Alım fiyatı yükseltilmeli

Karacabey Ziraat Odası Başkanı Nuri Karaca, şeker pancarı alım fiyatının yükseltilmesi gerektiğine dikkat çekti.
Şeker pancarı ekimlerinden önce açıklanan 100.00 YTL taban fiyatın günün koşullarında yetersiz olduğunu savunan Karaca, fiyatın 150.00 YTL seviyelerine yükseltilmemesi durumunda sıkıntıların artacağını söyledi.
Karaca, açıklanan taban fiyatın yükseltilmesi konusunda Şeker Fabrikaları A.Ş.’ye müracaatta bulunduklarını belirterek, “Bize 2008 Ekim ayında avans fiyatının gözden geçirileceği ve günümüz koşullarına uygun hale getirileceği cevabı geldi. Ancak her hangi bir kıpırtı yok. Şeker pancarı ekimlerinden önce açıklanan 2008 yılı yüzde 16 polar şekerin 100.00 YTL olan taban fiyat günümüz koşullarında yetersizdir. Gübrede yüzde 150, mazotta yüzde 40, tarım ilaçlarında yüzde 57 ve sulama elektriğinde yüzde 34 oranlarında maliyetlerimiz artmıştır. Alım fiyatı 150 YTL/TON seviyesine yükselmezse şeker pancarı tarımı sürdürülebilir olmaktan çıkacaktır” dedi.
Şeker pancarının katma değeri en yüksek ürün olduğuna dikkat çeken Karaca, “Sadece çiftçiyi değil, esnafı, hayvancıyı, nakliyeciyi ve bir çok meslek grubunu doğrudan ya da dolaylı etkilemektedir. Mısır’dan elde edilen ‘Nişasta Bazlı Şeker’inde bazı hastalıklara yol açmasının belirlenmesi önümüzdeki yıllarda şeker pancarının önemini bir kat daha arttıracaktır. Ayrıca, Ekim ayında verilecek 3. avansların ‘şeker Bayramı’ dolayısıyla Eylül ayının son haftasında verilmesi pancar ekicisine bayram ferahlığı sağlayacaktır” diye konuştu .

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.