Bakırköy’e şehitlerine vefa

Karacabey’in düşman işgalinden kurtuluşunun 97. yılı etkinlikleri kapsamında, Bakırköy’ü Yunan askerlerinden kahramanca korumak için canını feda eden Arap Ali ve isimleri bilinmeyen iki meçhul asker adına yapılan anıt, düzenlenen törenle açıldı.
Bakırköy Mahallesi’nde Arap Ali ile iki meçhul askerin şehit edildiği yerde yapılan anıtın açılışına AK Parti Bursa Milletvekili Dr. Mustafa Esgin, Kaymakam Dr. Yusuf Gökhan Yolcu, Belediye Başkanı Ali Özkan, İlçe Jandarma Komutanı Bnb. Murat Uyanık, AK Parti İlçe Başkanı Ertem İşcan, CHP İlçe Başkanı Süleyman Tuğ, daire amirleri, sivil toplum örgütü temsilcileri, çok sayıda davetli ve Arap Ali’nin Bakırköy’de yaşayan yakınları ile mahalle halkı katıldı.
Törenin sunumunu yapan Fevzi Kahraman, 2 yıl 2 ay ve 10 gün süren zulüm ve işkenceden Bakırköy halkının da etkilendiğini belirtti. “Bizler diri diri yakılan dedelerimizin ve ninelerimizin acısını asla unutmayacağız” diyen Kahraman, anıt mezarın yapımında emeği geçenlere Bakırköy halkı adına teşekkür etti.
Kahraman konuşmasını şöyle sürdürdü: “Şu an üzerinde bulunduğumuz bu alan tarihi İpek Yolu ve Ali Dede’nin mezar yolu, Çoban Kuyu Mevkii olarak adlandırılmaktadır. Tarihte kervanların bu yolu kullandığı, Çoban Kuyu’dan su içtikleri ve yolun Issız Han’a kadar devam ettiği bilinmektedir. Karacabey’e 8 km. uzaklıkta, Rumca adı Makri “uzun” köy olan, 1933 yılında Bakırköy ismini almış ve Türklerden önce antik yerleşim yeri olarak ifade edilmektedir.”
“Okulun kapanmasından üzüntü duyuyoruz”
Bakırköy’de bulunan okulun bu yıl kapanmasından dolayı büyük üzüntü duyduklarının altını da çizen Fevzi Kahraman; “1957 – 1960 yılları arası milletvekili, 40’ın üzerinde öğretmen, doktor, hakim, avukat, subay, ziraat mühendisi, mimar ve diğer meslek guruplarından başarılı öğrenciler yetiştiren okulumuz ne yazık ki yaşanan göçler nedeniyle kapanmıştır. 8 derslik modern binası, yemekhanesi, geniş bahçesi ile okulumuzun Engelliler Okulu ya da herhangi bir şekilde eğitim öğretime kazandırılması en büyük dileğimizdir.” diyerek Milletvekili Mustafa Esgin ve Belediye Başkanı Ali Özkan’dan bu konuda destek istedi.
Muhtardan teşekkür
Bakırköy Muhtarı Kazım Önen de, böyle bir anıtın kazandırılmasından duydukları memnuniyeti dile getirerek, bu çalışmada emeği geçen herkese mahalle halkı adına teşekkür etti.
“Tarihimize sahip çıkıyoruz”
Daha sonra söz alan Belediye Başkanı Ali Özkan, 3T vizyonu çerçevesinde ilçenin gizli kalmış değerlerini ön plana çıkarttıklarını vurguladı. Yüz yaşını geçmiş çınar ağacının yanı sıra Kulakpınar Mahallesi’nde Yunan askerlerine karşı mücadele ederken yaşamını yitiren demir Dede ile önünde bulundukları Arap Ali ve iki meçhul asker anıtını da ilçe envanterine kazandırdıklarını belirtti.
Başkan Özkan konuşmasında; “Hangi din, dil ve anlayışta olursa olsun, söz konusu vatan olduğunda gerisi teferruattır. Birlik ve beraberlik ruhu içindeki ecdadımız, bu güzel vatanı bize emanet etmiştir. Kulakpınar’da Arnavut Demirci Dede, burada Arap Ali bu topraklar için canlarını feda etmişler. Bu vatan için canlarını veren herkesin ruhları şad olsun.” dedi.
Kaymakam Dr. Yusuf Gökhan Yolcu da, böyle bir anıtın açılışında olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Esgin’den hizmet vurgusu
Son olarak söz alan AK Parti Bursa Milletvekili Dr. Mustafa Esgin ise, babasının Karacabeyli, annesinin de Mustafakemalpaşa’nın Tepecik Mahallesi’nden olduğunu ve siyasetten anladığı tek işin hizmet olduğunun altını çizdi. Bölgesi adına yapılacak her olay için göreve geldiği günden bu yana hizmet adına kolları sıvadığını ve sık sık Karacabey ile Mustafakemalpaşa’ya gelerek çalışmaları yerinde incelediğini ifade eden Esgin; “Hatıraları yad etmek çok önemli. İsmi bilinmeyen iki asker ve Ali Dede’den Allah razı olsun. Onların sayesinde bugün burada toplandık, bizleri bir araya getirdi. Kapanan okul için de önerilere açığız. Karacabey’den geçen otoban burasını çok önemli bir noktaya getirdi. Gelişmeleri sürekli takip ettim. Biz siyasetten bunu anlıyoruz.” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Kur’an-ı Kerim tilaveti, pilav, aşure ve ayran ikramında bulunuldu. Bakırköy’ün muhtelif yerlerinden toplanan tarihi taşların tanıtımını ise Bakırköylü emekli Arkeolog M. Ali Sarıca da, törene katılan konuklara anlatarak, bulundukları topraklarda bir tarih yattığını söyledi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.