AK Parti’den Verem Savaş Derneği’ne ziyaret

Karacabey AK Parti İlçe Yöneticileri, Verem Savaş Derneği’ni ziyaret etti. “6-11 Ocak Verem Savaş Haftası” nedeniyle gerçekleşen ziyarette AK Partililer derneğe destek sözü verdi.
AK Parti İlçe Sağlık Komisyonu üyeleri Sibel Bilgin ve Erhan Erdem, Kadın Kolları Başkanı Hamiyet Özenli ile birlikte, Karacabey Verem Savaş Derneği Başkanı İbrahim Türk ve Doktor Kübra Çabuk’la bir araya geldi.
AK Partililer, derneğin kuruluşundan bu yana birçok başarılı çalışmaya imza attığını belirterek, sorunlarının kısa sürede giderileceğini söyledi.
Verem Savaş Derneği’nin her zaman yanında olduklarını dile getiren AK Partililer, ayrıca 2 adet bilgisayar ve telefon bağışlayacaklarının sözünü verdi.
Ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade eden Dernek Başkanı İbrahim Türk, yeterince ilgi gösterilmediği için Bursa ilçelerde Verem Savaş Dernekleri’nin kapatıldığını, sadece Karacabey’de faaliyetini sürdürmeyi başardığını belirtti.
Derneğin çalışmaları ve verem hastalığı konusunda bilgi veren Verem Savaş Derneği Doktoru Kübra Çabuk, “Dünyada insan sağlığı için tek etkene bağlı olan ve tedavi edilebildiği halde en çok ölüme neden olan en tehlikeli hastalıklardan biri veremdir. Verem hastalığına halk arasında ince hastalık, tıp dilinde tüberküloz hastalığı denir. Verem erişkinlerde bulaşıcı hastalıklardan ölümün AIDS hastalığından sonra en sık ikinci nedenidir. Türkiye’de 2011 yılında verem savaş dispanserlerine kayıtlı toplam tüberküloz vaka sayısı 15 bin civarındadır ve 10 ile 15 milyon arası bir nüfusun da enfekte olduğu, yani vücutlarında verem mikrobu olduğu, bu insanların yüzde 5-10’nun yaşamlarının bir döneminde verem hastası olacakları hesaplanmaktadır. Verem, verem mikrobunu taşıyan aktif verem hastası kişilerden öksürük, hapşırma ya da yakından konuşma sonucu havaya yayılan mikropların sağlam kişiler tarafından solunmasıyla bulaşmaktadır. Verem mikrobu güneş görmeyen ortamlarda, havada uzun süre canlı kalabilmektedir. Bu nedenle öksürürken ağzımızı kapatmalı ve yerlere tükürmemeliyiz. Çatal, kaşık ve eşyalarla ise bulaşma söz konusu değildir. Verem tedavisinde kullanılan ilaçlar, verem savaş dispanserlerinden ücretsiz verilmektedir. Tedavi en az 6 ay sürer. İlaçların düzenli kullanılması önem taşır, çünkü tedaviyi yarım bırakan hastalar, toplumda verem mikrobunu saçmayı sürdürmektedir. Bu nedenle toplumdaki tüm bireylerin bu konuda duyarlı olması, hastalık bulguları olanların teşhis için en kısa sürede verem savaş dispanserlerine başvurması, hastalık tespit edilenlerin de tedavilerini hekim tarafından önerilen şekilde eksiksiz olarak tamamlaması çok önemlidir” şeklinde konuştu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.