Basın emekçileri unutulmadı

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle Meltem dün yoğun bir ziyaretçi akınına uğradı. İlçe yöneticilerden siyasetçilere, sivil toplum örgütlerinden sokaktaki vatandaşa değin gazetemize bizzat gelerek, mail ve telefonla mutluluğumuzu paylaşma nezaketini gösterenler Meltem çalışanlarını övgü dolu sözlerle onurlandırdı.
1961 yılında gazetecilerin çalışma haklarında önemli iyileştirmeler getiren 212 sayılı yasanın yürürlüğe girmesi üzerine, 9 gazete sahibi, yasayı protesto etmek için 3 gün boyunca gazeteleri yayımlamama kararı aldılar. Bu gelişme karşısında, gazeteciler 10 Ocak 1961 günü haklarına ve basın özgürlüğüne sahip çıkmak amacıyla Sendika binası önünde toplanarak yürüyüş düzenledi. Gazeteciler, patronların boykot kararı karşısında, Sendika’nın öncülüğünde, “BASIN” adıyla 11-12-13 Ocak 1961 tarihlerinde kendi gazetelerini yayımladılar.
O tarihten sonra 10 Ocak, “Çalışan Gazeteciler Bayramı” olarak kutlanmaya başlandı. 1971 yılındaki 12 Mart müdahalesinden sonra ise çalışanların hakları ve basın özgürlüğüne getirilen kısıtlamalara tepki olarak 10 Ocak, “bayram” olmaktan çıkarıldı ve “Çalışan Gazeteciler Günü” olarak anılır oldu.
Günün anlam ve önemi nedeniyle “10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü”nü unutmayan herkese MELTEM Ailesi olarak teşekkür ediyoruz.
Gazeteciler Günü ziyaretleri
Gazetemizi ziyaret eden Belediye Başkanı Ali Özkan, gazetecilerin halk adına kutsal görev üstlendiklerini söyledi. Gazetecilerin görevini yerine getirirken zaman zaman zorluklarla da karşılaştığına dikkat çeken Başkan Ali Özkan, “Basın mensubu, halk adına gören, bizim için gözlemleyip kamuoyuna taşıyan, bunu yaparken zamanından, ailesinden fedakârlıkta bulunan ve adeta kamu görevlisi olarak kutsal bir görevi yerine getiren toplumun sesi olan insandır.
Halkın sağlıklı haber alabilmesi ve olayları farklı açılardan yorumlayanları izlemesi için basın özgürlüğünün ve ifade hürriyetinin korunması şarttır. Şeffaf, demokratik, bir toplumu yaşatan en önemli unsurlardan birinin özgür ve tarafsız basının varlığı olduğu hepimizin malumudur.
Basın çalışanları, mesleklerinin gereğini yerine getirmek için yeri gelince canını ortaya koyarak görev yaparken, sorunlarının çözülmesi, hak ettikleri hayat standartlarına kavuşmaları görevlerini daha iyi yapmalarını sağlayacak önemli adımlardır. Basının görevini yaparken hukukun evrensel ilkelerinden sapmaması ve kişi haklarına saygıyı asla ihmal etmemesi gerekmektedir. Doğru haber verme, tarafsızlık, özel hayata saygı, basın ve basın çalışanları için yol gösterici değerler olmalıdır. Değerli basınımız günümüze kadar basın ilkelerini her zaman ön planda tutarak kamuoyunu bilgilendirdiği gibi bundan sonra da aynı anlayıştan asla ödün vermeyecektir.
Bu duygu ve düşüncelerle değerli basın mensuplarımızın gününü kutluyor, sağlık, mutluluk, başarılar ve kolaylıklar diliyorum” dedi.
Sağlık Sen İlçe Temsilci Fatih Alparslan, yönetim kurulu üyeleri ile birlikte gerçekleştirdiği ziyarette, gazetecileri kutlarken, eleştirilere açık, daha hoşgörülü bir toplum dileğinde bulundu.
Kent Konseyi Başkanı Mahmut Çayır, Sekreteri Erdinç Özer ile birlikte gerçekleştirdiği ziyarette, “Gazetecilik görevlerini büyük bir fedakarlık, cesaret ve başarı ile yürüten gazeteci dostlarımızın, ayrıca gazete çalışanı ve basımı, yayımlanmasında emeği geçen isimli, isimsiz bütün emek verenlerin ‘Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutlar, sağlık ve mutluluklarla dolu bir meslek hayatı dilerim” dedi.
Kent Konseyi’nin çalışmaları hakkında bilgi veren Mahmut Çayır, 2015 yılı içerisinde gerçekleştirmeyi planladıkları etkinlikleri de dosya halinde sundu. Son olarak gazetecilere konseyin rozetini takan Başkan Mahmut Çayır, Cumartesi günü Atatürk Kültür Parkı’ndaki Coşkun Izgara Parkada’da basın mensuplarını kahvaltılı toplantıya davet etti.
Kutlama mesajları:
CHP Bursa Milletvekili Turhan Tayan: “Halkın haber alma hakkı gibi önemli bir görevin yerine getirilmesinde emeği geçen, çalışma koşullarının zorluğuna, ücretlerinin düşüklüğüne ve bir takım baskılara rağmen zor şartlar altında mesleklerini sürdüren gazeteci arkadaşlarımızın ’10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutluyorum.”
Gazeteciler Federasyonu Başkanı Atilla Sertel: “Karacabey Meltem Gazetesi basın emekçilerinin ‘Gazeteciler Günü’nü kutluyor, düşüncenin özgürce ifade edildiği daha demokratik ortamlarda başarılı çalışmalar diliyorum.”
AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin: “Kamuoyunun aydınlatılması, vatandaşlarımızla kamu kurumları arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi ve kamu hizmetlerinde etkinliğin sağlanması konularında önemli katkıları bulunan basın mensuplarının bu anlamlı gününü kutluyor, sağlık mutluluk ve başarılar diliyorum.”
AK Parti İlçe Başkanı Murat Erol: “Tüm gazeteci arkadaşlarımın 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü kutlu olsun.”
Eğitim Sen İlçe Temsilciliği: “10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününüzü gönülden kutluyor, her türlü eylem ve etkinliklerimizde bizlerin yanında yer aldığınız için siz değerli basın emekçilerine şükranlarımızı sunuyoruz.”

Gazetemize çiçek gönderme nezaketinde bulunan, Belediye Başkanı Ali Özkan, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Naci Güncü, Ziraat Odası Başkanı Hasan Karahasanoğlu, Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı Hüseyin Süzen, Çarık Mahalle Muhtarı Sinan Aydın ve Aza Sait Şener’e teşekkürlerimizi sunuyoruz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.