Kadına Şiddet dursun diye söylendi hep şarkılar

Şimdi siz “Nilüfer Kadın Korosu’ndan başka koro mu yok mu da durup durup onları anlatıyorsun?” diyeceksiniz.
Demeyin.
Bursa’da hepsi birbirinden kıymetli, hepsi kendi dalında rüştünü ispat etmiş pek çok koro var. Koristinden solistine, müzisyeninden şefine hepsi ayrı birer değer.
Lâkin Kadın Korosu başka.
Bu koro çok bizim, bu koro çok bizden.
Onlar; diğer koroların hepsine sonsuz saygı duyan ama onlarla yarışmayan, kendilerine ayrı bir kulvar yaratarak o kulvarda koşan ve bu farklılıklarıyla da gönüllere taht kuran bir koro.
İzleyenleriyle bütünleşip ailemizin korosu oluşları, içlerinde eski-yeni dostların, komşu-arkadaş-hısım akrabanın bulunuşu…
Ki şarkılar bu yüzden böyle bizbize söylenmekte.
Bu yüzden konserleri dolup taşmakta.
Bu yüzden insanlar salonda oturacak koltuk kalmamışsa dahi yerlere oturup izlemekten hicap duymamakta.
Onların gönüllülük esasına dayanan bu çalışmaları, kendilerini eğlendirmenin dışına taşalı ve dernek yararına verdikleri konserler birkaç elin parmaklarını aşalı çok olmuş.
Onlar bu kez de Morsalkım Kadın Dayanışma Derneği için sahnedeydiler.
Genel merkezi Bursa’da olan, Bursalı kadın hakları aktivistlerinin bir araya gelerek 27 nisan 2012 tarihinde kurdukları Morsalkım Kadın Dayanışma Derneği, kadını cinsiyetinden dolayı ezilmişliğe mahkum eden ‘toplumsal cinsiyet eşitsizliğine’ dayalı her türlü ayrımcılığı ortadan kaldırmak, kadına yönelik her türlü şiddetin önlenmesi için faaliyet sürdürmek amacıyla kurulmuş. Henüz çok yeni bir dernek olmalarına rağmen idealleri doğrultusunda çok yol katetmişler.
0 531 033 88 44 numaralı telefonlarını kentin hafızasına kazımayı hedef alan ve bilenler tarafından gece gündüz aranan dernek, dertlere derman olmak ve kanayan yaraları sarmak için gece gündüz iş başında.
Dönelim geceye;
Uğur Mumcu Sahnesi’ndeki konser; bestesi ve güftesi Koro Şefi Dr. Aysel Gürel’e ait olan ve kızı Elif Gürel tarafından seslendirilen, Türkiye’nin resmi tescilli ilk Kadın Marşı ile başladı. Hicaz makamındaki marşı farklı bir yorumla söyleyen Elif sahneye gelmeden önce koristlerden Binay Yücel ve Vildan Nasır kadına şiddet konulu mini bir skeç sundu.
Nihavent, Kürdilihicazkar ve Muhayyerkürdi makamından eserlerin seslendirildiği konserde, Emel Beki, Safiye Kurtaraner, Şükran Açıkel ve Filiz Büyükçoban da solist olarak görev yaptı.
Özellikle de ilk kez soloya çıkan Filiz Büyükçoban’ın heyecanı görülmeye değerdi. Şarkıya başladıktan kısa bir süre sonra heyecanını atan Büyükçoban, gerek ses rengi, gerekse yorumuyla izleyenleri büyüledi. İzleyicilerin büyük alkışlarla yerine uğurladığı Büyükçoban, eğer ki Fahrettin Aslan sağ olduğu zamanlarda yetişseydi, kendisini Maksim’de izlememiz işten bile değildi.
Artık Sevmeyeceğim şarkısına eşlik eden Fitdans Spor Merkezi dans öğretmenleri Tülay-Şenol Özkahraman çifti, yaptıkları flamenko dansı ile izleyenlerden tam not aldı.
Bu arada konserde bir ilk yaşandı.
Şef Dr. Aysel Gürel’in eşi Kenan Gürel ud’la, oğlu Murat Gürel de kemanla saz heyetinde yer alırken, kızı Elif Gürel de solist olarak görev yaptı. Böylece Gürel ailesi tam kadro halinde ilk kez bir konserde sahne almış oldu.
Kameralar da bu kareyi ölümsüzleştirmeyi ihmal etmedi…
Konser sonunda sahneye çıkan Morsalkım Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Dilek Üzümcüler, konserden sağlanan gelirin kadın sığınma evlerinde kalan zor durumdaki kadınlar için kullanılacağını belirterek, “Bizlere ne büyük bir destek sağladığınızı tahmin bile edemezsiniz” dedi ve geceye katılımlarıyla kendilerine destek veren herkese teşekkür etti.
Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey adına Meclis Üyesi Hasan Remzi Şimşek Koro Şefi Dr. Aysel Gürel’e çiçek takdim etti.
Konuşmaların ardından konser koronun seslendirdiği Kadın Marşı ile nihayetlendi derken Morsalkım Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Dilek Üzümcüler Şef Aysel Gürel’den bir parça istedi.
Aysel Hoca “Şefler şarkı söyler mi?” dese de bu isteği kırmadı ve bestesi Talat Er’e ait olan Okyanus parçasını okudu.
Dinleyenleri epey etkileyen ve hüzünlendiren bu şarkının sonunda bütün alkışlar Aysel Hoca’ya gitti.
Gelecek konserlerini her yılbaşı yaptıkları gibi yine Huzurevi’nde gerçekleştirecek olan koro, dernekler yararına konserler vermeye devam edecek…
****
Arzumuz; Kadına Şiddet konusunun gündemde olmadığı, böyle bir ihtiyacın doğmadığı günlerin gelmesidir.
Bu sebeple yine ve yine diyoruz ki; eğitim eğitim eğitim.
Yanlış anlaşılmasın ama;
Öğretim değil, eğitim…
cananekncylmz@gmail.com'

Canan Ekinci Yılmaz

1 Nisan 1963 Karacabey doğumlu. Karacabey Lisesi mezunu. 5 Ekim 2010 itibariyle yazar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.