kısmı köy yerleşik alanı içerisinde kalmaktadır. Geri kalan yaklaşık 4000 m2’lik kısmı ise büyük ova koruma alanı içerisindedir. Bu gibi yerlerde inşaat yapılacak ise öncelikle köy yerleşik alanı sınırları içinde kalan kısmı ayrılıp daha sonra inşaat izni alınması gerekmektedir.
Bursa 2020 Çevre Düzeni Planı hükümlerine göre, bu alanlarda yapılacak inşaatta yapı yüksekliği 6,50 metreyi, bina taban alanı da 250 m2’yi geçemez.
Erbil Kolej yetkilileri yaptıkları açıklamalarda bütün izinlerinin tamam olduğunu belirtip, yaptıkları paylaşımda eğitimcilerin görevleri arasında çocuklara ahlaki değeri ve dürüstlüğü öğretmeleri gerektiğini vurgulamışlar.
Şimdi soruyoruz; Hiçbir izini olmadan inşaatına başladığınız eğitim yuvasında izinleri aldığınız takdirde ve inşaatı bitirdiğinizde, “İşi eğitim olanlar çocuklara ahlaki değerleri, dürüstlüğü öğretmelidirler” kuralına uyup bu işleri anlatacak mısınız? Şu anda yapmaya çalıştığınız eğitim yuvası inşaatında, kanunlara uyma ve dürüstlük bunun neresindedir?
Konunun bir de şu yönü var; Günümüzde yasalara uygun olarak yapılmayan her işin sonunda yüce dinimizi alet edip dinin arkasına sığınma gibi bir adet oluşmaya başladı. Cumhuriyeti kuran Ulu Önder Atatürk din hakkında, “Din gibi temiz bir duygu, politika gibi kirli oyunlara alet edilemez. Din ait olduğu yerde, temiz vicdan sahnesinde yaşanmalıdır.” demiştir.
İşlerinize dini alet etmeyi bırakın. Siz Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına uygun olarak işlemlerinizi yapın. Mağdur edebiyatı yaparak kanunsuz ve gayri ahlaki işleriniz ile Karacabey halkının kafasını karıştırmayın ve gündemi meşgul etmeyin.
Biz bu açıklama ile herkesi kanunlara uymaya çağırıyoruz. Basın açıklamamızdan kişiler ile bir sorunumuz olduğu kanısına varılmasın. Biz bu açıklamayı meclis üyeleri olarak belediye yetkililerini uyarmamıza rağmen görevlerini zamanında yerine getirmedikleri ve kurallara uymadıkları için yapıyoruz. Kamuoyuna saygılarımızla.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.