Ballı ihale

Mustafakemalpaşa Belediyesi’ndeki ilginç gelişmeler meclis üyelerini isyan ettirdi:
 
*Geçen yıl 1 trilyon 380 milyara yapılan temizlik ihalesine bu yıl bütçeden 1.5 trilyon ayrılmasına karşın 3 trilyonluk rakamla karşılaşan meclis üyeleri şaşkınlık yaşadı ve Başkan Sadi Kurtulan’dan hesap sordu.
*Şaibeli ihalenin içeriğinin değiştirildiği, Meclisten 9 ay sonra ek bütçe istenirken ortaya çıktı. Söz konusu temizlik ihalesinde rekabet koşullarının sağlıklı oluşturulmadığına dikkat çeken AK Partili meclis üyeleri, sözleşmede yer alan Azatlı Beldesinin hizmet alımından çıkarıldığını buna karşın Belediye kasasından ödenen para miktarının  azalması beklenirken daha da yükseltilmiş olmasını etik bulmadıklarını söyledi.
 
Mustafakemalpaşa Belediyesi’ndeki 3 trilyonluk “Usulsüz İhale”nin yankıları gündeme bomba gibi düştü.
            AK Partili meclis üyelerinin bile isyan etmesine neden olan şaibeli ihale ile ilgili nereden bakılırsa bakılsın yolsuzluk kokuyor.
            Geçen yıl 1 trilyon 380 milyara yapılan temizlik ihalesine bu yıl tahmini bütçeden 1 trilyon 500 milyar ayrılmasına karşın, 3 trilyon gibi, eskisinin iki katını geçen bir rakamla karşılaşan Belediye Meclis üyeleri şok yaşadı.
            Yüzde yüz şişirilmiş rakamlar karşısında şaşkınlığını gizleyemeyen AK Partili meclis üyeleri, Belediye Başkanı Sadi Kurtulan’ı sorguladı.
            Kurtulan’dan hesap soran meclis üyeleri ihale koşullarının değiştirildiğini, sözleşmede yer alan Azatlı Beldesi’nin hizmet alımından çıkarılmış olduğunu gördüklerini, buna karşın Belediye kasasından yüklenici firmaya ödenen para miktarının azalmış olması beklenirken yüzde yüz artışla karşılarına gelinmesini hiçbir koşulda içlerine sindiremeyeceklerini söyledi.
            Şaibeli ihaledeki sözleşme koşullarının sonradan değiştirildiği, Belediye Meclisi’nden 9 ay sonra ek bütçe istenmesiyle ortaya çıktı.
Belediye’nin AK Partili bir başkan gibi davranarak yasalara ve yönetmeliklere uygun biçimde, dürüstçe yönetilmesi gerektiğine vurgu yapan meclis üyeleri, temizlik ihalesinin derhal  iptal edilmesini istedi.
            Söz konusu şaibeli ihalenin Yıldırım Belediyesi’nden örnek alınarak ayarlanmış olması ve ödemelerin tonaja dönüştürülerek yapılması, Başkan Sadi Kurtulan’ı giderek yoğunlaşan eleştirilerin hedefi haline getirdi.
            Yıldırım Belediyesi’nin örnek alınması, alan genişliği yaratırken, kar oranını arttırıyor. Azatlı’nın hizmet dışı bırakılması ise kazancı ikiye, üçe katlıyor. Kilo başına ödeme yapılmasında anlaşma sağlanmasıyla da, taş, toprak, inşaat molozları topladığı söylenen yüklenici firmaya Belediyenin ayda 240 milyar ödeme yapmasına neden oluyor.
Kurtulan’ın meclis üyelerini bilgilendirmeden kafasına göre şekillendirdiği ihale koşullarının değiştirilmiş olmasından Belediye’nin 2 trilyona yakın zarara uğrayacağı iddia edildi.
            Belediye Temizlik İşleri Müdürü Sedat Sevim’in oğlu Emre Sevim’in Temizlik İhalesini alan firmada kontrolör olarak çalışıyor olması da endişeleri arttıran başka bir etken oldu.
            Belediye Başkanı Sadi Kurtulan, seçildiği ilk günden bu yana etik olmayan uygulamalar sergiliyor ve sık sık “Benim çok borcum var, benim hiçbir şeyim yok” gibi konuşmalar yapıyor. Kurtulan, adrese teslim ihalelerle gündemden düşmüyor.
            Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Sadi Kurtulan, Karacabey Belediye Başkanı Ergün Koç’a benzetiliyor ve aynı taktikleri kullandığı ileri sürülüyor.
           
 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.