‘Ben Milletvekili olursam!..’

Yok yok, yanlış anlamayın, ben değil;

Kadın Adayları Destekleme Derneği Ka-Der‘in düzenlediği kahvaltıya katılan tüm partilere mensup kadın milletvekili aday adaylarının ‘Ben Milletvekili olursam!..’ diye başlayarak, oldukları zaman Meclis’te neler yapacaklarını dile getirdikleri bir anlatımın başlangıç cümlesiydi bu başlık.

O gün biraraya gelen kadınlar hem kahvaltılarını yaptılar, hem sohbetler ile birbirlerini daha iyi tanıdılar, hem de geleceğe katkı koyma yolunda kendilerinin yanında kimler olduğunu daha iyi anladılar.

Ka.Der kadını kaderine terk etmiyor 
demiştim 18 Şubat 2014’deki yazımda. (Okumak için tıklayın🙂
Ka.Der bugün yine kadınlara sahip çıkıyor ve yine onları ‘Kadın Olmak’ çatısı altında birleştiriyor. Bunun için de siyasetler üstü bir çaba ve varlık gösteriyor.
Mor Salkım Kadın Dayanışma Derneği’nin de desteğini esirgemediği Dernek, kadınlara siyasetin inceliklerini de öğretiyor.

Ka-Der Bursa Şubesi Başkanı Fatoş Birinç‘in de dediği gibi 2015 seçimi epey önemli bir seçim.
Buradan çıkacak tercihler ile Türkiye yoluna Ya Kadınlı ya da Kadınsız devam edecek…

4 Mart 1997 yılında kurulan sekiz yıllık derneğin verdiği 2014-2015 dönemi Türkiye Karnesi’ndeki notlara göre devlet, kadın konusunda geçer not alamıyor, sınıfta kalıyor.
Karnede Orta’nın üzerinde not olmadığı gibi Erkek Şiddetiyle Katledilen Kadın sayısında 281 ile Başarısız ya da Geçer’i değil, maalesef ki bol ünlemli (!!!) bir değerlendirmeyi hak ediyor.

Bu karneye bakıp da Meclis’e gönderilen kadınların hiç çalışmadığını sakın ha düşünmeyin diyor Birinç.
Tabii ki alınan haklar yeterli değil.
Nüfusunun % 50’sini kadınların oluşturduğu memlekette kadınlar için karar verenlerin erkek olması elbette ki olmaz
Bu yolda ilerlerken kadınların ne kadar zorluklar yaşadığını da tahmin edersiniz.
Trafikte dahi istenmeyen bizler Meclis’e girmeye çalışıyoruz, deli miyiz neyiz?
Kabul, Meclis’te birbirinin boğazına sarılan erkek vekiller kadar akıllı değiliz
****
Gelelim aday adaylarımıza;
Fatoş Birinç‘in kadın adaylara yönelttiği: “Niçin milletvekili olmak istiyorsunuz, olduğunuz zaman ne gibi politikalar üreteceksiniz?” sorusunun cevabı üzerine kısaca anlattı kadınlar neler yapacaklarını.

