Yeşil Bursa’nın yeşili yok edilirken!

7 Ekim Çarşamba günü Hürriyet gazetesi, 9. sayfasının tümünü Bursa’ya ayırmıştı.

Bursa doğumlu sanatçılar konuşturulmuş, bunun yanında sayfanın büyük bölümünde Musa Kesler, Başkan Alinur Aktaş’la geniş bir söyleşi yapmıştı.

Bursa’nın ulusal ölçekte gündeme gelmesi, Başkan Aktaş’a mikrofon uzatılması elbette olumlu bir durumdu.

***

Ancak bir iki noktasına takıldım.

Yeşil alanla ilgili çalışmaları anlatırken, kendi döneminin katkısı olmayan alanları saymasını doğru bulmadım:

“Bursa tarihte de hep yeşil anılır. Ama maalesef özellikle 1980’lerden sonra bu biraz değişti. Göçler ve kaçak yapılaşmaya maruz kaldı. Grileşti. Yeşil kimliğimizi koruyamadığımız üzücü bir gerçek. Ancak bu tabloyu tersine çevirmeye kararlıyız. Büyükşehir Belediyesi olarak çok önemli yeşil alan projelerini hayata geçiriyoruz. Eski stadyum alanında 40 bin metrekarelik Millet Bahçesi açmıştık. Bunun yanı sıra 225 bin metrekarelik Vakıf Kent Parkı açılışa hazır. 500 bin metrekarelik Ürünlü Millet Bahçesi; 86 bin metrekarelik Çeltik Tematik Parkı, 200 bin metrekarelik Gökdere Kent Parkı ve 93 bin metrekarelik Demirtaş Barajı Kent Parkı… Böylece 1.5 milyon metrekare yeşil alanı Bursa’ya kazandırmış olacağız.”

***

Bu noktada Başkan Aktaş’a itirazlarım var.

Acaba bu yatırımların kaçı Aktaş döneminde başladı ve bitirildi?

Yoksa tamamına yakını Recep Altepe döneminde başlayıp, tamamlanma aşamasına geldiği halde üç yıldır adım atılmayan yerler miydi?

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın söylediklerini sırasıyla ele alalım…

Kültürpark Millet Bahçesi zaten yerindeydi, adı değiştirildi. Üstüne 70 milyon para harcandı. Eskisinden daha kötü oldu. Ayrıca projeyi Bursa Büyükşehir Belediyesi değil, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı gerçekleştirdi.

Bildiğim kadarıyla Vakıfköy’deki park 2014 yılında ihale edilmişti. Hatta 2017 yılında açılışı yapılacaktı. Üç yıldır çivi çakılmadı. Şimdi hazır bitmiş park açılmış olacak.

Ürünlü Millet Bahçesi denilen yer de yine Altepe’nin yarım bıraktığı işlerden biriydi. Bölge Parkı adı altında yapılıyordu.  Bir kısmı bitmiş, bu bitirilen kısımda iki yıl üst üst üste rahvan at yarışları da yapılmıştı.

Demirtaş’taki yeşil alan Erdem Saker döneminde çim kayağı pisti olarak faaliyete açılmıştı. Bir lira kamulaştırma parası ödenmeden, masrafsız bir alan yeniden kazandırılmış olacak.

Gökdere Kent Parkı’na gelince, Recep Altepe döneminde pek çok kez girişim yapılmasına karşın yatırımcı bulunamayan bir projedir. Bildiğim kadarıyla bugünkü belediye yönetimi de henüz Gökdere’ye başlayamadı. Aslında burada çok büyük masraf yok. Altepe yönetimi ille de orada kule yapacağım diye tutturmasa, kamulaştırma olmayan burasıyla ilgili yeşil alan düzenlenip halka sunulsa, yeterli olacak. Bugüne kadar bu bile başarılamadı.

***

Ayrıca, “Şu kadar alanı Bursa’ya yeşil alan olarak kazandırdık” demek için oraların eskiden yeşil olmaması gerekirdi. Siz üstünde kaçak binalar olan bir yeri alıp, kaçakları yıkıp, özel mülkleri kamulaştırıp orayı yeşil alan yaparsanız o zaman şehre yeni yeşil alanlar kazandırdık diyebilirsiniz.

Bir an Başkan Aktaş’ın söylediklerinin tümünü doğru kabul edelim.

Kendisinin de söylediği gibi 1.5 milyon metrekarelik yeşil alan ortaya çıkmış olacak.

Peki sorarım Başkan Alinur Aktaş ve AK Parti yöneticilerine?

Yunuseli Havaalanı kaç dönüm, kaç milyon metrekare?

Hemen söyleyeyim, 1.4 milyon metrekarelik bir yeşil alandan söz ediyoruz.

Eğer Yunuseli Havaalanı imara açılırsa, Bursa’nın 20 yılda yaptığı yeşil alanların toplamı bir kalemde imara açılmış olacak.

Sayın Başkan Aktaş, siz bu tavırla yeşili korumayı bir kenara bırakın, yeşilin canına okumuş olmuyor musunuz?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.