Ak, “Sevdiğin işi yapmak başarının anahtarıdır”

Karacabey Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Sezgin Ak, “Her çocuğun ilgi duyduğu ve başarılı olabileceği bir meslek dalı mutlaka vardır” diyerek 8. Sınıf öğrencilerine ve velilerine çağrıda bulundu.
Müdür Sezgin Ak, “Okulların yaz tatiline hazırlandığı şu günlerde, ortaokulu bitirdikten sonra liseyi hem çalışıp, hem okumak isteyenler ve liseyi akademik olarak okumak istemeyenler Mobilya ve İç Mekân Tasarımı, Ayakkabı ve Saraciye Teknolojisi, Tarım, Bilişim Teknolojileri, Elektrik- Elektronik Teknolojisi, Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri, El sanatları Teknolojisi, Grafik ve Fotoğraf, Gemi Yapımı, Giyim Üretim Teknolojisi, Gıda Teknolojisi, Güzellik ve Saç Bakım Hizmetleri, İnşaat Teknolojisi, Harita-Tapu-Kadastro, Kimya Teknolojisi, Konaklama ve Seyahat Hizmetleri, Kuyumculuk Teknolojisi, Makine Teknolojisi, Matbaa Teknolojisi, Metal Teknolojisi, Metalurji Teknolojisi, Motorlu Araçlar Teknolojisi, Plastik Teknolojisi, Seramik ve Cam Teknolojisi, Tesisat Teknolojisi ve İklimlendirme, Tekstil Teknolojisi ve Yiyecek İçecek Hizmetleri mesleklerinden kendisine uygun birini seçerek Mesleki Eğitim Merkezi’ne kaydını yaptırabilir” dedi.
Mesleki Eğitim Merkezi’nin tanıtmak amacıyla açıklama yapan Müdür Ak, “Çıraklık Eğitim Sistemi 3308 sayılı ‘Çıraklık ve Mesleki Eğitim Kanunu’ ile düzenlenmiştir. Söz konusu kanunun değiştirilmiş son haline göre ortaokul veya imam hatip ortaokulu mezunu olup, akademik liseye devam etmeyeceklerden, bir işyerinde çalışarak meslek öğrenmek isteyenler, çırak öğrenci olabilmektedirler. Çıraklık Eğitimi, çıraklık sözleşmesi esaslarına göre kişinin seçeceği meslekle ilgili bilgi, beceri ve iş alışkanlıklarını gerçek iş ortamında öğreten bir eğitim sistemidir.
Mesleki Eğitim Merkezi Müdürlüğü olarak önceliğimiz öğrencilerimize nitelikli bir mesleki eğitim vermektir. Çünkü gerekli ve geçerli teorik bilgiyi almış ve bunu uygulama ile bütünleştirmiş kişiler nerede olursa olsunlar; bulundukları iş ve çalışma ortamlarına kalite ile birlikte üretim artışı da getireceklerdir. Bu da daha az maliyet, daha fazla kâr olarak işletmeye ve ülke ekonomisine katkı sağlayacaktır” şeklinde konuştu.
Çıraklık ve mesleki eğitimin önemine değinen Ak, “Hızla gelişen, kalkınan ve sanayileşen ülkemizde mesleki eğitim, kalkınmanın en etkili ve temel araçlarından biri olarak kabul edilmiştir. Sanayileşmenin en önemli unsurlarından biri de bilgi, beceri ve iş alışkanlıklarına sahip, motivasyonu yüksek, nitelikli insan gücünün yetiştirilmesidir. Bu sebeple, sanayinin geliştirilmesinde bir alt yapı yatırımı olan mesleki ve teknik eğitime gerekli önemin verilmesi ve bu anlamda çıraklık sisteminin etkinliğinin artırılması zorunlu bulunmaktadır.
Günümüzde mesleki ve teknik eğitimin sadece okul sistemiyle nitelikli meslek elemanı yetiştirilmesi mümkün bulunmamaktadır. Mesleki ve Teknik eğitimde okul ve işyerinin ortaklaşa görev, yetki ve sorumluluk üstlendiği bir sistem hedeflenmektedir. Hedeflenen bu sistemin adı da Çıraklık sistemidir.
En az ortaokul veya imam-hatip ortaokulu mezunu olup Mesleki Eğitim Merkezi’ni tercih eden öğrencilerimizin, gerçek iş ortamında fiilen çalışarak meslek öğrenmek istemeleri halinde teorik ve pratik mesleki eğitimlerinin bir programa göre yapılmasını sağlayarak, onları ülkemizin ihtiyaç duyduğu nitelikli işgücü haline getirmek, çıraklık eğitiminin temel amacıdır.