Niçin Meclis’e gitmek istiyorum?
Aytaç Toker – Vatan Partisi Milletvekili aday adayı
Yıllarca eczanemde Marko Paşalık yaptım. Kadın derneklerinde yer aldım. Lakin dernek çalışmaları sümen altı ediliyor. O yüzden önce insan, sonra kadın, sonra da siyasî düşüncem ile kadının sesini duyurmak için Meclis’e gitmek istiyorum.
Gül Çiçek Zengin Bintaş – MHP Milletvekili aday adayı
Kadının iş gücüne katılım oranı ile eşit ücret alması arasındaki orantısızlık ve kadın istihdamı konusunda çalışmalar yapmak için Meclis’e gitmek istiyorum.
Şükran Mercan Misci – AK Parti Milletvekili aday adayı
Hem alaylı hem mektepli hem de eğitimci bir kadın olarak çocukları yetiştiren annelerin eğitimi için Meclis’e gitmek istiyorum.
Cemile Yılgör – CHP Milletvekili aday adayı
Atatürk’ün bize verdiği imkânları kullanarak ezilen kadınların yanında olmak ve görüp yaşadıklarımın savunucusu olmak için Meclis’e gitmek istiyorum.
Nursel Kaleoğlu – Ak Parti Milletvekili aday adayı
Çalışan kadın statüsünden yöneten kadın statüsüne geçmek için, kadını eve geri göndermemek için, kadın gözü ve estetik duygusu ile kadın bakış açısının devlet yönetiminde yer alması için Meclis’e gitmek istiyorum.
Hülya Dink – CHP Milletvekili aday adayı
Ülkemizin kadına şiddet ve tecavüz vakalarıyla anılmaması ve ezilen kadınların sesi olup kadınların çıkarlarını korumak için Meclis’e gitmek istiyorum.
Rozerin Kalkan – HDP Milletvekili aday adayı
Annemin sesini duyurmak için Meclis’e gitmek istiyorum.
Cennet Cankılıç –  Ak Parti Milletvekili aday adayı
Siyaset memleket sevdalılarının hizmet yokludur diyerek kadını erkek karşısında eşitliğe ulaştırıp demokratikleşmeye katkı koymak, dinler ve diller arasındaki ayrımcılığı kaldırmak için Meclis’e gitmek istiyorum.
Fatma Belgin Gökçe – CHP Milletvekili aday adayı
Seçme ve seçilme hakkının seçilen kısmını kullanmak, kadına ve çocuğa uygulanan şiddeti durdurmak, basının haber alma özgürlüğünü korumak için Meclis’e gitmek istiyorum.
Belgin Asa – CHP Milletvekili aday adayı
Bilinçli kadın yetiştirmek, sığınma evlerinden ayrılan kadınların ayaklarının  üzerinde durabilmeleri için onlara destek vermek için Meclis’e gitmek istiyorum.
Meral Altuntaş – CHP Milletvekili aday adayı
Önceliklerim arasında yetiştirme yurtları ve oradan çıkınca fuhuşa sürüklenen kadınlar olacak. Ben bir erkeğin çiçeği olmak istemiyorum. Neden aday olduğumu sorgulamıyorum. Kendi karar mekanizmalarımızı oluşturmak zorundayız. Alanda siyaset yapmak ve söyleyecek sözü olanlarn sesi olmak için Meclis’e gitmek istiyorum.
Ceylan Erol – HDP Milletvekili aday adayı
Yeni yaşamın çağırısıyım. Tüm kesimlerin meydanlarda ve mecliste sesi olup geleceğin anne adaylarına huzuru nasıl getirebilirimin cevabı için Meclis’e gitmek istiyorum.
Münesre Geçimli – HDP Milletvekili aday adayı
Ev kadınlarının sesini duyurmak için Meclis’e gitmek istiyorum.
Şenay Öner – Ak Parti Milletvekili aday adayı
Yeni Türkiye’nin harcına katkı koymak için Meclis’e gitmek istiyorum.
****
Aday adaylarının kendilerini tanıtmalarının ardından, kendisi milletvekili aday adayı olmayan Kadın Partisi Bursa İl Temsilcisi Esra Esigil sözü aldı ve; “Ülkemizde 118 bin okuma yazma bilmeyen kadın var. Ben onları gördüm ve yola çıktım.” dedi.

Mor Salkım Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Dilek Üzümcüler, Mecls’e giden kadınlara, politika üretmekte sıkıntı yaşadıkları zamanlarda yanlarında olacaklarını ve parti ayrımı yapmaksızın birbirlerinin ellerini tutmaları gerektiğini söyledi.

Birleşmiş Milletler ‘Kadın Dostu Kentler’ Yerel Koordinatörü Burcu Üzümcüler, seçme ve seçilme hakkının kadına altın tepside sunulmadığını, dönemin kadınlarının bu konudaki emeklerinin yadsınamayacağını dile getirdi.
****
Her görüşten kadın toplantı boyu bağrışıp çağrışmadan, kavgaya tutuşmadan kendi üsluplarınca dile getirdiler dileklerini ve niyetlerini.
Sorun parti sorunu değil kadın sorunuydu.
O yüzden ait oldukları partiler, bu sorunları çözmek adına Meclis’e gidebilmek için seçilmiş birer yoldu.

Bana sorarsanız “Kadın milletvekillerinden beklentin nedir? diye:

Meclis’te kadın olmak yazımda “Meclis’te yeterince erkek var. Orada ‘‘Erkek Gibi Kadın’ değil de, ‘’Kadın Gibi Kadın’ olmalarını istiyoruz.” demişim kısaca. (Devamını okumak için tıklayın:)Kendilerine verilmiş bu anaç duygular ile tüm vatandaşları ve yaratılanları ayrım yapmaksızın kucaklamalarını istiyorum.
Çıktıkları bu yolda kendilerine destek olan yakınlarını da ayrıca kutluyorum.
Malum, kadına yol açmak pek de rastlanılan bir durum değil…

cananekncylmz@gmail.com'

Canan Ekinci Yılmaz

1 Nisan 1963 Karacabey doğumlu. Karacabey Lisesi mezunu. 5 Ekim 2010 itibariyle yazar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.