Anne sütü ve meme kanserine dikkat çektiler

1991 yılından beri UNICEF’in teklifiyle yürütülen ‘Anne Sütünün Teşviki ve Bebek Dostu Hastaneler’ programı dahilinde olan Karacabey Devlet Hastanesi, İlçe Sağlık Müdürlüğü işbirliğiyle 1-7 Ekim Dünya Emzirme Haftası dolayısıyla geçtiğimiz Cuma günü bir etkinlik düzenledi.
Anne sütünün önemi ve meme kanserinde erken teşhis temalarında farkındalık oluşturmak adına Sevgi Yolu’nda açılan stantla konuyla ilgili anne adaylarını, yeni anne olanları, babaları, anneanne, babaanne, dede ve tüm vatandaşları “Başarılı Emzirme” ile ilgili broşür ve kitapçıklar dağıtarak bilgilendiren Karacabey Devlet Hastanesi ve İlçe Sağlık Müdürlüğü yetkilileri, anne sütünün bir çocuğa bırakılacak en büyük miras olduğuna vurgu yaptı.
İlçe Sağlık Müdürü Volkan Çiğdem, Devlet Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Arif Kadir Balcı, öncülüğünde gerçekleştirilen etkinliğe Karacabey Kaymakamı Dr. Yusuf Gökhan Yolcu, Belediye Başkanı Ali Özkan, Kaymakamlık Yazı İşleri Müdürü Rahmi Çanakçı da katılım sağlayarak destek verdi.
Anne sütünün önemi ve meme kanserinde erken teşhis konularına büyük önem verdiklerini belirten İlçe Sağlık Müdürlüğü ve Karacabey Devlet Hastanesi yetkilileri , “Bebeğe ilk 6 ay anne sütü verilmesini teşvik ediyoruz. Kurulan stantla annelere anne sütünün önemini anlatıyoruz. Maksadımız geleceğimiz olan çocuklarımızın en ideal gıda olan anne sütü ile beslenmelerini sağlamak. Burada sadece anne ya da anne adayları değil, babalar, anneanne, babaanne ve dedelere de önemli görevler düşüyor. Ayrıca etkinliğimizde Meme Kanseri bilinçlendirme ve farkındalık ayı dolayısıyla meme kanseri hakkında önemli bilgileri halkımıza anlatıyoruz. Erken teşhis konulan meme kanserinin tedavisinin daha kolay ve tedavi başarısının daha yüksek olduğunu ifade ediyoruz.” dedi.
“Anne sütü hayat kurtarır”
İlçe Sağlık Müdürü Volkan Çiğdem de; “Yarınlarımızın daha sağlıklı olması, tüm bebeklerimize anne sütüyle beslenme hakkının tanınması, hiçbir bebeğimizin bu haktan mahrum edilmemesi, konunun önemi ve gündem oluşturması amacıyla, tüm dünyada 1-7 Ekim haftası ‘Emzirme Haftası’ olarak kutlanmaktadır. Emzirme, bebeklerin sağlıklı büyümesi ve gelişmesi için en uygun beslenme yöntemidir. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), bebeklerin ilk 6 ayda sadece anne sütü ile beslenmesini sağlıklı yaşam için vazgeçilmez seçenek olarak önermektedir.
Bebeklerin (özel bir tıbbi neden olmadıkça) doğar doğmaz ilk yarım saat içinde emzirilmeye başlanması ve ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmeleri, 6. aydan itibaren ek gıdalara başlanarak emzirmenin 2 yaşa dek sürdürülmesi onlar için en ideal beslenme şekli ve büyümeleri için tek gerekliliktir. İlk 6 ay sadece anne sütü yeterlidir, başka hiçbir gıdaya, su dahil, ihtiyaç yoktur. Anne sütü ile beslenen bebekler, beslenmeyenlere oranla hem daha sağlıklı, hem de daha zeki olmaktadır. Aynı zamanda anne sütü ile beslenerek her yıl tüm dünyada 1.300.000 bebeğin hayatı kurtulmaktadır.
Anne sütü ile beslenme neden önemlidir?
Besin içeriği mükemmeldir. Hastalıklardan korur. Kolay hazmedilir ve etkili bir şekilde kullanılır. Anne-bebek arasında sevgi bağının kurulmasına yardımcı olur. Yeni bir gebeliğin gecikmesinin sağlar. Emzirme, annenin sağlığını korur. Anneyi yumurtalık ve meme kanserinden korur. Anne sütü ile beslenen bebekler enfeksiyonlara ve gıda alerjilerine daha dayanıklı olurlar. Anne sütünün özellikleri hiçbir mamada bir arada yoktur. Anne sütü her zaman temiz ve mikropsuzdur. Anne sütü alan bebeklerde karın ağrısı ve kabızlık daha az görülür. Vücutta depolanan yağlar süt yapımında kullanıldığından emzirme, annenin formu açısından da faydalıdır. Anne sütü ile beslenen bebeklerde şişmanlık az görüldüğünden ileri çocukluk dönemlerinde şişmanlık riskleri azalır” diye konuştu.
Erken teşhis hayat kurtarır
İlçe Sağlık Müdürlüğü ve Karacabey Devlet Hastanesi yetkilileri aynı zamanda etkinlikte Meme Kanseri bilinçlendirme ve farkındalık ayı dolayısıyla meme kanseri hakkında da vatandaşları bilgilendirdi.
Meme kanserinin en sık ve en belirgin belirtisinin memede ele gelen kitle olduğunu dile getiren İlçe Sağlık Müdürü Volkan Çiğdem, “Meme dışında koltuk altında ele gelen kitle de meme kanserinin habercisi olabilir. Bunun dışında meme ucunda içeri çökme, meme ucundan kanlı veya kansız akıntı gelmesi, memenin büyümesi, kızarıklık veya meme derisinde portakal kabuğuna benzer görünüm oluşması da meme kanserinin belirtileri arasındadır. Meme kanseri bazen, kanserli hücrelerin başka organları etkilemesi durumunda o organlara yönelik şikayetlerle de kendini gösterebilir.
Beslenme alışkanlığı ve fazla kilo pek çok hastalığın olduğu gibi meme kanserinin de riskini artırmaktadır. Bu riski azaltmak için günlük yağ tüketimini azaltmak, alkol tüketimini sınırlandırmak, sigaradan uzak durmak, düzenli fiziksel aktivite yapmak etkili olabilir. Bunun yanında çocuk sahibi olmak ve emzirmek de meme kanseri riskini azaltmaktadır. Her 12 aylık emzirme dönemi için meme kanseri riski yaklaşık olarak %4 azalır.
20 yaş üzerindeki kadınların her ay düzenli olarak kendi kendine meme muayenesi yapması, erken tanı için en önemli tarama yöntemlerinden biridir. Kendi kendine meme muayenesi; adet bitiminden 1 hafta sonra olacak şekilde yapılmalıdır. Menopoza giren, yumurtalık veya rahim ameliyatı olan kadınlar da her ayın belirli bir gününde düzenli kendi kendine meme muayenesi yapmalıdır. Kendi kendine meme muayenesi ile birlikte 20-40 yaş aralığındaki kadınlarda 3 yılda bir, 40 yaş üzerinde ise her yıl hekim muayenesi ile muayene tamamlanmalıdır.
Erken teşhis konulan meme kanserinin tedavisinin daha kolay ve tedavi başarısının daha yüksektir. Bu vesileyle tüm kadınlarımıza taramalarını gecikmeden yaptırmalarını öneriyoruz. Çünkü ‘erken tanı hayat kurtarır’.” diyerek açıklamalarını tamamladı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.