Kurban Bayramı uyarıları

Kurban Hizmetleri Komisyonu, toplantı sonrası alınan kararları kamuoyuyla paylaştı:

25 Ekim 2012 tarihinde başlayacak Kurban Bayramı nedeniyle oluşturulan komisyonda; Karacabey Kaymakamı  Ahmet Yurtseven, Belediye Başkanı  Ergün Koç, İlçe Müftüsü Hikmet Yazıcı, Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Ensar Uyğun, İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erdoğan Ceylan, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Taşra Teşkilatı Temsilcisi Karacabey İşletme Şefi Fatih Kurt, Çevre ve Şehircilik İlçe Temsilcisi Çevre Sağlık Teknisyeni Ahmet Atay, Türkiye Diyanet Vakfı Karacabey Şubesi Temsilcisi Osman Yaprak yer aldı.

Vatandaşları Kurban Bayramı’nda uyulması gereken kurallarla ilgili bilgilendiren Kurban Hizmetleri Komisyonu, aksi davranışlarda bulunanların ise cezalandırılacağını açıkladı.

Kurallara dikkat!

Kurban Hizmetleri Komisyonu, gerçekleştirdiği toplantı sonrası şu bilgilere yer verdi; “25-28 Ekim 2012 tarihleri arasında idrak edeceğimiz Kurban Bayramı’nda vatandaşlarımızın kurbanlarını İslam’ın öngördüğü dini hükümler, sağlık koşulları ve çevre temizliğine uygun şekilde kesmeleri için ilçemize hayvanların girişinden kesilme sonrasına kadar konuyla ilgili bütün kurum ve kuruluşlar görevlerini eksiksiz yerine getireceklerdir. Kurban hizmetleri Bakanlar Kurulunun 24/10/2001 tarihli ve 3214 sayılı kararı, Kurban hizmetlerinin Diyanet İşleri Başkanlığınca yürütülmesine dair 18/08/2002 tarih ve 24850 sayısında yayımlanan Yönetmelik ve 2012 yılı Kurban Hizmetlerinin uygulanmasına dair 28/08/2012 tarihli ve 28395 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Tebliğ doğrultusunda yürütülecektir. Bu çerçevede aşağıdaki esaslara uyulması zorunludur.

Belediyemizce “Kurban Satış ve Kesim Yerleri” oluşturulacaktır. Kurban satış yerleri insan ve çevre sağlığı ve güvenliği ile hayvan hakları gözetilerek etrafı branda ile çevrili, üzeri kapalı şekilde, yetiştirici, satıcı ve alıcıların sosyal ihtiyaçlarını (su, wc, oturma verleri vb.) karşılayacak şekilde düzenlenecektir. Kurban Kesim yerleri dezenfekte edilebilir, zemininde su birikmeyen, ışıklandırması ve havalandırması bulunan, sağlık ve temizlik şartlarına uygun yerlerden seçilecektir. Kurbanlık hayvanların sağlıklı, besili, veteriner sağlık raporu ve menşe-i şehadetnamesi ile aşı kayıtları bulunan hayvanlardan olmasına dikkat edilecektir.

Kurban kesim yerleri dışında özel sektörlerde aynı şartları oluşturmak şartıyla ruhsat verilecektir. Kurban kesim yerlerinde yeteri kadar idareci, veteriner, din görevlisi, kasap, şoför ve hizmetli bulundurulacaktır. Kurban kesim yerlerinde mümkün olduğunca randevu sistemi uygulanacak, değilse vatandaş ve hayvanların sıkıntı çekmemeleri için gerekli tedbirler (Hayvan bekletme, parçalama mekanları vb) alınacaktır.

Cadde, park, sokak gibi kamu alanlarında hayvan kesimine müsaade edilmeyecek, hayvanların kaçması vb. görüntülerin yaşanmaması sağlanacaktır. Kesim sonrası kan, bağırsak, karın vb. atıklar usulünce poşetlenecek ve fenni şekilde temizlik ekiplerince toplanacaktır. Hayvan kesimleri kasaplık belgesi veya kesim elemanı yetiştirme kursu belgesine sahip ve sağlık sorunu olmayan kişilerce gerçekleştirilecektir. Kurbanını kendi kesmek isteyen vatandaşlarımızın hayvan kesim kursuna katılmak için halk eğitim merkezine başvurmaları teşvik edilecektir. Kesilen kurbanların kulak küpe ve pasaportları en yakın İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne teslim edilecektir. İlçemiz komisyonunca yürütülecek hizmetler için harcanmak üzere Kurban kesen veya kestirenlerden alınacak ücretleri muhafaza etmek için vakıf (TDV) aracılığı ile kurban Komisyonu hesabı açılacaktır.

Hayvanların pazarlarda ve özellikle satılmayanların geri dönüşlerinde herhangi bir risk taşımaması için, sevk öncesi yurtiçi veteriner sağlık raporlarının düzenlenmesinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının 2012/1 sayılı ‘Hayvan hastalıkları ile mücadele ve hayvan hareketleri kontrolü’ genelgesi hükümlerine göre hareket edilecektir. Özellikle şap hastalığı yönünden aşı ve bağışıklık sürelerine dikkat edilecektir.

Kurbanlık satış yerlerine girişlerde bu belgeler mutlaka kontrol edilecektir. İl ve ilçeler arası sevki talep edilen ancak küpelenerek tanımlanmamış, veri tabanına kaydedilmemiş yanlarında pasaportları bulunmayan büyükbaş hayvanlar ile nakil belgesi bulunmayan koyun ve keçi türü hayvanların sevklerine izin verilmeyecektir. Kurban Bayramı öncesinde kurbanlık hayvanların sevklerinin kontrol ve denetimi açısından Emniyet ve Jandarma teşkilatları ile Belediye Zabıtası gibi tüm mahalli kolluk kuvvetleri ile sıkı işbirliği ve koordinasyon sağlanarak, kaçak hayvan hareketlerine karşı düzenlenen yol kontrol ve denetimlerinin sayısı artırılacaktır.

