Ziraat Odası Ankara’da takdir topladı!

Karacabey Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem önderliğinde meclis ve yönetim kurulu üyeleri ilçedeki tarım ve hayvancılıkla ilgili yaşanan sorunlara çözüm bulmak amacıyla geçtiğimiz hafta Ankara’ya çıkarma yaptı.
Ankara’da bir dizi ziyaret gerçekleştiren Karacabey Ziraat Odası ilk olarak Gıda Tarım Ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ile bir araya gelerek, Karacabey’li üreticilerin sorunlarını dile getirdi. Pancardan domatese, mısırdan çeltiğe, tüm tahıl ürünlerinden hayvancılığa kadar ilçenin tüm sıkıntılarını aktardıklarını belirten Başkan Erdem, sorunların aşılması adına müjdeli ve umutlu haberlerle döndüklerine vurgu yaptı. Ayrıca Erdem, Ankara’daki görüşmelerde Karacabey Ziraat Odası’nın çiftçiye yaptığı makine-ekipman desteğinin büyük takdir toplayarak, Türkiye’de örnek gösterildiğinin de belirtildiğinin altını çizdi.
“Pancar, Tarım Bakanlığı’na geçecek”
Susurluk Şeker Fabrikası’nın yeniden faaliyete geçmesiyle bölgenin denge unsurunun sağlandığını Tarım Bakanı Faruk Çelik’e söylediklerini belirten Karacabey Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem, “Bakanımıza Karacabey’li çiftçilerimizin selamını ileterek, fabrikanın açılmasının memnuniyet yarattığını, ancak pancardaki 14 poların altının mutlaka çizilmesi gerektiğini bildirdik. Ayrıca, 2016’daki pancar fiyatının 2017 fiyatı gibi gösterilmesiyle, Başbakanımızın yanlış bilgilendirildiğini ileterek, 2017 yılı gerçek pancar fiyatının açıklanmasını istedik. Çiftçilerimizin de bu müjdeli haberi bakanımızdan beklediklerini söyledik” dedi.
Erdem, Bakan Faruk Çelik’in pancar konusunda bir takım boşlukları gördüğünü aktardığını kaydederken, referandumdan sonra Tarım Bakanlığı’nın ilk icraatının pancar olacağını söylediğini bildirdi. Erdem, glikoz ile ilgili yanlış bilgilendirmelerin yapıldığını söyleyen Faruk Çelik’in ‘Glikoza elimizi koyduk ve referandumun ardından pancar Tarım Bakanlığı’na geçecek ve tüm sorunlar çözüme kavuşacak’ müjdesini verdiğini dile getirdi.
“2018’de desteklemeler artacak”
Başkan Erdem, Tarım Bakanı Çelik’e tahıl ürünlerindeki desteklemelerin düşük olduğunu ve arttırılmasını istediklerini belirttiklerini söyledi. Mısır, çeltik ile birlikte domatesteki sorunları da ilettiklerini bildiren Erdem, “Bakanımızdan, 70 kuruştan 20 kuruşa düşen mısırın desteklenmesinin arttırılmasını, fabrikalar ve çiftçiler adına domatesin destekleme kapsamına girmesini ve çeltikteki dengenin sağlanması için devletin bu konuya el atarak kritik stok uygulamasının gerekli olduğuna vurgu yaparak, ofislerin bu noktada aktif bir şekilde çalıştırılmasını istedik” dedi.
Bunun üzerine Faruk Çelik’in 2018 yılı itibariyle tohum ve gübrenin yüzde 40’ı, mazotun yüzde 50’sinin destekleneceğini duyurduğunu belirten Başkan Erdem, “Bakanımız Faruk Çelik, 2018 yılında Havza Bazlı Sisteme geçilecek olması nedeniyle mısır ve tahıl ürünlerinde tohum ve gübreye yüzde 40, mazotun da yarısına destek verileceğini söyledi. Tarım Bakanımız, domates konusunda da yine önümüzdeki sene fide ve gübreye yüzde 40, mazota da yüzde 50 destek verilmesinin değerlendirileceğini belirtti. Ayrıca Çelik, çeltik konusunun üstüne düşeceklerini ve Havza Bazlı Sisteme geçilmesiyle özellikle ofislerin dikkate alınarak aktif bir şekilde çalıştırılmaya devam edileceğini, kritik stokun da her zaman gündemde olduğunun altını çizdi” dedi.
“Toprağa zarar veren herşeyin önüne geçilecek”
Karacabey ve Mustafakemalpaşa’daki iki mahalleyi ilgilendiren bor madeninden gelen suyun acilen arıtma yapılmasını da Bakan Çelik’ten istediklerini dile getiren Başkan Erdem, bu durumun çiftçilerin topraklarında büyük sıkıntılar yarattığını bildirdiklerini söyledi. Erdem, Çelik’in bu konunun takipçisi olacağını söylediğine dikkat çekerek, ‘Toprağa zarar veren herşeyin önüne geçilecektir’ sözünü aldıklarını vurguladı.
“Karacabey’e Düve Yetiştirme Merkezleri kurulacak”
Hayvancılık hakkındaki sorunlara da değindiklerini kaydeden Erdem, “Hayvancılık desteklemelerinin yetersizliği ve özellikle süt fiyatlarının çok düşük olması sebeplerinden dolayı bir çok hayvancının bitme noktasına geldiğini Bakanımıza aktardık. Faruk Çelik de, hayvancılıkla ilgili Karacabey’e Düve Yetiştirme Merkezleri kurulacağını ve hayvanların yarı fiyatına devlet desteği verileceğini duyurdu. Süt fiyatlarının 1,40 TL.’nin altına inmemesi gerektiğini belirten Bakanımız Çelik, bu konuda en büyük sorunun süt tozu olduğunu, bunun çözümü için de bir ülke ile anlaşıldığını ve ikinci ülke içinde anlaşmak üzere olduklarının altını çizdi. İki ülkeye satılacak süt tozları sayesinde yapılacak süt ihracatıyla birlikte sütün ve hayvancılığın önünün açılacağına vurgu yaptı” dedi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki CHP, AK Parti ve MHP milletvekilleriyle de bir araya gelerek istişarede bulunan Ziraat Odası yöneticileri daha sonra Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar’ı ziyaret etti. Yönetimin programını Anıtkabir ziyaretiyle sona erdi.
Karacabey Ziraat Odasına özgü dolu sözler
Başkan Erdem gerçekleştirdikleri tüm ziyaretlerde Karacabey Ziraat Odası’nın övgü dolu sözlerle karşılandığını belirterek, “Köylerimizin ihtiyacına göre verdiğimiz 24 ayda 140, Mart ayı sonuna kadar da 160 adeti bulacak makine-ekipman desteğimizin Türkiye’de ilk olmasının, başta Tarım Bakanımız Faruk Çelik olmak üzere, Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar ve Bursa milletvekillerimiz tarafından takdir görmesi bize büyük onur verdi.
Ayrıca Karacabey Ziraat Odası ile ilgili hiçbir şikayet almadıklarına vurgu yapan Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar’ın çiftçimize yaptığımız hizmetler ile ilgili ‘Böyle bir hizmeti ilk defa gördüm. Türkiye’de örnek gösteriliyorsunuz. Başkan Erhan Erdem’i ve yöneticilerini tebrik ediyorum’ sözlerinden gurur duyduk.
Ankara’daki tüm görüşmelerimiz verimli geçerken, gittiğimiz her yerde en iyi şekilde karşılandık ve memnuniyetle ayrıldık” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.