Abdal’lardan CHP’ye tepki!

Son günlerde yerel basında yer alan Abdal’larla ilgili küçümseme hareketine yeni bir halkanın eklendiğini görmekteyiz.
Karacabey’de yaşayan Abdal Aşireti mensupları olarak, CHP ilçe başkanı Ayfer Şahin Çiftçi’nin Belediye Başkanı Ali Özkan’ı eleştirmek için kullandığı, “Abdal ata binince bey oldum sanır” diye devam eden sözde atasözü ile alevi bektaşiliği hedeflenmiştir.. Küçümseme amaçlı, seviyesizce söylenmiş kelimeler topluluğunun siyasi çekişme malzemesi olarak kullanılması bizleri fazlasıyla üzmüştür.
Abdallar tarihsel olarak Oğuzlara ve türkmenlere mensuptur. Abdal ismi “Derviş anlayışı” olarak bilinir ve yaşamın mütevazi tarafını anlatır. Abdal aşireti günümüzde İran ve Türkmenistan sınırlarında kalan Horasan’dan gelerek Anadolu’da iskan edildiler. Sonra Alevi Bektaşi inancıyla ilişkili oldular. Hacı Bektaş-i Veli ve Pir Sultan Abdal üslubunda izler taşırlar.
1071 Malazgirt Savaşıyla birlikte Anadolu’nun kapıları Türk’lere açılmış oldu. 11. yy itibari ile Anadolu’ya başlayan bu türkmenlerin göçüne, Abdallar öncülük yaptı. Hazar Denizinin Güney kıyılarından Anadolu’ya gelen bu topluluğun çocuklarının bir çoğunun adına Abdal ismi veilmektedir. Günümüzde Abdal toplulukları ağırlıklı olarak Kırşehir, Mersin, Afyon, Antalya, Adana, Gaziantep, Tokat, Çorum, Kayseri, Sivas, Malatya, Isparta, Denizli ve Amasya’da yaşamaktadır. Son dönemlerde İzmir, Aydın ve Manisa taraflarına yapılan göçlerle bu yerleşim yerlerinde de Abdal yaşam alanları oluşturulmuştur.
Pir Sultan Abdal, Abdal Musa, Neşet Ertaş, Çekiç Ali, Hacı Taşan gibi üstadlar ünlü Abdallarımızdandır.
Muhammed kırklara beli bes dedi.
Ali’yi görünce Allah dost dedi.
Hak Muhammed Abdal olmak istedi.
Hünkar Hacı Bektaşı Veli Abdaldır.
Tepkimizde açıkça belirttiğimiz gibi Abdallar zaten beydir. Ata binmese de beydir, ata binse de beydir.
Karacabey CHP ilçe başkanı Ayfer Çiftçi’yi Abdallığı küçümseyerek kullandığı sözlerinden ötürü kınıyoruz.
Karacabey CHP ilçe örgütünden ve CHP İlçe Başkanı Ayfer Çiftçi’den üzerlerine düşeni ve hatalarını düzeltmelerini bekliyoruz” dedi.
Karacabeyli Abdallar tepkilerini Hz. Ali’ni şu sözleriyle noktaladı:
“Söz ilaç gibidir, azı yaşatır, çoğu öldürür.
Alim, ölse de yaşar, cahil ise yaşarken ölür.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.