Sabıkalı maymunlar Karacabey’de

Orta Asya ve Uzak Doğu’da hırsızlık amacıyla kullanıldıkları için öldürülmelerine karar verilen maymunlardan bir kısmı kaçak yollarla Türkiye’ye sokuluyor. Evde bakılması yasak olan bu hayvanlar, çeşitli illerden toplanarak Karacabey’deki vahşi yaşam merkezine getiriliyor.
Karacabey’de ayı, kurt, geyik, tilki gibi pek çok hayvanın barındığı Celal Acar Yaban Hayvanları Kurtarma Merkezi’nin son misafirleri maymunlar oldu. Makak ve velvet (örümcek) maymunu türündeki hayvanlara, Türkiye’ye kaçak yollarla sokulduktan sonra evlerde ve işyerlerinde kafesler içinde beslendiği için el konuluyor.
2 bin TL’ye satılıyor
4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunu’na göre ticareti yasak olan maymunlar, Uzakdoğu ve Orta Asya ülkelerinde hırsızlık amacıyla kullanıldıkları için öldürülmek üzereyken Türkiye’ye satılıyor. Ait oldukları ülkelerde sokak hayvanı olarak yaşayan maymunlar, son yıllarda Türkiye’de internet üzerinden alıcı buluyor.
Yavruları 500 TL, yetişkinleri 2 bin TL’den satılan maymunları, Türkiye’de besleyenlere de bin lira ile 4 bin 500 TL arasında para cezası uygulanıyor. Şimdiye kadar yaklaşık 40 maymunun getirildiği merkezde tedavileri ve rehabilitasyonları tamamlananlar hayvanat bahçelerine gönderiliyor. Türkiye’de yaşam alanı olmayan maymunların hayvanat bahçelerine verilmeyenleri ise getirildikleri ülkelere gönderilmeye çalışılıyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.