Yeniköy ve Barakalar

Yeniköy’deki barakaların her yıl yıkılacağı söylenmektedir. Belediye Başkanı Ergün Koç, bu yıl barakaları 15 Ekim’den sonra mutlaka yıkılacağını, burasının Honkong olmadığını duyurdu.
            Böylece kesin tavrını koydu. Baraka sahipleri de yıkılacak gözüyle bakmakta ve umutlarını yitirmiş gibi gözükmektedir.
            Bu gelişmeler üzerine Yeniköy’deki boş arsaları satın alanlar veya kiralayanlar mantar gibi baraka kurmaya başladılar. Evler arasına kurulan bu barakalar, mevcutlarından çok daha çirkin görünüm vermektedir. Fosseptik bağlantıları yapılmamaktadır. Koku yaymaktadırlar, kolera salgınına davetiye çıkarmaktadırlar.
            Baraka sahiplerinin maddi durumu iyi olmadığı için daire alamamaktadırlar. Sağlık nedeni ile denizin iyotlu, ormanın oksijenli, güneşin ultra-viyola ışınlarına ihtiyaçları vardır. Bu nedenle barakalarla mücadele ederek barınmaktadırlar.
            Sağlık önemli bir sorundur. Yetkililerin sağlık sorunlarını da dikkate alması gerekir.
            Şu andaki barakaların yerleşimi çirkin görünüm arz etmektedir. Rüzgârlı bir havada kuzey (deniz) tarafından çıkabilecek bir yangın barakaların tamamının yanmasına sebebiyet verebilir. Bu konuyu da yetkililerin dikkate alması zorunluluğu vardır.
            Barakada kalmak zorunda olan insanları mağdur etmemek için, Belediye, Muhtarlık, hazine yetkilileri bir araya gelerek, yer tespit etmeleri gerekliliğine inanıyorum. Tespit edilen yere daha seyrek yerleştirilmiş, planlanmış barakalar monte edilebilir.
            Stabilize yollarını ve suyu Belediye, barakalara elektrik verilmesi ve aydınlatma TEDAŞ, barakaların taban betonlarını Muhtarlık tarafından yapılarak, daha sağlıklı yaşam bu insanlara sağlanabilir. Yukarıda belirttiğim gibi, evler arasında çirkin görünüm arzeden barakaların da yapımı önlenir.
            Mevcudu yıkmak kolaydır. Mühim olan olumsuzlukları olumlu hale getirmek, insanları mağdur etmemektir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.