Av ve yaban hayatı masaya yatırıldı

Karacabey Avcılık ve Atıcılık İhtisas Derneği, yaban hayatını koruma ve geliştirme amacıyla bir toplantı düzenlendi.
Yaban Hayatı Geliştirme Sahasındaki mahallerden Güngörmez Muhtarı Veysel Cesur’un talebi, Bursa Orman ve Su İşleri Müdürlüğü’nün desteğiyle gerçekleşen toplantıya Orman ve Su İşleri Bakanlığı 2. Bölge Müdürlüğü Avcılık ve Yaban Hayatı Şube Müdürü Hidayet Topcu, Bursa Şube Müdürü Ekrem Terzioğlu, Mühendis Sedat Acar, Mühendis Üzeyir Özaslan, İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Çağdaş Çeki, Ziraat Odası Başkanı Hasan Karahasanoğlu, Avcılık ve Atıcılık İhtisas Derneği Başkanı Necdet Elveren, Dernek Sekreteri Sabahaddin Soner, Güngörmez Muhtarı Veysel Cesur, Kedikaya Muhtarı Veysel Dönmez, Ekmekçi Muhtarı Adnan Eceler, Ballıkaya Muhtarı Bayram Deveciler, Şahmelek Muhtarı Ziya Aydemir, Okçular Muhtarı Osman Danış, Yeşildere Muhtarı Nazmi Başarır, Çeşnigir Muhtarı İlyas Oruç, Örencik Muhtarı Necati İlhan, Yarış Muhtarı Ekrem Uzer, Akçasusurluk Muhtarı Mehmet Kurur, Ekinli Muhtarı Mehmet Çelik, Çamlıca Muhtarı Sadettin Yıldırım, Hayırlar Muhtarı Kenan Aydemir ve Kulakpınar Azası Fethi Kızmaz katıldı.
Toplantıda, 4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunu ve ilgili mevzuatı çerçevesinde avlanma ve avcılıkla ilgili koruma, kontrol ve denetim iş ve işlemleriyle ilgili çalışmaları, Kara Avcılığı Kanunu kapsamında zararlılarla mücadele maksatlı avlanma ile ilgili iş ve işlemleri, Yaban Hayatı Koruma ve Geliştirme Sahalarında yapılabilecek işlemlerle ilgili teknik bilgileri Avcılık ve Yaban Hayat Şube Müdürü Hidayet Topcu verdi.
Muhtarlar, Yaban Hayatı Geliştirme Sahası içerisinde kalan hudutlar içerisinde domuz ve çakal popülâsyonunun arttığını, bu artışla birlikte domuzların ürünlerine aşırı zarar verdiğini belirterek ne gibi önlem alınabilineceğini yetkililere sordu. Ayrıca koruma altında olan “Karaca”ların dışarıdan gelen avcılar tarafından avlandığını belirten muhtarlar, alınacak önlemlere destek vereceklerini söyledi. Yine koruma altında olan Dalyan bölgesinin Ekinli ve Ballıkaya civarında kaçak avcıların hem doğayı hem çevreyi rahatsız ettiklerini belirtildi.
Kaçak avlanmadan duydukları rahatsızlığı dile getiren Dernek Başkanı Necdet Elveren, önleyici çalışmalara destek sözü vererek fahri av müfettişliğine hazır olduklarını vurguladı.
Domuzların ürünlere verdiği zararlarla ilgili yapılacak çalışmalarda çiftçilerin yanında yer alacaklarını belirten Ziraat Odası Başkanı Hasan Karahasanoğlu, domuz popülâsyonunu azaltmanın zahmetli ve masraflı bir çalışma olacağını, Belediye’den de destek alınması gerektiğini söyledi.
Domuz popülasyonun arttığı bölgenin Yaban Hayatını Geliştirme Sahasında olmasının mücadeleyi daha da zorlaştıracağını belirten Bursa Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Ekrem Terzioğlu, sürek avı izni ile ilgili girişimlerin çabuklaştırılmasını istedi. Bölgede ambulans, kepçe, jandarma ve diğer alt yapıların oluşturulmasıyla birlikte kendilerine düşen her türlü desteğe hazır olduklarını belirten Terzioğlu, köylülere ürünlerini korumak ve beklemek için av tüfeği taşıma belgesini verebileceklerini, belgenin temini için dernek ile işbirliği yapabileceği dile getirdi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.