Çıraklık eğitimi kurumlarda yapılan teorik eğitimle; işletmelerde yapılan pratik eğitimin bütünlüğü içerisinde bireyleri bir mesleğe hazırladığı gibi mesleklerinde gelişmelerine de imkân sağlar” dedi.
Çıraklık ve mesleki eğitimin çırağa sağladığı faydalardan da bahseden Müdür Sezgin Ak, “Çırak öğrenciler sosyal güvenlik şemsiyesi altına alınarak iş kazası, meslek hastalığı ve hastalık sigortası primleri devlet tarafından karşılanmaktadır. İşyerinde asgari ücretin %30’undan az olmamak kaydı ile ücret almaları ve ailesine yük olmamaları sağlanmaktadır. İşyeri açma ve iş bulma kolaylığı sağlanmaktadır. Çıraklık eğitimini tamamlayanlar Kalfalık, Kalfalık eğitimini tamamlayanlar Ustalık Belgesi’ni almaktadırlar. Çırak öğrenciler tüm öğrencilik haklarından (paso vb. gibi faydalanmaktadırlar. Çırak öğrenciler askerlik işlemlerini eğitimin sonuna kadar tecil ettirebilirler” ifadelerini kullandı.
Mesleki Eğitim Merkezi’ne kayıt işlemleri hakkında bilgilendirmelerde bulunan Sezgin Ak sözlerini şöyle sürdürdü;
“Çırak Öğrenci Kaydı
Çıraklık eğitimi zorunlu eğitim kapsamına alınmıştır. Yapılan bu değişikliğe göre 2017-2018 Eğitim-Öğretim yılından itibaren uygulanmak üzere ortaokulu veya imam hatip ortaokulunu bitiren öğrencilerden liseyi akademik olarak okumak istemeyenler Mesleki Eğitim Merkezi’ni tercih edebileceklerdir. Böylece 4+4+4 biçimindeki 12 yıllık zorunlu eğitimin son 4’ünü tercih ettikleri Mesleki Eğitim Merkezi’nde tamamlamış olacaklardır. Bu öğrenciler 4’üncü yılın sonunda seçtikleri alan/dala ait Ustalık Belgesi alarak okuldan mezun olacaklardır. Böylece bu öğrenciler ya kendi işyerlerini açabilecekler ya da bir işyerinde nitelikli eleman olarak çalışabileceklerdir. Kendi işyerlerini açmak isteyenler KOSGEB’e başvuruları halinde devlet desteği de alabileceklerdir. Bu kişilerin 19 yaşından gün almamış olması ve kapsamda bulunan meslek dallarından birinde çalışıyor olması gerekmektedir. Ayrıca; çalıştığı işyeri vergi kaydı ve bir meslek teşekkülüne bağlı olmalıdır. Bu şartlara uygun çıraklar yaz dönemi (Temmuz-Eylül ) ve kış dönemi (Ocak-Şubat ) kayıt zamanlarında merkezimize kaydolabilirler. (19 yaşından gün almış olanlardan daha önce çıraklık eğitiminden geçmemiş olanlar da askerlikle ilişkilerinin olmadığını belgelendirmeleri halinde; yaşlarına ve eğitim seviyelerine uygun olarak düzenlenecek mesleki eğitim programlarına göre çıraklık eğitimine alınabilirler.)
Öğrenciler teorik ders görmek üzere öğretim süresince haftanın bir günü okula gelecek ve diğer günler işyerlerinde pratik eğitim göreceklerdir.
Çırak öğrenci kayıtlarında istenilen belgeler
1-Öğrenim belgesinin aslı ve fotokopisi (diploma veya tasdikname )
2-Nüfus cüzdanı fotokopisi
3-Beş adet vesikalık fotoğraf
4-Çırak sözleşmesi (okuldan alınacak ve çırak reşit ise kendisi,değilse velisi veya vasisi tarafından imzalanacak.)
5-19 yaşından gün alanlar için Ek-1 formu (okuldan alınacak)
6-Sağlık ve fiziki durumunun, mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olduğunu gösterir İşe Giriş Sağlık Raporu (İşyeri Sağlık ve Güvenlik Biriminde veya hizmet alınan Ortak Sağlık ve Güvenlik Biriminde görevli işyeri hekiminden alınır)
7-İşyeri sahibinin veya sorumlu ustanın; Ustalık ve Usta Öğreticilik belgesi.
8-SGK ‘dan alınacak müstehaklık belgesi
9- İşverenin Devlet Desteğinden yararlanabilmesi için bankada kendi adına açtırdığı hesaba ait IBAN numarası.
10-Çırak öğrencinin kendi adına açılan hesaba ait IBAN numarası”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.