Zeytinci çıkış arıyor

Zeytinci çıkış arıyor
*Küresel ısınmayla gelen kuraklığın kurbanı olan zeytinci için kurulan komisyon hükümetin kapısını çalmaya hazırlanıyor. Zeytinci üretimdeki rekolte düşüşü nedeniyle sancılı günler yaşıyor.
Kuraklık yüzünden zor günler yaşayan zeytincinin sorunları kurulan komisyonla hükümete iletilecek. Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Refi Taviloğlu, tüm olanakları seferber edeceklerini söyledi. Kuraklık nedeniyle bu yıl zor günler geçireceği belirtilen zeytin üreticilerinin sorunlarının tespiti ve konunun hükümete sunumu için, Bursa’da ziraat odaları ve tarım satış kooperatiflerinin başkanlarından oluşan ”Marmara Bölgesi Zeytinciliğinin Sorunlarını Tespit ve Hükümet Nezdinde Takdim ve Takip Komisyonu” kuruldu.
Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Refi Taviloğlu, bölgedeki tüm ziraat odaları ile tarım satış kooperatiflerinin başkanlarının katılımıyla düzenlenen toplantının ardından yaptığı açıklamada, kuraklık nedeniyle bu yıl ki zeytin rekoltesinin hem verim, hem kalite, hem de miktar yönünden çok ciddi şekilde kayba uğradığının görüldüğünü söyledi. Özellikle orta ve ince kalibrajdaki zeytinlerin, rekoltenin yüzde 80’ini oluşturacağını ifade eden Taviloğlu, ”Piyasa şartlarıyla değerlendirildiğinde bu miktardaki zeytinin, maliyetini bile kurtaramayacağı bir gerçektir. Bu nedenle özellikle 310-410 dane arasını kapsayan, aslında sofralık vasfında olan, ancak arz fazlası nedeniyle fiyatta sofralık seviyesine ulaşamayan bu zeytinlerin, primle desteklenerek üreticinin mağduriyetinin önlenmesi gerekiyor. Ziraat odalarının başkanlarıyla bu konuyu değerlendirdik” diye konuştu. Taviloğlu, toplantıda, devlet tarafından uygulanacak prim sistemi hayata geçirilmeden, zeytin üreticisinin mağduriyetinin önlenmesinin mümkün olmadığını, bu konudaki veri ve gerçeklerin hükümet nezdinde yankı bulabilmesi için bir komisyon kurularak derhal faaliyete geçmesine karar verildiğini bildirdi.
Marmarabirlik olarak zeytin üreticisinin mağduriyetinin önlenmesi konusunda üzerilerine düşeni yapacaklarını anlatan Taviloğlu, bu konuda tüm olanakları seferber edeceklerini belirtti. Marmara Bölgesi Zeytinciliğinin Sorunlarını Tespit ve Hükümet Nezdinde Takdim ve Takip Komisyonu’nun başkanlığına Marmarabirlik Genel Müdürü İsmail Muzaffer Eren getirildi. Komisyonda, İznik Ziraat Odası Başkanı Vahit Mutlu, Mudanya Ziraat Odası Başkanı Raif Döner, Orhangazi Ziraat Odası Başkanı Cevdet Altun, Gemlik Ziraat Odası Başkanı Ali Çelik, Gemlik Zeytin Tarım Satış Kooperatifi Başkanı İbrahim Aksoy, Marmara Adası Zeytin Tarım Satış Kooperatifi Başkanı Hasan Organ, Mudanya Zeytin Tarım Satış Kooperatifi Başkanı İbrahim Başaran, Orhangazi Zeytin Tarım Satış Kooperatifi Başkanı Remzi Bayram ve üretici temsilcisi olarak Ahmet Kaynak yer aldı.
Komisyon, ilk toplantısını 27 Ağustos Pazartesi günü yapacak.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.