AKP üreticiyi düşünmüyor!

Karacabey Devlet Hastanesi B Blok bahçesi mısır kurutma alanı oldu.
Mısır Kurutma Tesisi’nin faaliyette olmaması nedeniyle eski hastanenin bahçesini boş bulan üreticiler ilkel yöntemlerle mısırlarını kurutuyorlar.
Yapımına 8 yıl önce başlanan ancak bir türlü tamamlanamayan Ticaret Borsası bitişiğindeki Mısır Kurutma Tesisi’ni kullanamadıkları için sürekli çözüm arayışları içinde olan üreticiler tesislerin yarım bırakılmasına büyük tepki gösteriyor. Üreticiler, “Karacabey Ticaret Borsası bitişiğinde 2007 yılında yapımına başlanan Mısır Kurutma Tesisi, aradan 8 yıl geçti, hala tamamlanamadı. 8 yıl önce AKP’liler tarafından gövde gösterileriyle temeli atılan tesisler her nedense tamamlanma aşamasında yarım bırakıldı. Sanki birileri “Tesislerin açılışı yapılırsa, bizim suyumuz azalır” dercesine AK Partililerin kulağına kar suyu kaçırdı. Mısır Kurutma Tesisleri 3 milyar lira harcanmasına karşın çürümeye terk edildi. Kaderine terk edilen ve Karacabey çiftçisine yılda 9 milyon kazandıracak olan tesisin, siyasi engellere takıldığı öne sürüldü. Çiftçiyi her yıl 72 milyondan etti. Yılda 150 bin tondan fazla mısır hasadı yapılan Karacabey’de, çiftçilere maliyetine kullandırılacak olan Mısır Kurutma Tesisi birilerinin isteği üzerine çürümeye terk edilmesi sürekli eleştirilen bir konu oldu.
Domatesten bu yıl da umduğunu bulamayan çiftçi, pancarda da polara takıldı. Mısır ekmek isteyenlerin çoğunluğu ise tesis faaliyette olmadığı için adım atamadı. Mısırı kurutmakta sorun yaşayan çiftçilerimizin çoğu ekimden vazgeçti.
Mısır hasat mevsiminde en büyük sorun kurutma işlemi. Büyük emek vererek yetiştirilen mısırlar kurutacak alan bulunamadığı için elde kalıyor. Mısır üreticilerinin mağduriyeti görmezlikten geliniyor. Özel Mısır Kurutma Tesisleri’nin pahalı olması üreticiyi çaresizlik içinde bırakıyor. Tesis olsa idi, mısırlar 50-60 derece sıcaklıkta ve maliyeti düşük kurutulacaktı. Karacabey’de mısır üretimi artacaktı. Çiftçi kazanacaktı. Gel gör ki üreticiler hasat mevsiminde mısırlarını topladı, kurutmak için karış karış boş alan arıyor. Çiftçi ne yapsın? Çiftçilerimiz şu anda daha çok gelir getiren ürünler arayışında. Mısır gelir sağlıyor ancak, üretimin yanı sıra hasattan sonraki sıkıntıların ortadan kaldırılması gerekiyor. Mısır üreticisinin önündeki en büyük engel mısır kurutma tesisinin olmayışı. Mısır üretiminde en büyük risk üründeki nem oranı. Mısırı uygun nem oranında depolamak çok önemli. Mısırın ekonomik olarak daha iyi gelir sağladığı Karacabey’e Mısır Kurutma Tesisi şart. Çiftçinin önündeki en büyük engel olan kurutma sorunu tesisle birlikte ortadan kaldırılmalı. 8 yıl önce verilen vaatler ne zaman yerine getirilecek? İlgilileri göreve çağırıyoruz” şeklinde konuştu.
Mısır Kurutma Tesisi “Balon” çıktı?
AKP’nin Karacabey çiftçisine yaptığı hizmete bakın!
Karacabey’de 22 Temmuz 2007 Genel Seçimleri’nden 13 gün önce görkemli bir törenle temeli atılan “Mısır Kurutma Tesisi”nin sonu tam bir fiyasko.
Seçim yatırımları sırasında siyaset kurbanı olan “Mısır Kurutma Tesisi” bilinçli olarak çürümeye terk edildi.
“Altı ayda hizmete girecek” dendi, ancak 8 yıl geçmesine karşın ortada görünen kocaman bir “Arap Saçı”.
AK Parti’nin yandaşlarına rant sağlamak uğruna heba ettiği iddia edilen tesisle ilgili konuşan çiftçiler, kirli oyunlardan bıktıklarını ileri sürdü.
11 Mayıs 2007’de yapılan ilk ihaleyi sudan gerekçelerle iptal eden İl Tarım Müdürlüğü, kısa süre içinde yeni bir ihale daha açtı. İkinci ihalenin de AK Parti’ye yakınlığı ile bilinen bir firmaya verildiği belirtilirken, işi bilen uzman firmanın ise siyasi tuzağın kurbanı olduğu ileri sürüldü.
2007 yılında AK Parti Grup Başkanvekili sıfatıyla gelen Devlet Bakanı Faruk Çelik’in büyük bir gövde gösterisiyle temelini attığı tesisin “Balon” çıkması, normal karşılanıyor.
Karacabey çiftçisi adına yapılan sözde yatırımın siyasi komploya kurban gitmesi üzüntü verici olarak değerlendiriliyor.
AK Parti’nin yandaşlarına peşkeşlediği ihale sonucu fiyaskoya dönüşen tesisin içler acısı durumu Karacabey’de her yıl 150 bin ton üretim yapan çiftçiye büyük bir darbe indirmiş durumdadır.
Teknolojinin en son olanaklarıyla donatılması planlanan ve saatte 30 ton kapasite ile çalışacak olan modern mısır kurutma tesisinin hizmete girmesiyle çiftçinin biraz olsun rahatlama yaşayacağını ileri süren üreticiler, AK Parti’nin hizmet yerine vatandaşı kandırdığını söyledi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.