Arazi simsarları arsa peşinde!

Karacabey Taşpınar, Muratlı, İkizce ve Nilüfer Badırga’yı da içine alan bölgede yeni bir organize sanayi bölgesi kurulacağı haberini alan arazi simsarları arsa kapmak için yarışıyor. Birinci sınıf tarım arazilerinin üzerine kurulması kararlaştırılan Bursa Batı OSB’nin yeni otoyola paralel cepheli planlanması yatırımcıları iştahlandırıyor. Karacabey’i İstanbul sanayinin arka bahçesi yapacak olan projenin bölgede yaratacağı kirlilik ise çevrecileri ürkütüyor.
Sanayi Bakanlığı’nda geçen ay Bursa’ya gelen heyet, yeni yapılan otoyola cepheli bin 270 hektarlık araziye OSB kurulmasını kararlaştırdı. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nda yapılan toplantıda alınan bu karar ilgili kurumlara dağıtıldı. Bunun üzerine harekete geçen arazi simsarları Taşpınar, Muratlı, İkizce ve Badırga civarında arsa kapma yarışına girdi. İkizce’de köylülerin direnmesine karşın devam eden KOTİYAK projesinin ardından bu bölgede alınan OSB kararı çevrecileri ise isyan ettirdi.
Harita dağıtmaya başlanmış
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Burkay, arsa kapma yarışı ile ilgili yaptığı değerlendirmede, “Otoyol, demiryolu, liman gibi avantajları olan Karacabey bölgesine inşa etmeyi planladığımız Batı OSB, 3-5 yılda bitirilecek bir proje değil. Bu orta vadeli bir iş.
Yatırımı öğrenen arsa simsarları ve ‘al-sat’çılar ise boş durmuyor, hemen bölgeden arazi kapma yarışına giriyorlar ama kaybedecekler. Bazı emlakçılar ise kendi rantını oluşturuyor. Hatta bölgede harita dağıtmaya bile başlamışlar” dedi.
Arazi kapatanlar ciddi zarar görecek
İbrahim Burkay, “Arsa simsarları bu projedeki rantın riskini görmüyor. Çünkü bölgede kamulaştırma esasıyla iş yapılacak. Toprak analizleri yapılarak, ederi devlet tarafından hesaplanacak. Taban fiyat uygulanacak. Kazanacaksa da köylü kazanacak. ‘Al-sat’çılar veya emlakçılar ciddi zarar görecek.
Sanayiciye Batı OSB’de sadece altyapı veya arsa tahsisi sağlamayacağız. Binası bitmiş şekilde teslim edeceğiz. Şu an uluslararası finans kuruluşlarıyla görüşmelerimiz sürüyor. 15 yıllık vadelerle sanayiciye rahat nefes aldırmanın yolunu arıyoruz” dedi.İstanbul sanayisine yer açılıyor?
Karacabey’e OSB kararı, İstanbul’un yükünün çevre illere kaydırılma stratejisiyle birlikte sanayinin Bursa’ya taşınacağı tartışmalarını gündeme getirdi. Bununla birlikte tartışılan bir diğer konu da Bursa’daki mevcut sanayinin kentin içinde kaldığı gerekçesiyle batıya doğru taşınması için yer açılması oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.