Adı Cat Stevens Olsaydı?

AKP'li bakan Bülent Arınç'ın içinde “rakı” sözcüğü geçiyor diye Vardar Ovası türküsüne karşı çıkması tekil bir olay değilmiş.

Bu kez haber Antalya'nın Kaş ilçesinden geldi. Kaş'ın Pınarbaşı köyünde imamlık yapan  Ahmet Muhsin Tüzer, ünlü rok şarkıcısı Erkin Koray'ın eski gitaristlerinden Doğan Sakin ve davulcu İdris Tübcil ile Mayıs ayında “FiRock” adlı bir gurup kurmuş ve ilk konserlerini de geçen hafta Kaş limanında vermişler. 

Konser haberlerinin gazete ve televizyonlarda yayınlanmasının ardından imam Tüzer'e tehditler yağmış ve bu durum üzerine Kaş Cumhuriyet savcılığına başvurarak şikayetçi olmuş.

Olaylar bu noktada kalmamış, Antalya İl Müftüsü Ahmet Çelik Diyanet İşleri Başkanlığına bir yazı göndererek müfettiş ve imam hakkında soruşturma istemiş.

Bu olaya Antalya İl Müftülüğünün işgüzarlığı olarak bakabilir miyiz?

Eğer konserin ardından gelen tehditler ve açılan soruşturma üst üste gelmeseydi.olaya tekil ya da Antalya Müftülüğünün işgüzarlığı olarak bakabilirdik. Ancak üst üste gelen Vardar Ovası türküsünün Arınç tarafından veto edilmesi. Akçakoca'daki konserde erkek müzisyenlerin çarşaf ile kapatılması ve Kaş'ta müzik sevdalısı bir imamın başına gelenler, daha önce piyanist Fazıl Say'ın başına gelenler, ressam Bedri Baykam'ın bıçaklanması, Kars'taki İnsanlık adlı heykelin “ucube” denilerek yıktırılması, heykellerin “içine tükürülmesi” AKP iktidarının sanata ve sanatçıya bakışının göstergesidir.

Tek fark bu zihniyetin yabancı hayranlığı ve içinde bulunduğu aşağılık kompleksidir.

Tam iki hafta önce yaşanan bir başka olay bir yandan “Ergenekon” davası, diğer yandan da bayram tatili sırasında dikkatlerden kaçtı. 2 Ağustos Cuma günü Ankara'ya gelen sürpriz bir konuk hem Cumhurbaşkanı, hem de Başbakan ile özel görüşmeler yaptı. Bu kadar önem verilen ve en üst düzeyde görüşmeler yapan bu konuk ünlü İngiliz şarkıcı ve besteci Cat Setevens idi.

Cat Stevens bizim kuşağın ünlü folk ve rok şarkıcı – bestecilerinden biriydi. Çalkantılı ve skandallarla dolu bir yaşamın ardından denizde geçirdiği bir kazada ölümden dönünce din değiştirip Müslüman olur ve Yusuf İslam adını alır. Bu andan itibaren bizde olduğu gibi pek çok İslam ülkesinin kahramanı olur. AKP önderleri ile sıklıkla görüşmeler yapar.

Son olarak Cam-bridge'de yaptırıl-mak istenen bir cami projesi için AKP iktidarından yardım istemeye gelir ve Ankara'da AKP tarafından devlet zirvesinde ağırlanır.

Cat Stevens'in (Yusuf İslam) 2 hafta önce ülkemize gelişinde gazetecilerle yaptığı söyleşiden akılda kalan tek şey ise Twitter'i tehlikeli bulduğu için karşı olduğudur.

Antalya'nın Kaş ilçesinde konser veren köy imamı Ahmet Muhsin Tüzer'in rok grubu kurup konser verdiği için soruşturma açıldığı günlerde İngiliz  şarkıcısı Cat Stevens Ankara'da devletin zirvesince el üstünde tutulmuştur.  

Köy imamı   Ahmet Muhsin Tüzer bu işe kalkışırken her şeyi göze aldığını söylemiş. Ancak bir noktada yanlış yapmış.

İmam Tüzer, bu işe kalkışmadan önce dinini ve adını değiştirip Cat Stevens benzeri bir isim alıp tekrar İslamiyet'e dönseydi şimdi ülkemizin en ünlü ve itibarlı insanlarından biri olurdu. Cumhurbaşkanı ve Başbakan ile görüşmesi için ayağına özel uçak gönderilip Dolmabahçe ya da Sultanahmet Camiine baş imam yapılırdı.

İşte o zaman Vardar Ovası türküsünü rok tarzında bile söyleme özgürlüğüne sahip olurdu.

Atatürk'ün kurduğu Cumhuriyette imamlar ve hafızlar her türden müzik yapma özgürlüğüne sahipti. En güzel aşk şarkılarını bestelemek ya da söylemek konusunda korkular taşımıyorlardı.

Örneğin babası da hafız olan, yaşayan en ünlü bestekarlarımızdan , şarkıcı, mevlithan ve hafız Amir Ateş'im ünlü şarkıları:

“Bir kızıl goncaya benzer dudağın” ve “Ben seni unutmak için sevmedim” gibi bestelerin günümüzde yapılma olanağı kalmamış.

Sanat filizlenmek için özgür ortamlar ister. Özgürlüğü yok ettikten sonra yapacağınız tek iş “Biz Müslüman ülkeyiz. Bizden mucit çıkmaz” şeklinde yenilgiyi peşinen kabul eden demeçler vermektir.

Bu kafayla sizin ne dünya çapında liderleriniz olur, ne sanatçılarınız, ne bilim adamlarınız. Siz Mustafa Kemalleri de inkar edersiniz, Nazım Hikmetleri , Fazıl Sayları , Cahit Arfları , Mustafa İnanları da görmezsiniz. Dahası Mehmet Haberalları, Fatih Hilmioğullarını, Erol Manisalıları hapislerde öldürürsünüz. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.