Bankalar artık habersiz ücret ve komisyon alamayacak

BDDK ile Türkiye Bankalar Birliği’nin ortak çalışması sonucu oluşturulan yeni kurallar dün yürürlüğe girdi.

Tüketicilerin şikâyetleri göz önüne alınarak hazırlanan düzenlemeler; bankaların bilgi vermeden aldığı yüksek ücret ve komisyonları sınırlandırılması, tüketici şikâyetlerinin aktif biçimde sonuçlandırılması ve mağduriyetin giderilmesi esasına dayanıyor. Düzenlemelere uymayan bankalara ağır para cezaları öngörülüyor.

Bankacılıkta yeni dönem

Türkiye’de faaliyet gösteren bankalar, BDDK rehberliğinde, banka-müşteri ilişkilerinde yeni bir dönemi başlatıyor.

“Bankalar ile Bireysel Müşterileri Arasında İmzalanacak Sözleşmelerin Şekil ve İçeriğinde Yer Alması Gereken Asgari Hususlar ile Sözleşmelerin Uygulanacağı İşlemlere İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ” ile ilgili yapılan TBB açıklamasında, BDDK’nın uygunluk görüşü ile 14 Mayıs 2013 tarihinde yayımlanan tebliğin, Kurum’dan 15 Ağustos 2013 tarihinde alınan uygunluk ile TBB Yönetim Kurulu’nun 28 Ağustos 2013 tarihli kararı ile yapılan değişikliklerle dün itibariyle yürürlüğe girdiği belirtildi.

Düzenleme ne getiriyor

Tebliğler, banka müşterilerinin bilgilendirilmesi, maddi unsurlardaki değişikliklerden müşterinin haberdar edilmesi ve onayının alınması, bu değişikliklerin en az 30 gün önce bildirilmesi ve müşteriye yeni dönem başladıktan sonra 15 gün içinde vazgeçme hakkı tanınması gibi konularda düzenleme içeriyor.

» Bilgi formu uygulaması: Bir bireysel bankacılık işlemleri sözleşmesi imzalandıktan sonra, sözleşmeye konu tüm bankacılık ürün ve hizmetleri için ayrı birer form düzenlenecek. Bu formlarda müşteriden tahsil edilecek faiz, ücret tutarları, faiz veya ücretin tahsil yöntemi geçerli olduğu süre, geçerlilik süresi sonunda yapılacak değişikliğin tutarı ya da oranı ya da değişikliğin hangi esasa göre yapılacağı bilgileri yer alacak. Tüm bankalar tarafından ortak olarak kullanılan bu formlar, banka ve müşteri tarafından imzalanarak bir nüshası müşteriye teslim edilecek. Böylelikle müşterilerin o ürünle ilgili oluşan toplam masraflardan ya da masraf türlerinden haberdar olacak.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.