“Yılbaşından itibaren plastik poşetler parayla satılacak!”

Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen Sıfır Atık Zirvesi’nde konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, “1 Ocak 2019 tarihi itibariyle plastik poşetleri ücretli hale getiriyor ve plastik poşet kullanımını azaltmayı hedefliyoruz.” dedi. Zirvede ayrıca, Türkiye’nin Sütçüsü Sütaş’a, “Sıfır Atık Üretim Ödülü” verildi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından düzenlenen zirve, Ekim 2017’de başlayan Sıfır Atık Projesi’ne farklı sektörlerden temsilcilerin katılımı ile gerçekleştirildi. Zirve kapsamında atık yönetiminin çevresel, sosyal ve etik boyutunun yanı sıra döngüsel ekonomiye katkısı tartışıldı. Zirvede ayrıca iyi uygulama örnekleri paylaşıldı.
Sıfır Atık uygulamasını her anlamda güçlendirmek için önemli çevresel sorunları oluşturan plastik poşetler konusunda da çalışmalar başlattıklarını hatırlatan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, “1 Ocak 2019 tarihi itibariyle plastik poşetleri ücretli hale getiriyor ve plastik poşet kullanımını azaltmayı hedefliyoruz.
Şu an için kişi başı 440 adet olan ve 100 senede toprağa karışabilen plastik poşet kullanımını 2019 yılı sonu itibariyle 90 adete, 2025 yılı sonu itibariyle de 40 adete düşüreceğiz ve yıllık poşet kullanımımızı süreç içerisinde çok daha fazla azaltacağız. Diğer bir çalışmamızda içecek ambalajlarında depozito uygulamasıdır. Buna ilişkin de yönetmeliklerimizi hazırlıyoruz. Bunları başardığımızda 2023 yılında evsel atık geri kazanım oranını yüzde 35’e çıkaracağız. 2030 yılında ise bu atık oranını yüzde 60’a çıkartarak ilk 5 arasına girme hedefiyle çalışıyoruz.” dedi.
“100 bin kişilik doğrudan istihdam sağlayacağız”
Bakan Kurum, “Tüm bu çalışmaları yaptığımızda ne kazanacağız. 2023 yılında yüzde 35 geri kazanım oranıyla 100 bin kişilik doğrudan istihdam sağlayacağız. 20 milyar TL ekonomiye kazanç sağlayacağız. İstanbul’un bir yıllık su ve elektrik ihtiyacına eşdeğer tasarruf yapabileceğiz.
10 hektarlık orman alanı, bu yaklaşık 2 Belgrat ormanı ediyor, her sene kesilmekten kurtaracağız. Cari açığın yüzde 8 oranında azaltılmasını sağlayacak bu proje büyük önem arz ediyor. Sıfır Atık hareketinin dalga dalga tüm ülkemize yayılarak güçlü ekonomi, yeşil bir doğa hedefimize katkı sağlayacağına yürekten inanıyorum.” açıklamasını yaptı.
Ödüller sahiplerine ulaştı
Öte yandan zirvede gerçekleştirilen ödül töreninde, sıfır atık duyarlılıkları nedeniyle Sürdürülebilirlik Politikaları ve Sıfır Atık Projesine Destek Ödülü Türk Hava Yolları’na, Sıfır Atık- İyi Gelecek Ödülü Boğaziçi Üniversitesi’ne, Sıfır Atık Sosyal Sorumluluk Ödülü TEMA Vakfı’na, Sıfır Atık Üretim Ödülü Sütaş’a, Sıfır Atık Yenilikçilik Ödülü İstanbul Büyükşehir Belediyesi İSBAK’a, Sıfır Atık Medya Ödülü TRT’ye verildi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan tarafından Yönetim Kurulu Üyesi Duygu Yılmaz’a verilen ödül sonrası Sütaş A.Ş.’den yapılan kısa bir açıklamada, “Sürdürülebilirliği esas alan misyonumuzun özünü ‘Çiftlikten Sofralara süt değer zincirini ve emanet edilen kaynakları en verimli şekilde yönetip geliştirmek’ oluşturuyor.
Toprak, su, hava gibi doğal kaynakları doğanın emanetleri olarak görüyor; enerji ve çevre politikamızı bu anlayışla oluşturuyoruz. ‘Doğadan aldığını doğaya geri verme’ ilkesiyle yürüttüğümüz öncü ve örnek çalışmalarımızla, ‘Sıfır Atık – Üretim Ödülü’nü büyük bir mutluluk ve gururla aldık.” ifadelerine yer verildi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.