Yerel yönetim yasası tarımı tamamen çökertecek

Demiröz, TBMM'de Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker hakkında verilen gensorunun görüşmeleri sırasında yaptığı konuşmada Türkiye tarımının geldiği noktayı gözler önüne serdi.
Tarımın, Türkiye için sosyal, ekonomik ve politik bakımdan son derece önemli bir sektör olduğuna dikkat çeken İlhan Demiröz, tarımın ulusal gelire yüzde 9, istihdama yüzde 25 katkı sağladığını ve kırsal alanının hemen hemen tek ekonomik kaynağı olduğunu anımsattı.
Son 10 yılda nüfusun yaklaşık 8 milyon artmasına karşın, tarım alanlarının dramatik şekilde azaldığını kaydeden İlhan Demiröz, “Bitkisel ürünlerin çoğunda üretim ya geriledi ya da hiç artmadı. Toplam işlenen tarım alanları yaklaşık 2,5 milyar hektar azaldı. Uygulanan talihsiz tarım politikaları nedeniyle hayvan varlığımız 4 milyon baş geriledi. 1996 yılından beri yasak olan kırmızı et ithalatına başlandı, kurbanlıklar bile ithal edildi” dedi.
Türkiye tarımda net ithalatçı oldu
Türkiye ekonomisi son dönemde ortalama yüzde 4,6 büyürken bu oranın tarımda yüzde 2,2'de kaldığını vurgulayan İlhan Demiröz, ürün fiyatlarının ve çiftçilerin süreç içerisinde enflasyona yenildiğini söyledi.
Tarımda kendi kendine yeten Türkiye'nin son 10 yılda bu kimliğini tamamen yitirdiğini belirten CHP Milletvekili İlhan Demiröz, “Türkiye meyve ve sebzede net ihracatçı, yağlı tohumlarda ise net ithalatçıdır. Standart ticaret sınıflamasına göre 2011 yılında tarım ürünleri ithalatı, cumhuriyet tarihinin rekorunu kırarak 17,6 milyar dolar oldu, ihracat ise 15,3 milyar dolarda kaldı. Tarım ürünleri dış ticaret açığı ise 2,3 milyar dolara vardı” dedi.
Demiröz, konuşmasında, buğday, mısır, pamuk, tütün ve yağlı tohum türeverinde yaşanan üretim ve ithalat rakamlarını aktararak Türkiye'nin bu ürünlerde yaşadığı gerileme ve ithalata bağımlılığını dile getirdi.
Yerel yönetim tasarısı çöküşü hızlandıracak
Yine son 10 yıl içerisinde çiftçi gelirlerinin dramatik biçimde düştüğünü ve tarımın büyük bir çöküntü yaşadığını dile getiren İlhan Demiröz, “Tüm bu olumsuzlukların sonucu olarak çiftçi tarımdan koptu. 2000 yılında tarımdan geçimini sağlayan çiftçi sayısı 7,8 milyon iken, 2011 sonunda 6,1 milyon kişi oldu. Yani 1,7 milyon çiftçi tarımdan koptu. 2000 yılında tarımın istihdamdaki payı yüzde 36 iken 2011 sonunda yüzde 25,5'e düştü” dedi.
Konuşmasında TBMM gündemindeki yerel yönetimler yasa tasarısına dikkat çeken İlhan Demiröz, konuşmasını şöyle tamamladı; “Bugüne kadar yanlış politikalarla tarımı bitiren Tarım Bakanı'na yeni bir şans doğdu. Yerel yönetimler yasa tasarısının Meclis'e gelmesi ve bu iktidarın, il özel idarelerini, il genel meclislerini, köylerin tüzel kişiliklerini kaldırıp mahalle yapması tarımdaki çöküşü daha da hızlandıracak ve AB süreciyle ilgili tarımın istihdamdaki payı bu suretle yüzde 10-15'lere düşecek.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.