Batman’keyf

Batman'a gideceğimizi unutmuşum. Telefonun öbür ucundaki, ASGD Genel Başkanı İbrahim Erdoğan “Hazır mısın?” dediğinde mahcup olmadım dersem yalan olur. Belli etmeden anlamaya çalıştımsa da başarılı olamadım. Başkan durumu çakmıştı. Perşembe günü uçacağımızı ve programı gönderdiğini söyledi.

Uzatmayalım, Bandırma Yaşam Gazetesi'nin Sahibi Ümit Babacan ile birlikte Bursa'da,  Dünya Gazetesi Bölge Müdürü Ömer Faruk Çiftçi ve ASGD Yöneticisi Cevat Türe ile buluştuktan sonra İstanbul Sabiha Gökçen Hava Limanı'na uzandık. Laf aramızda, başımızda iyi ki Eskişehir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı ve Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkan Vekili Yılmaz Karaca var. Erdoğan bizi toparlıyor, Karaca da O'nu. Yeri gelmişken söylemeliyim, Yılmaz Karaca gibi organizasyon profesörü görmedim. Karaca “Hadi” dediğinde sıkıysa hazır olma. Uçağa nasıl bindiğinizi anlamazsınız. 

TGF Genel Başkanı Atilla Sertel, “Yılmaz Karaca'nın hakkını ödeyemeyiz” derken boşuna konuşmuyor. Sertel'in bu görüşü, Motivasyon ustası ve toplantıların neşe kaynağı, Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Halit Yılmaz'ın görüşüyle de desteklenince ortaya, herkesin Karaca'ya borçlu olduğu çıkıyor. 

*****

Türkiye Gazeteciler Federasyonu 43. Başkanlar Konseyi Toplantısı için 21. Kasım'da Batman'dayız. Batman Gazeteciler ve Yayıncılar Cemiyeti Başkanı Arif Arslan tüm konukları hava alanında karşıladı. Güven veren içtenliği ve yüzünden eksilmeyen tebessümü içimizi ısıttı. Yorgunluğumuzu unuttuk, çok rahatladık.

Kimse konuşmuyordu ancak, herkesin içinde küçük de olsa bir tedirginlik vardı. Güneydoğu denilince, 30 yıldır bombalayan PKK geliyor akıllara. Türkiye'nin bütçesini allak bullak eden savaşta, 50 bine yakın yurttaşımız öldürülmüş, unutmak kolay mı? Halkların halk olamamışlığından yararlanan terör ister istemez düşündürüyordu. 

Batman'la kucaklaşmak, belki de yılların özlemini gidermemizi sağladı. Dostluğun, kardeşliğin pekişmesine ortam hazırladı.

ASGD'nin kan kardeşi TGF son yıllarda buna süreklilik kazandırdı. ASGD'nin desteği ile daha da güçlenen TGF, Doğu ve özellikle Güneydoğu illerinde iki ayda bir yaptığı Başkanlar Konseyi Toplantılarına 200'e yakın gazeteci ordusu ile katılıyor. Tarihi değerlerin ortaya çıkmasına, sosyal ve kültürel kaynaşmanın yoğunlaşmasına katkı sunuyor. Barışın ve kardeşliğin mayasına harç koyuyor.

Batman'daki 43. Konsey'de öyle oldu.

Tarihsel süreçten gelen bütünlüğün zenginliğine ısrarla vurgu yapan TGF Genel Başkanı Atilla Sertel'in halklar arasında sorun olmadığına, sorunun demokrasinin kurum ve kurallarıyla işletilmemesinden ve bireysel özgürlüklerin kusursuzca kullandırılmamasından kaynaklandığına dikkat çekmesi büyük beğeni topladı.

Sertel, Başkanlar Konseyi, Batman Belediyesi, Mardin Valiliği, Batman Kültür Merkezi ve Koç Topluluğu'nun Batman'daki Tüpraş Sosyal Tesisleri'nde konuştu. Ne dediklerinin özetine bakalım: “Barış süreci, Türkiye'nin millet ve toprak bütünlüğünün korunarak sürmesi gerekir. Barış sürecine, meslek kuruluşları, sivil toplum örgütleri ve tüm yurttaşlar katkı vermelidir. Barış, kardeşlik ve dostluk sürecinin tam anlamıyla başarıya ulaşmasının gerçek yolu, demokrasinin kurum ve kurallarıyla işletilmesinden geçer. Demokrasinin teminatı bireysel özgürlüklerdir. Halkın oylarıyla seçilmişlerin, özgürlüklerinden yoksun bırakılmaları, büyük yaralara neden oluyor. Seçilmişlerin yeri seçmenlerin yanıdır. Demokrasinin varlığı bunu gerektirir. Düşündüklerini söyledikleri için gazeteciler hapislerde çürütülüyorsa, o ülkede demokrasi yoktur. Ne istediğimizi iyi bilmeliyiz. Demokrasi mi iyi, parçalanmak mı? Bunu iyi algılamalıyız.”

Atilla Sertel'in konuşmaları beş yerde de alkış topluyorsa ki topladı, tabanda sorun yok demektir. Sorun, demokrasi istiyormuş gibi görünenlerde. Barış sürecini seçim malzemesi olarak kullananlarda. Halkların kardeşliği üzerinde ateşle barutu ticaret yapanlarda. Sorun, Doğu'da başka, Batı'da başka konuşanları, söylemde değil de, eylemde uygulananları görememede.

*****

Yazımıza nokta koymadan Batman'ın Betmen olduğunu söylemeden geçemeyeceğim. Petrol Batman'ın önünü açmış. Batman uçmuş. Planlı kentleşme göz kamaştırıyor. Halk, Batman Barajı'nın tamamlanmasını bekliyor. İki yıl içinde 400 bin dönüm birinci sınıf arazinin sulu tarıma geçeceği söyleniyor. 

Kim tutabilir Batman'ı. Çok değil, 10 yıl sonra Güneydoğu Anadolu'nun yıldızı olursa kimse şaşırmasın.

Dolu, dolu üç gün geçirdik Batman'da. Organizasyonda emeği geçenleri unutamayız. TGF'ye, BGYC'ye, Batman Belediyesi'ne, Tüpraş İşletme Müdürlüğü'ne, Mardin Valiliği'ne teşekkür ederiz.

Malabadi Köprüsünü, Raman Dağlarını, Hasankeyf'i, hele, hele Mardin'i görmeden sakın ölmeyin. 

“Seni uzaktan sevmek, aşkların en güzeli” diyor ya Gönül Yazar, inanmayın.

Gidin, petrol diyarında Batman'keyf olun.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.