“Yeni bir Çernobil istemiyoruz”

“Yeni bir Çernobil istemiyoruz”
Güney Marmara Doğal ve Kültürel Çevreyi Koruma Derneği (GÜMÇED) Mustafakemal-paşa’da bir yıl önce el altından yapılmak istenen altın arama faaliyetlerine karşı yoğun bir kampanya yürütülen ve yeni bir çevre felaketi hazırlığına tepki gösterdi.
Mustafakemalpaşa’ya 8 km uzaklıktaki arazide yapılmak istenen yabancı ortaklı nükleer ve kimyasal atık tesisi için “Yeni bir Çernobil vakası istemiyoruz” diyen GÜMÇED Genel Başkanı Adnan Önürmen, yetkililerin kamuoyunu bilinçlendirmesi gerektiğini söyledi.
Mustafakemalpaşa İnatlar Köyü sınırları içerisinde 8,5 dekar arazi üzerine kurulmak istenen AFÖS isimli yabancı ortaklı nükleer ve kimyasal atık tesisine karşı tepkisini gösteren GÜMÇED Genel Başkanı Adnan Önürmen, bölgede yaşananların büyük bir kaygıyla izlediklerini söyledi. Başkan Önürmen konuyla ilgili açıklamasında “ Altın arama faaliyetlerinden sonra şimdi de nükleer çöplük ile başta Mustafakemalpaşa halkı olmak üzere Bursa ve civar bölge halkı, tedirgin ve huzursuz edilmesi istenmektedir. Buna hiç kimsenin hakkı olamaz” dedi.
İnatlar köyü boşaltıldı
Bir yıldır kamuoyunun gündeminden sır gibi saklanan bölgede İnatlar köyü halkı çeşitli nedenlerle köyden uzaklaştırılırken sadece geçen yıl nükleer ve kimyasal atık yapılacak bölgede çeşitli nedenlerle defalarca yangın çıkması çeşitli spekülasyonlara neden oldu.
İnatlar Köyü’nde yapılmak istenen nükleer çöplük için 8 farklı kurumun olur raporu vermesi kafalarda kuşku yaratırken konunun İl Genel Meclisi gündemine alınması bekleniyor. İl Genel Meclisi İmar Dairesi Başkanlığının söz konusu proje hakkında “ usulüne uygundur” raporu vermesini büyük bir teknik hata olarak kabul eden GÜMÇED Genel Başkanı Adnan Önürmen “Bu büyük bir skandaldır. Bir bu eksikti. Böylesine büyük bir risk taşıyan bir tesisin oluşumu için söz konusu kurumların hangi gerekçe ve kararlarla olur onayı verdiğini merak ediyorum. Mustafakemalpaşa halkı geçimini tarım ve hayvancılıktan kazanırken her canlı için ölümcül risk taşıyan, yaşamları zehir eden böylesine bir tesis bölge için ne gibi önem taşımaktadır. Buna onay veren ilgili siyasetçi, bürokrat ve yerel yöneticilerin halkı bilinçlendirmesini bekliyoruz. Burada yine görüyoruz ki İl Genel Meclislerinin siyasi yapılanmadan uzak tutulması gerektiği bir kez daha ortaya çıkmaktadır. Çünkü burada bilimsel doğrular büyük önem taşımaktadır. Türlü oyunlarla ülkemiz yabancılar tarafından topraklarımızı çöplük haline getirmek istiyorlar. Israrla söylediğimiz gibi İl Genel Meclisleri teknik ( bilimsel ) meclis olmalı, üniversiteler, akademik odalar, baro ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri yer almalıdır. Bu nedenle 1930’lardaki İl Özel İdare yasası artık önemini yitirmiştir. Yasanın mutlaka değişmesi gerekmektedir” dedi.
Mustafakemalpaşa’nın eşsiz tarım arazilerinin olduğu kadar doğal kaynaklarının bulunduğu bölgede yapılması planlanan nükleer ve kimyasal atık tesisinin bölge için büyük bir risk taşıdığını ifade eden GÜMÇED Genel Başkanı Adnan Önürmen “Bu tip tesislerde yapılacak işlemlerde nükleer ve kimyasal atıklar yakılacak daha sonra toprağa gömülecektir. Uluslararası normlara göre tesisin 3 km yarı çaplı çevresi 1. derecede tehlikeli bölge olarak kabul ediliyor. 1. derecede tehlike demek başta insan sağlığı olmak üzere tüm canlılar için radyoaktif risk anlamını taşımaktadır. Bu bölgede nükleer tesis kurulmasına onay veren gerek siyasetçiler gerekse bürokratlarımız oluşabilecek herhangi bir felakette hesaplarını kamuoyu önünde verebilecekler mi? Bizler daha Çernobil faciasını unutmadık. Mustafakemalpaşa ve kentimizin yeni bir Çernobil vakasıyla karşılaşmasını istemiyoruz” dedi.
GÜMÇED devrede
Güney Marmara’nın tarım ve hayvancılık kenti Mustafakemalpaşa’da yapılmak istenen AFÖS isimli yabancı ortaklı nükleer ve kimyasal atık tesisi ile ilgili bölgede çeşitli incelemelerde bulunacak olan GÜMÇED Genel Merkez teknik heyeti konuyu bilimsel ve hukuk açısından değerlendirerek bir rapor hazırlayacak. Söz konusu raporun oluşmasından sonra GÜMÇED olarak konuyu enine boyuna inceleyeceklerini belirten GÜMÇED Genel Başkanı Adnan Önürmen yargı yoluna gidebileceklerinin sinyalini verdi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.