Arı ölümleri arttı!

Karacabey İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, tüm üreticiler ve insanlık adına değerli olan arıların korunması gerektiğini vurguladı. Son yıllarda Türkiye ve dünyada arı nüfusunun giderek azaldığına dikkat çekilen açıklamada, bunun en önemli nedenlerinden birinin ise bitkisel üretimde kullanılan bitki koruma ürünleri olduğu bildirildi.
Konuyla ilgili yapılan açıklamada, “Arılar doğal ekosistemin çok önemli bir parçasıdır. Arılar yetiştirilen bitkilerin yaklaşık olarak 3’te 2’sinde (elma, armut, şeftali, badem, çilek, yonca, kavun, karpuz, ayçiçeği, fasulye vb) tozlaşmayı sağlayarak biyolojik çeşitliliğin ve bitkisel üretimin devam edebilmesi için kritik öneme sahiptir. Yani arılar, sadece bal üreticileri için değil tüm üreticiler ve insanlık için değerli ve korunması gereken varlıklardır.
Peki, arı ölümlerinin önüne geçmek neler yapabiliriz?
1- Mevcut imkânlar ölçüsünde arılıkların ilaçlama yapılan alanlardan uzak yerlerde bulunmasına özen gösterilmelidir.
2- Zirai mücadele yapılacak yerlerdeki ve çevresindeki arıcılara, mücadele yapacak kuruluş ve şahıslar tarafından yedi gün önceden bilgi verilmeli, gerekli önlemleri almalarına imkan tanınmalıdır.
3- Arıcılar, il/ilçe tarım ve orman müdürlüklerinden, bulundukları yöredeki zirai mücadele programları hakkında bilgi almalıdırlar.
4- Bitki koruma ürünleri, kullanıma arz edilen hâliyle ve etiketinde belirtilen tavsiyelere göre uygulanmalıdır.
5- Kullanılan bitki koruma ürünlerinin artık ve ambalajları kullanıcıları tarafından uygun şekilde imha edilmelidir, etrafa rastgele atılmamalıdır.
6- Zirai mücadelede bal arılarını korumak için öncelikle sıvı ilaç kullanılmalıdır.
7- İlaçlamalar sırasında, öncesinde ve sonrasında arıların su içtiği kaynaklara ilaç bulaştırılmamalıdır.
8- İlaçlamalar akşamüzeri, gece veya sabah erken saatlerde, arıların uçuş yapmadıkları zamanlarda uygulanmalıdır.
9- Bitkisel ürün hastalık ve zararlıları ile mücadelede “Entegre Zararlı Yönetimini (IPM)” prensipleri uygulamaya sokulmalı ve zorunlu olmadıkça ilaçlama yapılmamalıdır.
10- İlaç kullanımı zorunlu ise arılara etkisi düşük, çabuk parçalanabilen ve uygun formülasyondaki ilaçlar tercih edilmelidir.
Dünyamızda hayatın devamı için vazgeçilmez, doğanın bu eşsiz varlıklarını arıcılarımız ve bitkisel ürün üreten üreticilerimiz işbirliği halinde birlikte korumalıyız.” ifadelerine yer verildi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.