Basınçlı sulama sistemi geliyor

Basınçlı sulama sistemi geliyor
Ova Köyleri Sulama Birliği Başkanı Sami Özseçen bir süredir üzerinde çalıştıkları “Kapalı Devre Basınçlı Sulama Sistemi Projesi”ni, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu’na sunduklarını açıkladı.
Ova Köyleri Sulama Birliği hizmet binasında önceki gün “Kapalı Devre Basınçlı Sulama Sistemi Projesi” hakkında bilgi veren Sami Özseçen, projenin Karacabey Ovası için son derece önemli olduğunu belirtti. Hazırlanan projeyle çiftçinin sulama maliyetlerinin minimum seviyeye ineceğini vurgulayan Özseçen, AK Parti Bursa Milletvekili Ali Koyuncu’nun da projeye destek vermesiyle büyük ilerleme kaydettiklerini söyledi. Özseçen, “Kapalı devre sulama sistemleri son yıllarda yaşanan kuraklık nedeniyle büyük önem kazandı.
Bildiğiniz gibi Karacabey Ovası’nın sulanmasında Manyas Gölü Havzası büyük öneme sahip. Ancak mevsimsel olarak yaşanan kuraklık nedeniyle geçtiğimiz yıl büyük bir su sıkıntısı yaşandı. Manyas Gölü Havzası da son 20 yılda yüzde 21 oranında daralması ciddi bir sorun. Bu projedeki ana amacımız düşük maliyetle, sulama suyunu ekonomik ve verimli şekilde kullanmak.
Ovada halen açık sulama kanallarıyla su taşınmakta. Bu açık kanallardaki suyun ekonomik ve verimli kullanılması maalesef mümkün olmamaktadır. Kapalı devre sulama sistemiyle sulama suyu verimli bir şekilde kullanıldığı gibi, çiftçilerimiz su motoru kullanmadan basınçlı su ile damlama ve yağmurlama sulama yapabilecekler” dedi.
Özseçen, Ova Köyleri Sulama Birliği’nin 166 bin dönüm alanda hizmet verdiğini ifade ederek, projenin ilk etapta 16 bin dönümde uygulanacağını belirtti. Pilot bölgede elde edecekleri veriler ve tecrübeyle sistemi en iyi şekilde çiftçilerin hizmetine sunmayı hedeflediklerini belirten Özseçen, 15 Eylül’de sulama sahasına ilk kazmayı vuracaklarını dile getirdi. Sami Özseçen, “Projenin yüzde 50’sinin DSİ, yüzde 25′ini Sulama Birliği personel ve makine desteğiyle, kalan yüzde 25′lik dilimin de Ziraat Bankası’yla yapılacak anlaşmayla 5 yıl vadeli krediler kullandırılarak hayata geçirilecek. Konuyla ilgili olarak hazırladığımız bilimsel çalışmayı Ankara’da AK Parti Bursa Milletvekili Ali Koyuncu ile birlikte Çevre ve Orman Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’na sunduk. Bakanımızda bu çalışmayı heyecanla karşıladı ve Karacabey’de başlayacak bu modern sulama tekniğine destek vereceklerini söyledi” şeklinde konuştu.
Kapalı Devre Basınçlı Sulama Sistemi’nin uygulanmaya başlamasıyla domates üreticileri sulama maliyetlerini aşağı çekeceklerini söyleyen Özseçen, özellikle son yıllarda uygulanan damla sulama sistemi içinde sulama suyunun filtre edileceğini sözlerine ekledi.
Mart ayında proje ihalesi yapılacak olan Kapalı Devre Sulama Sistemi’nde ilk etap çalışması Eylül ayının ortasında yapılacak temel atma töreni ile start alacak.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.