Balık katliamı ne zaman bitecek?

Balık katliamı ne zaman  bitecek?
Karacabey Canbalı Deresi’ndeki balıklar ilginç bir şekilde yine ölmeye başladı. Fabrikaların bıraktıkları atıklar nedeniyle balıkların öldükleri iddia edilirken, konuyla ilgili araştırmanın sürdüğü belirtildi.
Balık ölümlerini katliam olarak değerlendiren vatandaşlar, yıllardır süregelen bu vahşetin önlenmesi için yetkililere seslendi. Önceki gün akşam saatlerine Canbalı Deresi kıyısına baygın olarak karaya vuran balıkları gören vatandaşlar, katliamın fabrika atıklarından kaynaklandığını ileri sürdü.
 Kıyıya vuran ve halen yaşayan yayın, sazan, zurna, ustufya ve bıyıklı cinsi binlerce balığı toplayarak evlerine götüren vatandaşlar, iki römork balık toplandığını söyledi. Vatandaşlar, ”Yetkililer bu katliama karşı artık laf üretmesin. Yapılması gerekenler ne ise yapılsın. Bizler balıkları bu şekilde toplamak istemezdik. Bu tam anlamıyla bir balık ve çevre katliamı. Katliamına sebep olan fabrikaları herkes çok iyi biliyor, fakat yetkililer gereğini yapmadıkları için her yıl aynı katliam yapılıyor. Yetkilileri göreve davet ediyoruz” dediler.
 İlçe Tarım Müdürü Erdoğan Ceylan, dere suyu ve ölü balıklardan numune alındığını, balık ölümlerini nerden kaynaklandığını yapılacak tahlil neticesinde açıklayacaklarını kaydetti. Ceylan, bu tür balık ölümlerinin sürekli yaşandığını belirterek, “Bizler araştırmalarımızı yapıp, balık ölümlerinin nedenini tespit ederek yetkili birimlere bilgi veriyoruz, fakat bu sadece bizim dere suyu ve ölü balıklardan numune almamızla olmuyor. İl Çevre ve Orman Müdürlüğü’nün fabrikaların dereye bıraktıkları atık çıkışlarını kontrol etmeleri ve oralardan numune alarak gerekiyor” dedi.
Sağlık Grubu Başkanlığı ise balıkların zehirlenme sonucu değil dereye bırakılan yapışkan bir atığın solungaçlarını tıkanmasından kaynaklanan soluk alma sorunu nedeniyle bayıldıklarını ifade etti. Bu balıkların tüketilmemesi gerektiğini belirten yetkililer, kısa vadede belirti görülmeyebileceğini ancak, uzun vadede sağlık açısından zararlı olabileceğine işaret etti.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.