Yüzde 10 barajı neden hala uygulanıyor?

Karacabey Saadet Partisi Başkanı Gürsoy Yıldız, 1980'de yapılan darbe sonrası baskı ve zulüm kanunlarından birinin kaldırıldığını ama hala birinin durduğunu söyledi.Yıldız, “Darbeye zemin hazırlayan 35'inci madde değiştiriliyor ama öte yandan seçimlerde uygulanan yüzde 10 barajı hala duruyor” dedi.

Milletin iradesinin TBMM'ye yansımasının önündeki en büyük engellerden biri olan seçimlerde uygulanan yüzde 10 seçim barajına ilişkin Başbakan Erdoğan'ın söylediği belirtilen'Siyasi partiler çalışacak, barajı aşacak' sözlerine Saadet Partisi Karacabey İlçe Teşkilatından  eleştiri geldi.Saadet Partisi İlçe Başkanı Gürsoy Yıldız,  darbeye zemin hazırlayan maddenin kaldırıldığını ancak darbenin ruhunu temsil eden seçim barajının hala yerinde durduğunu söyledi.

Yıldız, yaptığı basın açıklamasında,  Türkiye'nin çok önemli bir coğrafyada yer aldığını burada birlik ve beraberliğin iki şartı olduğunu belirterek, “Bunlardan ilki inanç birliği ötekisi ise adaletli bir yönetimdir. Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde bu yana her ne zaman inanç birliği ve adil yönetim  bozulduysa devlet yapısı da dağılmaya yüz tutmuştur. Cumhuriyet döneminde devlet, batılı emperyalistlerin kuvveti üstün tutan hak anlayışlarına göre yönetildiğinden milletimizin inanç ve ideal birliği, adaletli yönetim anlayışı, büyük ölçüde yara almıştır” değerlendirmesinde bulundu.

1980 darbesi sonrası 1983 yılında 2839 sayılı kanunla konulan yüzde on seçim barajının tamamen çağ dışı olduğunu söyleyen Yıldız, “Bu yasa çağ dışı bir yapıyla kuvvetliden ve çoğunluktan yana meclisi adaletsiz bir şekilde oluşturmuştur. Bu iktidar darbelere gerekçe oluşturduğundan iç hizmet kanununun 35'inci maddesini değiştirerek demokratikleşmeye zemin hazırlamak istemektedir. Ancak darbecilerin getirdiği yüzde 10 barajını sadece kendi menfaatine uygun bulduğu için kaldırmamaktadır” diye eleştirdi.

Yıldız, iktidarın 'milletin her kesiminin isteğine kulak vereceğim' sözlerine hatırlatarak, “Bu sözleri verdiği halde iş seçim barajını düşürmeye veya kaldırmaya gelince Milli Görüş'ün sesini kısmak ve Saadet Partisi'nin önünü kesmek için buna yanaşmamaktadır” dedi.

“Bu iktidara sesleniyoruz” diyen Yıldız,  açıklamasının sonunda ise şunları kaydetti: “Batılıların dayatması ile 'demokratikleşme yapıyoruz' diyerek Kürt açılımı yaparak ırkçılığa, Alevi açılımı yaparak mezhepçiliğe kapı aralıyorsun da; milletin en çok ihtiyacı olan milletimizin özü, tarihi, ruh kökü olan Milli Görüş anlayışı ve Saadet Partisi'nin önüne konan yüzde 10 barajını neden kaldırmıyorsun?

Temsilde adaletsizlik ve zulmün timsali olan seçim barajının bir an önce kaldırılması gerekmektedir. Aksi takdirde demokratikleşme naralarının hiçbir anlamı olmayacaktır”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.