Karacabey Belediyesi tarafından kurbanların kesiminden tüketiciye ulaşıncaya kadarki süreçte sıhhi ve hijyenik yönden alınması gereken önlemler ile dikkat edilmesi gereken hususlarla ilgili olarak vatandaşlarımızı aydınlatmak üzere bir broşür hazırlanacaktır.

1- Cezai işlemler;

Karar, Yönetmelik, Tebliğ, Kurul ve Komisyon kararlarına aykırı hareket edenler hakkında uygulanacak cezai işlemler 28/08/2012 tarihli ve 28395 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Tebliğin 19. Maddesinde düzenlenmiştir.

Buna göre;

a) 2872 sayılı Çevre Kanununun 8. Maddesinde yer alan hususlara aykırı hareket edenlere, aynı kanunun 20. Maddesinin (ı) fıkrası gereğince cezai işlem yine aynı kanunun 24. Maddesi kapsamında uygulanacaktır.

b) 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanununun 12. Maddesi 1. Fıkrasına göre; hayvanların kesilmesi; dini kuralların gerektirdiği özel koşullar dikkate alınarak hayvanı korkutmadan, ürkütmeden, en az acı verecek şekilde hijyenik kurallara uyularak ve usulüne uygun olarak bir anda yapılır. Hayvanların kesilmesinin ehliyetli kişilerce yapılması sağlanacaktır. Bu hükümlere aykırı hareket edenlere hayvan başına 813,00 TL idari para cezası uygulanacaktır.

c) 5199 sayılı kanunun 12. Maddesinin 2. Fıkrasına göre yürürlüğe konulan; Kurban Hizmetlerinin Diyanet İşleri Başkanlığınca Yürütülmesine Dair Yönetmelik hükümlerine aykırı hareket edenlere hayvan başına 2.037,00 TL idari para cezası uygulanacaktır.

d) 5199 sayılı kanunun 14/a maddesine göre; hayvanlara kasıtlı olarak kötü davranmak, acımasız ve zalimce işlem yapmak, dövmek, aç ve susuz bırakmak, aşırı sıcağa ve soğuğa maruz bırakmak, bakımlarını ihmal etmek, fiziksel ve psikolojik acı çektirmek yasak olup, bu hükme aykırı davrananlara 406,00 TL idari para cezası uygulanacaktır.

e) 5199 sayılı kanunun 14/e maddesine göre; kesin olarak öldüğü anlaşılmadan hayvanların vücutlarına müdahalede bulunmak yasak olup, bu hükme aykırı davrananlara 406,00 TL idari para cezası uygulanacaktır.

2- Cezai İşlemler;

İçişleri (Emniyet Müdürlüğü ve Jandarma Komutanlığı), Gıda, Tarım ve Hayvancılık, Orman ve Su İşleri, Çevre ve Şehircilik Bakalıkları ile Belediye Ekiplerince uygulanacaktır.

Kurban satış yerleri;

İlgili Yönetmelikte, Genelgelerde ve Resmi Gazetede yayımlanan tebliğ hükümleri doğrultusunda belirtilen şartları taşıyan kurban satış ve kurban kesim yerlerinin hazırlanmasına, buralarda yeni yönetmelikte belirtilen alt yapıların hazırlanarak önceden halka duyurulmasına ve istifadesine sunulmasına, bu itibarla; İlçemizde Kurban satış yeri, Hamidiye Mahallesi Panayır mevkiinde bulunan Kurban Satış yeridir.

Kurban kesim yerleri;

İlgili Yönetmelikte belirtilen alt yapıları yapılmış, usulüne uygun kesim yapılması için,  İlçemiz Hamidiye Mahallesi panayır mevkiinde bulunan Belediyemize ait Mezbahada kesilmelidir.

Bununla beraber; ilçemizde; hijyenik koşullar oluşturulup, sağlık, çevre ve dini yönden elverişli yönden elverişli hale getirilmesi koşulu ile özel besi çiftlikleri, alış veriş merkezleri vb. kuruluşların müracaatları halinde buralarda kurban kesimine müsaade edilecektir. Yukarıda belirtilen kesim yerleri dışında kalan ve kurban kesimi için uygun olan yerlerde, (kendi bahçesi veya özel mülkünde) küçükbaş kurbanını kendi imkanları ile kesmek isteyenler, dini ve hijyenik şartlara uyarak, hayvana eziyet vermeden kesebileceklerdir.

Kurban kesecek kasaplar

Kurban Bayramı günlerinde Belediye’ye ait kurban kesim yerinde kurban kesecek kasaplardan, ihtiyaç duyulması halinde Müftülük ve Milli Eğitim (Karacabey Halk Eğitim Müdürlüğü) koordinesinde açılan “Kesim Kursu Bitirme Belgesi”  ve “Kasaplık Belgesi” sahibi olanlara görev verilmesine, bunun dışında kendisi keseceklere kursa katılma istemeleri halinde Milli Eğitim Müdürlüğünün açacağı kurslara tabi tutulacak.

Kurban kesecek kişi ve kişilere kesim ile ilgili Halk Eğitim Merkezi ve Belediye’ce kurs ve seminer verilecektir.

Kasaplara, büyükbaş kurbanlarda adet başına 125,00 TL, küçükbaş kurbanlarda ise adet başına 25,00 TL ödenecek.

Görevlendirilen personele ise verilecek ücretler, İlçe Kurban Hizmetleri Komisyonu tarafından belirlenecek.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.